Ma már teljesen természetes, hogy nem használunk mindenhol függönyt. Ennek különböző okai vannak:

 • inkább redőnnyel árnyékolunk;
 • nem tartjuk szükségesnek, mert olyan helyen lakunk, ahol nem látnak be;
 • okosüveg van a nyílászáróban;
 • nem illik a függöny az otthon stílusához.

A legtöbb esetben azonban mégis kerül valamilyen textil az ablakokra, csak sokszor nem a megfelelő.

A függönyöknek alapvetően két típusát különböztetjük meg:

 • a fényáteresztő függönyt és
 • a dekor- vagy sötétítő függönyt.

Mindkét típus rengetegféle anyagból készülhet (voila, organza, len, black out, pamut stb), de ebben a blogbejegyzésben most máson lesz a hangsúly. Még pedig azon, hogy mire figyeljünk a függönyök kiválasztásakor.

Legyen-e függöny az otthonunkban vagy sem?

 

Mindenekelőtt tehát azt tisztázd magaddal, hogy szeretnél-e függönyt vagy sem. Ha igen, akkor azzal már az otthonod tervezésekor kezdj el foglalkozni! Bizonyos méretű/formájú/pozíciójú ablakokra ugyanis nagyon nehéz karnist rögzíteni, ezért az új építésű otthonok esetén már a tervezőasztalnál ki kell találni, milyen lehetőségeid vannak.

Javaslom, hogy vonj be lakberendezőt, aki a különböző szempontokat figyelembe véve meg tudja neked mondani, milyen függönyre és karnisra lesz majd szükséged.

A függöny- és karnistípusok

 

Ezek után ki kell találnod, hová milyen függönyt vagy árnyékolót szeretnél. Választhatsz többek között

 • ráncolt/húzott függöny,
 • roló (római, sávroló, raffroló),
 • lapfüggöny és
 • pliszé között.

A döntésben segíthet, hogy mekkora a helyiségek belmagassága, illetve van-e radiátor (netán konvektor) az ablak alatt. Lejjebb elmagyarázom, mire is gondolok pontosan.

A karnisokat – bármilyen hihetetlen is – már a ház tervezésekor végig kell gondolni. Létezik úgy nevezett

 • rúd karnis, amely főként oldalfalra rögzíthető, illetve
 • mennyezeti karnis, amely konzolosan oldalra is rögzíthető mennyezetfűtés esetén. (Ha azonban falfűtés van, akkor valószínűleg csak mennyezi karnis jöhet szóba.)

Mennyezeti karnis íves véghajlítással

Hogyan befolyásolja a fűtésrendszer a függönyválasztást?

 

Amint látod, a fűtést semmiképp sem hagyhatjuk figyelmen kívül, ha függönyt szeretnénk az otthonunkba.

Ha a radiátor az ablak alatt van, érdemes íves véghajlításban (ld. fenti kép) gondolkoznunk. Mit is jelent ez? Ahhoz, hogy a radiátor miatt ne legyen „hasa” a függönynek, ki kell a karnist hozni a térbe, vagyis nagyon el kell azt távolítani a faltól. Ilyen esetben azonban a fal és a karnis között „lyuk” keletkezik, amely nagyon zavaró lehet (beláthatnak kívülről a résen, vagy bejöhet a fény, amely zavarhatja például a tévénézést stb.). Mennyezti karnis esetén van azonban mód az íves véghajlításra, azaz a karnis vége ráfordul az oldalfalra, és így teljesen le tud zárni. Black out függönynél ez remek megoldás.

ablakok radiátorral

Látod a hibát? A függöny „hasas” és a hossz sem előnyös.

Mekkora függönyt válassz?

 

Kevesen tudják, hogy a megfelelő függönyméretnek is megvan a maga kiszámítási módja. Ha hagyományos függönyben gondolkodunk, akkor a ráncolásból kell kiindulni. Ez a ráncolás eleve másfél és háromszoros mennyisség lehet, én a kétszeres mennyiséget preferálom. Nézzünk is meg egy konkrét példát:

Ha van egy 120 centiméter széles ablakunk, akkor eleve 15-15 centiméter pluszból indulunk ki, azaz 150 centiméteres függönyre számoljuk a kétszeres ráncolást. Ez praktikusan tehát egy 3 méteres függöny megvásárlását irányozza elő.

Ha viszont még íves véghajlításra is szükség van a fűtőtest miatt, akkor érdemes még szélesebbet vennünk. Sőt az igazán profi függönyösök a varrás miatt még ezen felül is rászámolnak a méretre 20 centit (10-10), hogy az osztás ne látszódjon.

függöny

De mi a helyzet a függöny magasságával, azaz a hosszával? Én mindig azt javaslom, hogy a függöny, ha csak megoldható, legyen földig érő. Így magasabbnak hat a belmagasság, és a fentiek alapján tudjuk, hogy egy radiátor sem lehet akadály. Természetesen ha bútor van az ablak alatt, esetleg a konyhában ott a konyhapult, akkor más megoldás után kell néznünk.

Legyen-e függöny a konyhában?

 

A konyhában lévő ablaknál, ha az alatt konyhapult található, mindenképp a rolót javaslom. Felejtsük el a vitrázsokat, mert nem szépek és nem nyújtanak minőségi megoldást. Ráncolt függöny esetén ráadásul a függöny biztosan hozzáér majd a konyhapulthoz, ami sem esztétikai, sem higiéniai szempontból nem szerencsés. Rolók közül viszont bátran válogathatsz. Csak arra figyelj oda, hogy ne az ablakkeretre, hanem a falsíkra szereld fel.

konyha

KLON Design tipp a fürdőszobai ablakokhoz

 

Most nem a zuhanyfüggönyre gondolok, hanem szintén az ablakfüggönyökre. Sokan nem mernek textilt használni a fürdőszobában, pedig nyugodtan lehet. Ha azonban te is „ellene vagy”, akkor válaszd a rolót vagy (fa)reluxát.

A fürdőszobákban általában 180-as parapetű ablakokat építenek be, a telekhatár közelsége miatt. Ha azonban a telekhatár távol van, bátran terveztessünk hatalmas ablakokat. A fénynek ugyanis óriási szerepe van a fürdőszobában (gondolj csak a sminkelésre és a villanyszámládra!). Nem kell attól félni, hogy belátnak, hiszen ha van szúnyogháló, az eleve szűr, nem beszélve az állítható (fa)reluxákról vagy rolókról.

kék-fehér fürdőszoba

Extra tipp

 

Egyre gyakoribb, hogy az új építésű otthonokba gépi szellőztetést építenek be, ezért több helyre fix ablakokat terveznek. Ennek a technológiának köszönhetően visszanyerjük azt a hőt, amely amúgy szellőztetéskor (nyitott ablaknál) kimenne, neked is érdemes megfontolnod ezt a lehetőséget. Arra azonban mindenképp figyelj, hogy egy fix ablakot (azaz nem nyithatót) is meg kell valahogy takarítani. A függönyt nem a szennyeződések eltakarására szánjuk, ugye? Fontos tehát, hogy kívülről is elérd a fix ablakaidat, és ne kelljen alpinistát hívnod hozzájuk.

Az is nagyon fontos, hogy olyan helyre kerüljenek a nyitható ablakok, hogy a ház jól átszellőztethető legyen a gépi szellőzés nélkül is. Tehát a keresztszellőzést meg tudd oldani, ami egy új építésű otthon esetén az első évben a különösen fontos.

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged a megfelelő függönyök és karnisok kiválasztásához, keress meg nyugodtan. További ötletekért és hasznos tanácsokért kövesd a Facebook-oldalamat is.