Az alaprajz-ellenőrző blogsorozatomban összegyűjtöttem azokat a pontokat, amelyeken végmenve egy jól működő alaprajzot kaphatunk. Tudnunk kell azonban, hogy a berendezés is szerves része a jól működő alaprajznak, ezért az elkövetkezendő időszakban többször is górcső alá veszek olyan berendezési / kiegészítő tárgyakat, amelyekkel agyon csaphatjuk a designt.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy a lakberendezés legkisebb elemeinél, vagyis a kiegészítőknél is nagyon számít a méret. Lássuk, mire is gondolok!

A fogantyú

A fogantyú egy nagyon karakteres kiegészítő a bútorainkon, feltéve, ha nem tip-on push-to-open vagy rejtett kivitelűt választunk. Nézzük meg a hagyományos fogantyúkat:

 

Ez a tárgy egészen biztosan megtalálható minden otthonban, és a gyártók bőséges kínálata miatt elképesztő sok formában, kivitelben.
Az interneten is rengeteg enteriőrfotó kering, ahol szebbnél szebb, vagy épp szörnyűbbnél szörnyűbb fogantyúkkal találkozhatunk. Nem célom, hogy a képeket elemezve leszóljak bárkit is, hiszen nem tudhatom biztosan, a tervezőnek mi volt az eredeti célja.

A fogantyúval jelentősen befolyásolhatjuk

  • a tér összhatását,
  • a designt,
  • a hangulatot.

Fontos tehát körültekintően választani, nem pedig csak egyszerűen beszaladni egy boltba és leakasztani az első szembe jövő fogantyút.

Figyelem! Szubjektív vélemény következik!

 

Fogantyú a térben

Szerintem ezekhez a konyhákhoz épp fordítva választották meg a fogantyúk méretét. Hol túl kicsi, hol túl nagy. Ugye, te is látod?

 

Szándékosan nem foglalkozom külön a rejtett és mart fogantyúkkal, hiszen azok szinte láthatatlanok. A szerepük azonban meglehetősen izgalmas. Én akkor szeretem őket „bevetni”, ha a bútor frontja kellőképp karakteres és látványos, amelyre már nem hiányzik a fogantyú mint “dekoráció”.
A gyári fogantyúkon kívül nyúlhatunk egyedi, DIY megoldásokhoz is:

Erre figyelj a fogantyú vásárlásakor

 Elsősorban három pontot érdemes betartanunk, amikor fogantyút vásárolunk:

 A választás során elsősorban azt kell kitalálni, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. Lehet, hogy épp a feltűnő fogantyú a cél.

  • Fontos, hogy milyen helyiségről van szó: nem mindegy, hogy szobáról, fürdőről vagy konyháról beszélünk (koszos, vizes kézzel fogjuk-e meg, esetleg gyermek használja stb.).
  • Érdemes figyelembe venni, hogy mennyi fogantyú lesz az adott bútoron/helyiségben. Nem mindegy, hogy sok kisebb ajtó van, vagy kevesebb, de nagyobb.

Van olyan fogantyú, amelyet soha nem vennél meg?

(Képek forrása: Pinterest)