Frissítve: 2021.04.22.

Elképesztő tempóban épülnek az otthonok manapság. Beköltözés előtt – gyakorlatilag – alig tudnak kiszáradni az épületek. Hiába épültek meg műszakilag jól, ez sokszor penészedéshez vezet.

 

 

Aki ismeri a blogomat, tudja, hogy lakberendezés-fókuszú, ám műszaki jellegű bejegyzéseket írok, sokszor adatokkal, méretekkel. Ez nem véletlen, hiszen magasépítő technikus lévén, az építőmérnöki szaknak köszönhetően és 6 év generálkivitelezői tapasztalattal a hátam mögött a lakberendezői feladataimat elsőként műszaki szemmel közelítem meg.

 

Generálkivitelezői oldalon állva sok lakás építésében vettem részt; egy ideig a megépült lakások garanciális bejelentéseit is kezeltem. Rengeteg bejelentés érkezett penészedésekről, amelyeket minden esetben kivizsgáltunk. Rendre kiderült, hogy ezeket nem kivitelezési hiba, hanem használatból eredő probléma okozta.

 

Most megosztom veletek a tapasztalataim, hogy meg tudjátok előzni új építésű otthonotokban a penész kialakulását, amely a lakberendezéssel is összefügg.

 

A penészesedés megelőzhető

 

Okos tervezéssel

Akár hiszed akár nem, a penészesedés elkerülése a tervezőasztalon kezdődik. A berendezés megtervezésekor számításba kell venni, hogy a helyiségek bútorozása lehetőleg ne essen homlokzati falra. Ez főként a magas elemekre és a beépített bútorokra érvényes. Ha a rövid oldalával (mélységével) csatlakozik a homlokzati falhoz, az még nem jelent problémát, kisebb komód, asztal, ágy többnyire nem szokott penészesedéshez vezetni.

 

Sajnos sok olyan lakást láttam, ahol az építészeti adottságok alapján (ajtó, ablak helye) több helyiségben csak a homlokzati falra lehet tenni a bútorokat. Szomorú azt látni, hogy ezzel előre borítékolható a penészesedés, holott ez a hibajelenség meglehetősen gyakori és pusztán a nyílások helyének megváltoztatásával megelőzhető.

A vastag külső hőszigeteléseknek köszönhetően a homlokzati falszerkezetben megjelenő harmatpont már a fal külső síkján van, de a falban lévő nedvesség, a gyors beköltözések, bútorozások miatt a fal belső oldalára elhelyezett bútorok akadályozzák a víz távozását, így a bútorok mögött kialakulhat a penész.

 

Padlóburkolat lerakásával

Egy otthon építésekor az alap betonozása után napokban határozzák meg, hogy mikor jöhet a következő munkafolyamat (a beton kötési ideje alapján), glettelés után szemmel és tapintással állapítják meg, mikor lehet festeni. A padlóburkolat lerakása előtt azonban NEM elég napokban meghatározni az időt, sőt még szemmel vagy tapintással sem lehet ezt megállapítani. Padlóburkolás előtt feltétlen meg kell mérni az aljzat nedvességtartalmát, mert sok burkolattípus érzékeny rá.

Penészedés megelőzése - Padlóburkolás jó időzítésével

 

A teljesség igénye nélkül ezeknél a burkolatoknál lehet probléma:

 • faburkolat (csaphornyos parketta, svédpadló, hajópadló, szalagparketta),
 • fatartalmú burkolat (laminált, parafa),
 • vinylburkolat (LVT, PVC),
 • linóleum.

Minden burkolattípus esetén más a megengedett érték, de többnyire 2% alatt kell, hogy legyen. Erre vannak mérőműszerek, amelyekkel minden jó kivitelező rendelkezik. Fontos, hogy ez a mérés megtörténjen, különben a burkolaton vagy alatta megindul a penészesedés.

 

Van manuális mérési lehetőség is, melyet támpontnak jól lehet alkalmazni. Az aljzat nedvességtartalmát ugyanis úgy is tudjuk ellenőrizni, hogy egy műanyag zacskót vagy lefűzhető genothermet leragasztunk minden oldalán az aljzatra. Ha 24 óra elteltével nincs rajta az aljzat felől vízcsepp (páralecsapódás), akkor elvileg 2% alatt van az aljzatbeton nedvességtartalma. Hangsúlyozom, ez nem lesz pontos mérés, mindössze egy támpont, de sok esetben hasznos lehet!

 

Radiátorok jó elhelyezésével

A radiátor működése közben keringteti a hőt (a kályha, kandalló, elektromos panel sugározza azt). Ez azt jelenti,

 • hogy alulról beszívja a “hideg levegőt”,
 • a lamellái között felmelegíti,
 • ez a meleg levegő felfelé száll,
 • a mennyezetnél befordul a szoba túlsó vége felé,
 • majd ott lefelé fordulva a padlón végigfutva alulról újra beszívja a lehűlt levegőt.

Ebből ered az, hogy a radiátorból felfelé szálló meleg levegő hőfüggönyt képez az ablak előtt, ahonnan a hideg levegő “be akar jönni”. (Ilyen hőfüggöny van Budapesten a Váci utcában lévő utcáról nyíló üzletekben. Ezzel a hideg levegőt kizárják, belül pedig csak temperálás szükséges.)

