Blog sorozatomban összegyűjtöttem azokat az ellenőrző pontokat, melyeket célszerű ellenőrizni mielőtt bárki lakást vásárol, felújít vagy építkezni kezd. Lássuk mik voltak ezek! Rákattintva megnyílik a blogbejegyzés.

 

A 11 részes blog sorozattal nem titkolt célom, hogy jobban átgondolt lakások készüljenek, hiszen egy olyan ellenőrző listát hoztam létre, melyhez nem kell építész, sem belsőépítész, sem lakberendező. Az ellenőrző pontok segítségével mindenki fel tudja mérni „mit tud otthona” és fel tudja állítani saját fontossági sorrendjét, meg tudja hozni saját kompromisszumait. Fontosnak tartom, hogy az építkezők és felújítók ne feltétlen egy korábbi kényszerű megszokás alapján „tervezzék” meg új otthonukat, hanem próbáljanak rá úgy tekinteni, mint egy rendszerre, melyhez meg kell találni a saját kulcsukat az egyéni igényeik alapján!

 

Illetve a blog sorozattal talán sikerül kicsit bepillantást nyújtani abba a gondolatmenetbe, mellyel a lakberendezők rendelkeznek, így el tudja dönteni mindenki, hogy szüksége van-e segítségre otthona kényelmessé tételéhez vagy sem. Hiszen otthonunkat nem 1 napra tervezzük, nem is 1 évre, várhatóan ennél jóval több időre, így megéri egy ilyen befektetés. Szerencsére egyre többször van olyan munkám, hogy már a kezdetektől együtt dolgozzuk ki az alaprajzot a megbízómmal és az építésszel, ez a legjobb időzítés, ilyenkor az optimalizált alaprajz kialakításához nincs szükség bontásra. Viszont egy ház vagy lakás felújítása, sőt akár már megvásárlása előtt is érdemes megnézni mi hozható ki belőle, mi a házban/lakásban a potenciál. Akár olyan esetben is, ha 3 hálószobás otthonra van szükség, de csak 2 hálószobás fér bele a keretbe.

 

Tehát 11 pontban szedtem össze a helyiségeken átívelő ellenőrző pontokat, melyeket végig követve bárki ellenőrizheti magának, hogy a leendő (terven létező, megvásárolandó, felújítandó….) otthona megfelelő lesz-e számára. A pontokon haladva kiderülhet, hogy milyen kényelmetlenség adódna használat közben, vagy épp mennyi négyzetméter épülne meg feleslegesen, melyhez alapul vettem egy példa alaprajzot, lássuk mi lett belőle:

Az sok nyíllal az alaprajz most elég zsúfolt, de a blog sorozaton végigmenve mindenki számára világossá válik a nyilak szerepe, azonban így jól látszik miért érdemes minden részhez külön “firkálós alaprajzot” használni!

 

Biztos vagyok benne, hogy ez az otthon szinte senkinek nem felel meg pontosan ebben a formában, valami apróságon mindenki változtatna, sokan pedig az egészet átterveznék. Ez így van jól, hiszen ez az otthon a megrendelőimé lesz, számukra lett megtervezve, az ő igényeiknek felel meg, meghozták a maguk kompromisszumait és imádni fogják új otthonuk.

 

Azonban aki ezt a 11 pontot a maga igényeire szabja, akár velem, akár alaposan átgondolva önállóan, annak biztosan olyan otthona lesz, ami jól szervezett, felesleges közlekedőktől és terektől mentes és minden igényét kielégítő lesz.

 

Mindenkinek kívánom, hogy jól átgondolt, saját igényeire szabott otthonban élhessen!
További hasznos tippekhez, munkáimba való betekintéshez kedveld FACEBOOK oldalam itt!

 

Képek forrása: Pinterest