Mikor máskor, ha nem most különösen fontos, hogy meghúzzuk a nadrágszíjat? A spórolás viszont egy olyan dolog, ami nem mindenkinek megy könnyen, és lássuk be, kissé ijesztő is. Főleg azért, mert sokan azt hiszik, az otthonunkon való spórolás annak minőségére is vonatkozik. Pedig ennek nem kell így történnie. De hogyan csökkentsünk a költségeinken úgy, hogy közben fenntartjuk a megszokott minőséget? Lehetetlen küldetésnek tűnik, de nem az.

Több területen is tudunk spórolni, csak fontos, hogy ne legyünk lusták hozzá. Az alábbiakban 3 fő területet is kiemelek, ahol pénztárcabarát megoldás mellett is kényelmes, személyre szabott, biztonságos és jól működő otthonunk lehet. A titok a tudatosságban van.

 

Spórolás a kivitelezési költségeken

spórolás a kivitelezésen

Sokan úgy gondolják, ez rajtuk kívül álló dolog, pedig, ha tudatosan akarjuk megtervezni az otthonunkat, elengedhetetlen, hogy a kivitelezésbe is belelássunk. Az alábbi területeken tudjuk így megfogni a pénzt:

 • Vegyünk fix külső nyílászárókat nyílók helyett. Mielőtt azonban mindent lecserélnél, olvasd el ehhez ezt a cikket is.
 • Tolóajtó helyett viszont inkább nyílóban gondolkodjuk. Tudom, hogy a tolóajtó dizájnosabb, sokszor szebb, és elvileg kevesebb helyet is foglal, de hidd el, megéri végiggondolni.
 • Nincs szükség mindenhol belső ajtókra sem. Tágítsuk a térérzetet nyugodtan, és spóroljunk meg egy csomó pénzt azzal, hogy nem szerelünk fel mindenhová beltéri ajtókat. A helyet kialakíthatjuk hozzá, hogy ha nincs más megoldás, később legyen ott is nyílászárónk, de vedd fontolóra, hogy valóban nem tudsz-e meglenni ajtók nélkül.
 • A burkolaton is sokat tudunk spórolni. A vécénél például nincs szükség arra, hogy mennyezetig beburkoljuk a falat, ott maradhat alacsonyan is a legfelső csempesor. Ugyanez a helyzet olyan fürdőszobákban, ahol a kádon kívül külön zuhanyunk is van. Itt is maradhat a kádnál lévő burkolat alacsonyan. Ha pedig még többet szeretnél spórolni, használhatsz tapétát is helyette, vagy élhetsz a falfestés lehetőségével.
 • Ha az otthonodban mindenhol egységes fehér MDF-lábazatot használsz (hidegburkolat és melegburkolat esetén is), akkor kevesebb hidegburkolatra lesz szükséges, és ismét több pénz marad a pénztárcádban.
 • Gondolkodj előre és a későbbi terveid megvalósításához a kivitelezőktől kérj egyelőre csak kiállásokat (vízteres/kandalló, elektromos kapu, riasztó, locsolórendszer, medence stb.). Lehet ugyanis, hogy most ezeket még nem fogod/akarod használni, tehát felszereltetned sem kell a teljes berendezést, de milyen jó lesz később, hogy nem kell mindent kibontanod a megvalósításhoz. Nem beszélve arról, hogy sok pénzt is megspórolhatsz így.
 • Csökkentsd bátran az alaprajz méretét és gondolkodj más, későbbi bővítési lehetőségben. Ilyen lehet a tetőtér beépítése, szintráépítés vagy a hozzáépítés is.
 • Játssz a tetővel! A déli oldalon nyúljon ki jobban, azaz nyáron a küszöbig, télen a helyiség közepéig süssön be a nap. Ennek köszönhetően nyáron spórolhatsz a klímán, télen pedig a fűtést sem kell jobban feltekerned a szükségesnél.
 • Ha teheted, ültess fát vagy sok növényt, amelyek árnyékot biztosítanak. Nyáron nagyon hálás leszel érte, hiszen emiatt sem kell majd klímát használnod.

Spórolás a berendezésen

spórolás a berendezésen

Talán ezen a területen tudsz a leglátványosabban spórolni, hiszen a berendezési tárgyak valóban kézzelfoghatók. Több tippet is hoztam hozzá:

