Az alap, egyenes konyha elvileg 6 db 60 cm-es szakaszból áll, tehát 360 cm hosszú. Ezzel a mérettel már mindennek megvan a maga tere, de számos egyéb dologra kell még figyelnünk. Nem beszélve az ennél kisebb konyhákról! Nézzük meg pontosan! 

Itt két felső szekrénysor látható, amelyből a felső szekrények mélysége miatt a magasabban lévő sor előrébb ugrik (tehát 60 cm mély lett), így több a tárolóhely.

Technológiai sorrend
 

Már szinte elcsépelt, mennyire fontos a technológiai sorrend, azonban alapvetően ez határozza meg egy konyha kényelmes használatát. Még egy kis konyhában is lejárhatod a lábad, ha rossz a technológia sorrendje! De vajon mi az és mire kell odafigyelnünk? 

 

A megfelelő technológiai sorrend a következő: 

 • Hűtő 
 • Pult (előkészítő) 
 • Mosogató  
 • Pult (feldolgozó)  
 • Főzőlap 
 • Pult (terítéshez előkészítő) 

 

Pultból soha nem elég
 

Egy konyha használatának másik legfontosabb tényezője, hogy legyen elegendő pult. Sokan megfeledkeznek azonban arról, hogy nem az “előkészítés” folyamán van a legnagyobb helyre szükség és nem is a főzés utáni “terítéshez előkészítő” felületen. Legnagyobb pultra a mosogató és főzőlap közötti területen lenne szükség, hiszen itt vágunk, szeletelünk, keverünk, kavarunk, panírozunk! A hűtő-mosogató között elegendő lehet 30-40 cm. A főzőlap mellett szintén elég ennyi hely. Azonban a mosogató és főzőlap közötti feldolgozó pultot lehetőség szerint 1 méternél szélesebbre érdemes tervezni (de mindenképp ez legyen a legszélesebb egybefüggő pult szakasz). 

Magasra tett mikró

Hogyan lehet spórolni a pultfelülettel kis konyha esetén? 

 • A sütő legyen alul, nem magas elemben. 
 • A mikró elhelyezése a felső szekrényben (maximum 140 cm magasságban) legyen. 
 • A pulton elhelyezendő egyéb dolgokat (pl vízforraló, teafőző, kávéfőző) lehetőség szerint rejtsük el, vagy tegyük szekrénybe, fiókba vagy olyan helyre, ahol használatra készen áll, de mégsem vesz el a pulton helyet. 

Plusz felületet vagy teret nyerhetünk a kis konyhának a továbbiakkal is: 

 • Legyen kihajtható / lehajtható / kihúzható pultfelületünk; 
 • kombináljuk a konyhát más helyiséggel (étkező, előtér). 

Étkezővel való kombinálás esetén figyelnünk kell viszont a pultmagasságra. Ha szintváltás történik a pultban az étkezőnél, akkor ott “ette meg a fene” az egészet, hiszen olyan, mintha nem tettél volna semmit: a konyhában így nem lesz több pultfelületed. 

Étkezővel növelt felület szintkülönbséggel

 

Étkezővel növelt felült szintkülönbség nélkül, világítással

 

Tárolás maximalizálása kis konyha esetén
 

Kis konyhánál a tárolásra nagyon oda kell figyelni: vannak trükkök, amelyekkel plusz tároló helyeket lehet találni. Ilyen például  

 • a felső szekrény legfölső elemének 60 cm-es mélysége,  
 • a lábazati fiók elhelyezése, illetve  
 • egy étkező pad kialakítása is, amelynek az aljába rengeteg dolog beférhet. 

 

Előtérrel kombinált konyha

Optikai tértágítás kis konyhában
 

Ha már fizikálisan maximalizáltuk a konyha méretét, érdemes az optikai tér tágítására is odafigyelnünk.  

 1. Ennek egyik eszköze a világítás: többféle világítási megoldással mélységet adhatunk a térnek és az nagyobbnak is látszik tőle. 
 2. Másik lehetőség a beépítés: nemcsak konyháknál, de más helységek esetében is igaz, hogy minél jobban be van építve egy adott bútor, annál kevésbé zavaró a térben, annál kevésbé tűnik óriásinak. Tehát bátran építsük be a bútorainkat, akár a tetejét is gipszkartonnal. (Nem mellesleg így a portörlés is megspórolható.) 
 3. Az anyaghasználattal is elérhetünk optikai tágítást. Fényes felületekkel és tükör használatával jól tudjuk tágítani a tereket. Utóbbit akár a munkapult fölötti részen, burkolat helyett. 

Falba simuló, beépített konyha

Kis konyha, más gondolkodás
 

Kisebb konyha esetén sok esetben kell megtörnünk a hagyományokat, át kell állítanunk a gondolkodásunkat és alaposan át kell gondolnunk az igényeinket. 

Mindehhez az kell, hogy tisztában is legyünk azokkal, a saját szokásainkkal, hogy mit hogyan használunk.
 

Elképzelhető, hogy elegendő kisebb főzőlapot beállítanunk (2-es), hűtőből elég lehet egy alacsony, pult alatti kivitel, a fagyasztót pedig az otthon másik pontján is el lehet helyezni. 

 

 +1 tipp kis konyhákhoz 

szagelszívásra is érdemes odafigyelni, hiszen kis konyha esetén sokszor több helyiség van egy légtérben, így a szagelszívás fontos tényező lehet! 

 

Képek forrása:

https://hu.pinterest.com/pin/400961173079100141/