Sajnos sokadik nekifutásra sem sikerül nagyképűség nélkül megfogalmaznom amit szeretnék, így kendőzetlenül leírom:
Leginkább a fürdőszoba burkolatkiosztásából derül ki, hogy alaposan megtervezték-e az adott otthont vagy sem.

 

Sokan maguk rendezik be otthonukat, kiválasztják a nekik tetsző bútorokat, burkolatokat, szanitereket és egyéb kiegészítő tárgyakat, ők mondják meg hova kerüljenek a gépész és elektromos kiállások. Azonban sokszor, amikor már folyamatban van a kivitelezés, épül a fürdő, sorban kerülnek föl a burkolatok, kiderül, hogy a sarokban 2 cm-es burkolat csík lesz, nem a WC csésze tengelyébe esik a fuga, a lapközép nem a kád közepén van, vagy épp a falfülke szélei nem fugára kerülnek, stb. Végül az összkép elmarad a várttól, és hiába van berendezve az otthon az igényeik szerint, az apró bosszantó hibák beárnyékolják az örömöt.
Sokak számára ezek az esztétikai kérdések persze nem számítanak (bár akkor valószínűleg nem olvasnák a blogom), kimondva talán nem is olyan eget rengető problémák, de éveken keresztül minden egyes nap szembesülni vele, az már fájó pont. Azzal pedig nyilván mindenki tisztában van, hogy a javítása csakis bontással orvosolható.
Precíz tervezéssel ezek a hibák megelőzhetőek lettek volna és simán meg merem kockáztatni, hogy a hiba korrigálására fordított összegből kijött volna korábban a tervezési díj. Vagy bosszankodás nélkül lehetne használni a hőn áhított otthont, ha megbíztak volna valakit a burkolat kiosztás megtervezésével.
Íme néhány példa:
Metrocsempe falfülkével tervezés nélkül és milliméterre megtervezve.
Szintén falfülke nagyobb lapokkal ad-hoc jelleggel és precízen megtervezve.

Padlóburkolat esetén nem mindegy, hogy hova esik a váltás, merre nyílik az ajtó vagy épp hol van a konyha képzeletbeli vonala, hova esik majd a konyhasziget. Érdemes átgondolni, hogy egybefüggő terek esetén hány fajta burkolatot használunk. Ha kis térről van szó, akkor térnövelő hatású ha azonos burkolat kerül mindenhova.

Konyha félszigetnél burkolatváltás tervezés nélkül, és pontosan a széléhez igazítva.
Nem véletlenül mondtam az elején, hogy az alapos tervezés a burkolatokból derül ki, hiszen ahhoz, hogy a kádcsaptelep, dugaljak, lámpa kiállások, stb. jó helyre kerüljenek a burkolás kezdetére, sok tervet kell összehangolni (kőműves, gépész, elektromos, burkolatkiosztás), tisztában kell lenni az anyagokkal (szaniterek, csaptelepek, csempe, élvédők, lámpák, elektromos szerelvények) és a menet közben felmerült kérdéseket ezek tudatában kell megválaszolni.

Többféle burkolat összehangolása esetén még több figyelem szükséges.

Azt vallom, hogy a lakberendezés egy szakma, ami nem csak abból áll, hogy függönyöket és díszpárnákat válogatok, hanem teljeskörű tervdokumentációt készítek például egy fürdőszoba kivitelezéséhez. Tisztában vagyok azzal, hogy sokan úgy gondolják erre nem áldoznak. Azonban célul tűztem ki magamnak, hogy segítek ahol tudok, ezért szoktam ingyenes lakberendezési tanácsadást tartani, ezért írtam meg Alaprajz ellenőrző blog sorozatom és ezért írom a Vigyázz vele! sorozatot is, melynek a végén mindig írok egy összegzést, íme:

Összefoglaló:

  • az otthon/helyiség arányaihoz igazítva válasszuk meg a burkolatok típusát, mennyiségét és a burkolatváltásokat
  • padlóburkolat esetén figyeljünk oda a folyókáknál, padlóösszefolyónál és a helyiségek találkozásánál
  • falburkolat esetén a lámpák, tükrök, bútorok, csaptelepek és dugaljak helyét hangoljuk össze
  • a fugákat, vagy lapközepet hangoljuk össze a falakkal, falszakaszokkal

Szeretnéd tudni mire érdemes még vigyázni egy otthon berendezésénél? Akkor kedveld Facebook oldalam itt és azonnal értesülsz a következő bejegyzésemről.
Azért, hogy lássátok nem a vizet prédikálás esete forog fenn, mutatok saját példát.

A kivitelezéshez pontos burkolatkiosztási tervre van szükség, ami nálam így néz ki:

 

Ez egy most épülő ház. Kíváncsiak vagytok rá egészben?
Képek forrása: Pinterest és saját