Penész megelőzése - Radiátor jó elhelyezésével

Tehát ha radiátoros fűtést választunk, akkor az ablak alatt célszerű elhelyezni a radiátort, hiszen így lehet biztosítani az egyenletes hőmérsékletet és ezáltal megelőzhető az ablakokon keletkező páralecsapódás is.

Más fűtéstípus esetén a helyiségek egyenletes hőeloszlására kell figyelni, hogy elkerüljük a penészesedés megindulását.

 

Szellőztetéssel és az ablakok helyének jó megválasztásával

Amikor generálos koromban átadtuk a lakásokat, a tulajdonosok kaptak egy “Lakáshasználati útmutatót” is, amelyben írtunk a fent említett bútorozásról, az esetleges hajszálrepedésekről és a szellőztetés fontosságáról, módjáról. Ebben leírtuk, hogy az első évben a ház teljes kiszáradása, valamint a penészedés elkerülés érdekében a lehető leggyakoribb, akár óránként 5-10 perces TELJES légcsere szükséges, amivel a felgyűlt pára távozhat. Ez nem azt jelenti, hogy 5 percre bukóra kell állítani az ablako(ka)t, hanem azt, hogy minden ablakot teljesen ki kell nyitni és nyitva kell tartani mindaddig, amíg a levegő teljesen kicserélődik.

Penész megelőzése - Szellőztetés

 

Sokakban felmerül ilyenkor, hogy mekkora pazarlás kiengedni a meleg levegőt. Azonban egy hagyományos technológiával (tégla) épült ház esetén a visszamelegedés hamar megtörténik, hiszen a felmelegedett falak gyorsan visszafűtik a friss levegőt.

Gépi szellőztetés esetén is érdemes figyelembe venni a manuális szellőztetés optimalizálását. Tehát odatenni nyíló ablakot, ahol a keresztszellőzés megvalósítható akkor is, ha épp nem működik valami miatt a rendszer.

A penészesedés okainak összefoglalása

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a penész legtöbbször azért alakul ki, mert

 • az építés közben bevitt víz távozására nem adunk lehetőséget, vagy mert
 • elébútorozunk, ráburkolunk, esetleg azért, mert
 • nem szellőztetünk és nem forgatjuk a levegőt.

 

A mai építéstechnológia sem épp olyan, amivel elkerülhető a penész, hiszen a műanyag nyílászárókkal és külső szigeteléssel jó alaposan becsomagoljuk a házakat, amelyek így nagyon nehezen és lassan száradnak ki. Ezért nagyon fontos, hogy a fent felsoroltakból minden hibaforrás megszűnjön annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a penész kialakulása, melynek az egészségünkre nagyon rossz hatása van.

 

Ami még érdekes lehet

Sokan nem is gondolnak bele, mennyi víz kerül be a házakba építés közben. Rengeteg. Hagyományos technológiával szinte minden munkafolyamathoz kell víz, sokszor nem is csak a kivitelezés miatt. Összeírtam, hogy érzékeljétek:

 • Alapozás
 • Szerelőbeton
 • Falazás
 • Födém
 • Oszlopok, gerendák
 • Aljzatbeton
 • Vakolás
 • Glettelés, festés
 • Burkolás
 • Építés közbeni esőzés
 • Építés közben vízvételi hely környezete

 

Sajnos műszaki probléma miatt is bekövetkezhet penészedés. Azonban a kiváltó ok megállapítása szakembert igényel. Sok esetben akár feltárást is. A felesleges feltárást meg lehet előzni fotózással. Így akinek lehetősége van otthonának építésekor fotózni, az tegye meg és ne spóroljon a mennyiséggel sem! Minden apró részlet fontos lehet. Viszont a későbbi beazonosítás érdekében érdemes úgy fotózni, hogy valami támpont is legyen rajta.

 

Gyakori kivitelezési hibák

 1. Ablakkávában nincs hőszigetelés (a külső fal hőszigetelése nem fordul be a nyílászáró nyílásába (kopogtatással ellenőrizhető)
 2. Ablakok külső párkánya kontra lejtéses, azaz nem kifelé, hanem befelé lejt a párkány (vízszintmérővel ellenőrizhető)
 3. Vakolható redőnytok körüli hőszigetelés nem jó
 4. Zárófödém/padlástér hőszigetelése nem megfelelő
 5. Lábazat és homlokzati fal hőszigetelésének más a hőátbocsátási tényezője

 

Sok egyéb kivitelezési dolog miatt is kialakulhat penész, de mint korábban említettem a tapasztalatom alapján többnyire használatból eredően következett be.

 

Bízom benne, hogy tanácsaimmal sikerül megelőzni sok most épülő otthonban a penészesedés megindulását.

 

 

Bízom benne, hogy a blogcikkem ismét adott neked némi inspirációt. Ha viszont kérdéseid lennének ezzel kapcsolatban, vagy lakberendezési tanácsokra van szükséged, keress meg az elérhetőségeim egyikén. Kövess a Facebook- és az Instagram-oldalaimon is további tippekért, ötletekért.