 • Ne ódzkodj az IKEA-bútoroktól. Egy ott megvásárolt nyitott gardrób sokkal kevesebbe kerül, viszont praktikus, teherbíró és később akár tolóajtót is szerelhetsz elé. Mi is ilyet használunk és nagyon elégedettek vagyunk vele.
 • Szekrény helyett is járható út, ha gardróbban gondolkozol. Ahhoz ugyanis csak polcokra lesz szükséged nehézkes bútorfrontok helyett.
 • A kamraszekrény kérdését is megoldhatod nagyon egyszerűen. Nincs szükség hiper-szuper vasalatokra, sima polcokkal is praktikus és látványos lehet a kamrád.
 • Légy bátor, és próbáld ki a kézügyességedet. A DIY megoldásokat nem véletlenül szeretik olyan sokan! Te is tudsz el tudod készíteni a saját lámpádat, polcaidat (sőt bármit), csak el kell kezdened! Itt és itt klassz ötleteket találsz hozzá.
 • Vásárolj nyugodtan használt bútorokat. Ezzel sokat teszel a környezetért is. Egy régi, patináns bútordarab ráadásul nagyon szép is lehet. Nézz körül itt.
 • Talán láttad azt a bejegyzésemet, ahol megmutattam az éjjeliszekrényünket. Kivágott fatuskóból készült, és egyszerűen imádjuk. A tuskót édesapám telkéről hoztuk, ezzel pedig ismét többezer forintot spóroltunk.
 • Kinyitható kanapé helyett legyen egy nagyobb lábtartód/puffod, amely több funkciót is elláthat: egy nagy tálcával dohányzó asztal is lehet belőle, de a kanapéhoz tolva kész a dupla fekhely.
 • A konyha munkapultját viszonylag könnyen cserélgethetjük. Ha később valami extrán minőségi anyagot szeretnél (kő, greslap stb.), de most még nem áldoznál rá, válaszd a laminált pultot. Még az is lehet, hogy úgy megszereted, hogy nem akarsz majd megválni tőle.
 • Készíts íróasztalt 2 polcos elemből, amelyre ráhelyezel egy nagyobb asztallapot. Ez utóbbit sokkal olcsóbban beszerezheted a lapszabászatnál, mintha komplett íróasztalt vásárolnál. Ha polcos elemből csak egy darabod van, akkor asztallábként két festőbak is tökéletes megoldás.

 

Spórolás a rezsin!

spórolás villanykörte

A rezsivel nemcsak a pénztárcánk miatt, hanem a környezetünk, a természet érdekében is érdemes takarékoskodni. A hogyan már nem is olyan egyszerű kérdés. Mutatom:

 • Mindegyik helyiségen legyen ablak, hiszen ezzel több fényt engedsz be az otthonodba, amivel automatikusan csökkented az áramfogyasztást. Hidd el, a számláidon is érezni fogod a természetes fény jótékony hatását.
 • Csökkentsd a nyomást a csaptelepeken – zárd el kissé a sarokszelepet – így nem pazarolsz észrevétlenül!
 • Használj LED-fényforrású lámpákat. Sokkal kevesebb áramot fogyasztanak.
 • Gondoskodj külső árnyékolókról, esetleg egy black out függönyről. Ez a megoldás szintén sokat segít abban, hogy nyáron hűvösebb legyen az otthonodban. Tudom, hogy sokkal egyszerűbb bekapcsolni a klímát, de az egyrészt nagyon drága, sokat fogaszt, másrészt felmelegíti a külteret, ami környezetromboló hatású. Plusz lehetőség szintén az árnyat adó fák, bokrok ültetése.
 • Legyen veteményeskerted akár az erkélyen is. Nagyon jó érzés, ha a saját termésedből teszel a vacsoraasztalra, és a pénztárcád is kifejezetten boldog lesz.
 • Ha teheted, szerezz be egy vízadagolós hűtőt (csapra kötve), vagy legyen vízszűrős csapod.
 • Vásárolj olyan WC-t, amely kevesebb vizet használ öblítéskor.

Egyéb megtakarítási ötletek

spórolás minimal

Láthatod, hogy a fentiek megvalósítása nem is akkora ördöngösség. Ha épp új otthon kialakításában gondolkozol, élj a lehetőséggel, és legyél tudatos otthonteremtő ilyen téren is. Van azonban még néhány elcsépeltnek tűnő tanácsom, amelyek attól még nagyon fontosak:

 • Építtesd ki a locsoló almérőjének helyét, így a locsolás miatt nem kell külön csatornadíjat fizetned.
 • Bőven elegendő, ha a ruháidat 30 fokon mosod ki.
 • Nyáron ne használd a szárítógépet, teregesd ki a napra a kimosott ruhákat.
 • Télen állítsd 1 fokkal kevesebbre a fűtést. Ezzel legalább 6% energiát takarítasz meg!

 

Ha esetleg neked is lennének még ötleteid, nyugodtan oszd meg velem. Ha viszont segítségre van szükséged az otthonod kialakításakor, keress meg nyugodtan! Örömmel segítek!

Megköszönöm, hogy cikkemet ajánlod másoknak is. Kövess a Facebookon és az Instagram-felületemen is, ahol számos lakberendezési, térszervezési érdekességet osztok meg a követőimmel.

Jogi nyilatkozat