Az elmúlt időszakban rengeteg tervezés alatt álló, kétszintes ház tervébe futottam bele, amelyeket át kellett néznem és véleményeznem. Azt tapasztaltam, hogy a legtöbb esetben a lépcső szerepe nem volt letisztázva, így az sem volt egyértelmű, milyennek kellene lennie ahhoz, hogy illeszkedjen az alaprajzba. Ezzel kapcsolatosan már felvetettem néhány szempontot az Alaprajz-sorozatom 9. részében, de most továbbikara szeretném felhívni a figyelmedet. Mert a lépcső veszélyes is lehet.
nappalti tér háttérben lépcsővel

Így terveztess lépcsőt!

Optimális esetben az építész olyan lépcsőt tervez, amely teljesen összecseng az alaprajzi adottságokkal, igényekkel. De mivel ez nem mindig van így, segítségként összegyűjtöttem, mi mindent kell átgondolni a lépcső esetén.

Honnan hova vezet, azaz milyen helyiségeket köt össze?

Példának okáért, hogy
  • az előteret köti-e össze az emeleti közlekedővel,
  • a nappalit a hálószobával,
  • az egyik közlekedőt a másik közlekedővel stb.
A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy a lépcső egymástól egészen eltérő funkciójú helyiségeket is összekapcsolhat, amire muszáj odafigyelnünk. Egy “koszos” előteret a közlekedővel, vagy egy zsibongó közösségi teret a csendes hálóval összekötö lépcső számos problémát okozhat, amelyekre elsőre nem is gondolunk, igaz?
De az sem mindegy, hogy a lépcső érkező szintjén milyen helyiségek vannak. Csak egy háló vagy több? Netán fürdőszoba és/vagy mosókonyha? Ezeket azért fontos tudnunk, mert a lépcső is egyfajta közlekedő, amelyen számos dolgot cipelünk le és fel.

Mit viszünk fel a lépcsőn, mennyien közlekednek rajta (akár egyszerre)?

A helyiségek összekötéséből fakadóan már könnyűszerrel fényt deríthetünk erre a kérdésre. Hiszen nem mindegy, hogy összesen egy hálószobát kell-e megközelíteni, vagy pedig egy több hálószobás emeletet, ahol egy 5 fős család lakik. A kérdés tehát így hangzik: ezen a lépcsőn fogunk közlekedni a bevásárolt élelmiszerekkel, a kimosott ruhákkal, terítékkel stb.?
A lépcső adottságainak meg kell felelnie ezeknek az igényeknek, mert a szokásaink alapvetően befolyásolják, mennyire kényelmes a használata és mennyire biztonságos. A lépcső nem játék, soha ne felejtsük el!

 

domináns vaslépcső a nappaliban

Mennyire legyen/lehet domináns a térben a lépcső?

Az épület mérete és a leendő lakói számától függően nagyjából lehet sejteni, hogy mi a válasz erre a kérdésre. Sok esetben a lépcső alatti részt is hasznosítani kell, ha kicsi az otthon alapterülete. De szép számmal vannak olyan alaprajzok is, amelyekben a lépcső inkább éke, mintsem kötelező eleme a térnek.
A kérdésre adott válaszunk fogja tehát meghatározni
  • a lépcső méretét,
  • a kivitelét (zárt vagy nyitott) és sok esetben
  • az anyaghasználati lehetőségeket is.
Innen fogjuk tudni, hogy lehet-e húzott karú a lépcső vagy sem, domináns a térben, vagy sem, fából készülljön-e vagy más anyagból. No meg nem szabad megfeledkeznünk a lépcsőszerkesztés ismérveiről sem!

Lépcsős mellényúlások

Láttam már olyan lépcsőt, amelyik nagyon impozáns volt, jelen volt a térben és persze nem utolsó sorban nagyon sok pénzbe került (falburkolat, rozsdamentes acélkorlát). Ugyanakkor csak egy vendégszoba volt az emeleten, az összes többi szobát és közösségi helyiséget a földszinten helyezték el. Ebben az esetben kifejezetten feleslegesnek éreztem a lépcsőbe feccölt mindennemű energiát.
Persze ellenpélda is van, amikor a lépcső kifejezetten semmitmondó, lebutított, holott pozíciójából eredően egy sokkal impozánsabb kivitel illett volna a lakásba.
Nálatok van lépcső otthon? Milyen? Mi alapján készült? Mit vettetek figyelembe hozzá? A kényelmet, a biztonságot, a szépséget, vagy valami mást?
Az én elsődleges szempontom a kényelem és a biztonság. Ha bizonytalan vagy abban, hogy milyen legyen a te otthonod lépcsője, keress bizalommal az elérhetőségeimen. További blog-bejegyzéseim könnyű eléréséhez pedig kedveld Fb oldalam itt.