A kád kérdése olyan téma a lakberendezésben, amelyről sokan nagyon szélsőségesen gondolkodnak. De ez nem is meglepő, hiszen egyszerre feszeget környezetvédelmi, design és praktikus/kényelmi kérdéseket, nem beszélve arról, hogy a kád bekerülési költsége is az egekig szökhet, ha nem vigyázunk.

 

 

Sokan úgy gondolják, nincs szükségük kádra, amivel bizonyos esetekben teljesen egyet is tudok érteni: Ha

• a kádat nem használnák, mert mindenki zuhanyt használ a családban;
• nem várható, hogy gyermek születik;
• ha olyan kicsi a tér, hogy egy zuhannyal több hozható ki a térből/helyiségből;
• ha tudjuk, hogy rövid időn belül (például 5 évig) biztosan nem adjuk el az ingatlant és az otthon kád nélkül – az ingatlan adottságait figyelembe véve – kevesebbet érne (hiszen például egy kisgyermekes családnak a szobaszám alapján megfelelő lenne az adott otthon)

Azonban, családi ház esetén vagy ha a legkisebb „gyanúja” is felmerül annak, hogy szükségünk lehet kádra, semmiképp nem venném el ezt a potenciált egyik otthonból sem!

Mondom, mit érdemes átgondolnod.

Milyen lehetőségeink vannak, ha kevés a hely?

Vannak a piacon egészen kis méretű kádak (kb 100×70 cm mérettől), illetve létezik ülőkád is. Ebben az esetben a kádat ne faltól falig építsük be, hanem inkább egy hosszabb fal közepére. Így lesz elég helyünk elnyújtózni.

Mire figyelj, ha a kádban is inkább zuhanyzol?

Figyelj a kifröccsenő vízre! Érdemes beruháznod egy üvegkabinra vagy paravánra, esetleg egy menő zuhanyfüggönyre.

Zuhanyzás közben útban lehet a csaptelep kádtöltő része is, amely szintén nem elhanyagolható kérdés. Erre két megoldás is lehetséges:
• Behajtható csaptelep vagy
• kádtöltős túlfolyó beszerelése.

Túlfolyó és króm fali kádcsaptelep

Túlfolyó és Ravak Chrome fali kádcsaptelep

Tipikus hiba:

A túlfolyónak mindig a kád külső oldalán kellene lennie annak érdekében, hogy bármilyen gond (például dugulás) esetén is hozzáférhető legyen a mechanikus szerkezet! A legtöbb esetben erre sajnos nem figyelünk, pedig felesleges bontási munkálatoktól kímélnénk meg magunkat.

Mire figyelj, ha a kádban mindig ülve fürdesz?

Érdemes átgondolnod a burkolás kérdését: elég lehet ugyanis, ha csak 100-120 cm magasságig burkoljátok fel a falat a kád körül. Felesleges többet költeni csempére, mint amennyire valójában szükség van. Sőt ma már kaphatók kifejezetten a fürdőszobába való tapéták is. Ezt a lehetőséget is megfontolhatod.

Mire figyelj, ha óriási kádat szeretnél?

Ma már nagyon izgalmas kádformákra bukkanhatsz a szaküzletekben. Vedd azonban figyelembe, hogy a kádat meg is kell tölteni vízzel, ami bizony nem olcsó mulatság, és sok ideig is tart. Ebben az esetben például nem is lesz szükséged víztakarékos csaptelepre.

Mire kell figyelni térben álló kád esetén?

A legfontosabb szempont, hogy mennyit és mire használod a kádat. Hiszen nem mindegy, hogy havi egyszer beleülsz habfürdőzni, vagy minden nap csak zuhanyzol benne. A körülötte levő burkolatot is ennek ismeretében kell kiválasztanod, ahogy figyelembe kell venned a kád és a körülötte lévő tér tisztíthatóságát is. Ne feledd, ha ha bárhol kifolyik a víz, azt fel kell tudnod törölni. Fontos tehát, hogy minden területhez kényelmesen hozzáférj a kád körül is.

Kulisszatitok:

A mi kádunk 80 X 180 cm-es, de 100 x 200 cm-es területre építettük be, hogy legyen elég lerakófelületünk a kád szélein. Olyan csaptelepünk van, amely a kád peremén helyezkedik el. Ebben az esetben is arra kellett figyelnünk, hogy megfelelő szélességű legyen a perem.

Bízom benne, hogy ma is segíthettem neked. Ha másban is a rendelkezésedre állhatok, írj nekem itt, vagy a Facebook-oldalamon keresztül.