Egy lakás alaprajza sokaknak csak millió vonalat jelent, amikből nem igazán tud kiigazodni, hogy melyik helyiségből melyik helyiségbe lehet bejutni, mik a térkapcsolatok, mekkora az ablak és azon mennyi fény jön be és még folytathatnám. Ezzel szemben egy lakberendező az alaprajz alapján már látja a tereket, képzeletben képes benne lenni a lakásban, járkálni benne! Természetesen úgy, hogy a megrendelő elképzeléseit már „beépítette”. Ezt a képzelt világot rajzoljuk meg kézzel vagy épp géppel a megrendelőinknek, hogy tudják érzékelni a tereket, térkapcsolatokat, látni az anyagokat, színeket. Vannak azonban, akik úgy érzik nem tehetik meg, hogy lakberendezőt vegyenek igénybe (pedig szerintem pont számukra lenne a legfontosabb), vagy épp nem szeretnének igénybe venni ilyen segítséget! Számukra írom ezt a bejegyzés sorozatot, mellyel az alaprajz értelmezéséhez és átlátásához kínálok kézzel fogható tanácsot.

Az alaprajzzal való első találkozáskor máris végig megyek az ellenőrző pontokon. Bizony! Mert vannak ilyenek! Ezek az ellenőrző pontok alkalmasak arra, hogy feltérképezzük megfelelő-e számunkra, az életvitelünkhöz, a napi rutinunkhoz, a leendő otthonunk, a megvásárlásra kiszemelt ingatlan, vagy épp egy felújítással mit lehet kihozni belőle. No de mik is ezek az ellenőrző pontok? A következő bejegyzéseimben sorra fogom venni, az elsőt pedig most leírom Nektek.

 

 

 

Bevásárlások utáni bepakolás.

Vegyünk magunk elé egy olyan alaprajzot, amit firkálhatunk és kezdjük berajzolni színessel a konyha és a bejárat közötti útvonalat. Akinél van garázs és máshol van a bejárata, vagy ha valakinek esetleg messzebb van a kamra, akkor az oda vezető útvonalakat is rajzolja be. Ha minden vonal kész, akkor nézzük meg mit rajzoltunk, hol vezettük a vonalakat.

Ezen a alaprajzon megmutatom mire gondoltam.

 
 

Amikor szatyrokkal érkezünk haza, akkor sokan hajlamosak vagyunk akár cipővel is átmenni a lakáson/házon hogy a nehéz szatyrokat ne a bejáratnál, hanem már a konyhában/kamrában tegyük le. No de mi a helyzet akkor, ha ehhez át kell menni a nappalin, az étkezőn és csak utána van a konyha? (Esős, havas, saras időben különösen érdekes ez a helyzet.) Az egyik lehetőség átszokunk arra hogy letesszük a szatyrokat a bejáratnál és már levetkőzve visszük őket tovább, vagy megnézzük, egyszerűsíthető-e a konyhához vezető út (nappali más elrendezése), netán a konyha közelebb helyezhető-e a bejárathoz.

Sokan banálisnak gondolhatják ezt a kérdést, de sok-sok év alatt bosszantó tud lenni, hogy minden bevásárlás alkalmával takarítani kell, vagy épp oda-vissza járkálni a szatyrokért, holott egy jó tervezéssel ez az egész kényelmetlenség nem lenne.

Ez a probléma egy egyszemélyes háztartásban vagy épp egy mini lakásban nem biztos, hogy gondot okoz, de azt gondolom minden otthonból ki kell hozni a maximumot!

 

A sorozat további részeiben sorra veszem az ellenőrző pontokat, a következő részben a Tiszta és szennyes ruhák útvonalát fogom kivesézni. Tarts velem, kedveld Facebook oldalam itt, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről.