Neked beszél az otthonod?  Igen, jól olvastad a kérdést: beszélő otthon ugyanis létezik. No, nem konkrét hangokra értem, tehát ne a GPS-es férfi vagy női gépi beszédekre gondolj! Nem is a csaphornyos parketta nyikorgására, a csap csöpögésére, de még csak nem is spirituális dolgokra!  A beszélő otthon másképp szólít meg bennünket. 

Biztosan voltál már olyan helyzetben, amikor azt érezted, egy adott lakás beszél hozzád, már-már megszólal. Minden sarokban üzenetekbe botlottál, de akár sokkal meglepőbb helyeken is. 

Ma nagy divat, hogy feliratokkal, üzenetekkel ösztönözzük a gyermekeinket, vagy motiváljuk saját magunkat. Egyre több helyen találkozunk falfeliratokkal, öntapadós graffitikkal, de feliratos tárgyakkal is. Az is egyre gyakoribb, hogy mi magunk veszünk olyan eszközöket, amelyekkel üzenhetünk otthon is egymásnak. De ne rohanjunk ennyire előre, tegyük beszédessé az otthonainkat lépésről lépésre. Mutatom hogyan. 

 

3 feliratos párna, fekete-fehér

 

Beszélő otthon díszpárnákkal, képekkel, szövegdobozokkal 

 

Díszpárnák

Az egyik legkönnyebben elérhető dekoráció, mellyel hathatunk magunkra, a szöveges párnák. Ezek azért kedves dolgok, mert tudat alatt is hatnak. Éppen ezért szerencsés, ha a díszpárnánkon relaxációs vagy mosolyra fakasztó üzenet található. 

Színes feliratos párnák

    

Arckifejezéses kép „beszélő” párnán vagy falon

Ugyanilyen beszédes lehet egy szövegnélküli, mégis kifejező párna, amely valamilyen arckifejezést ábrázol. Ha ijedős vagy, lehet, hogy ez nem lesz a te “zsánered”, de ha nem szeretsz egyedül lenni, vedd magad körül csoda klassz fejekkel. Van aki ezt „kimaxolja”, mint Wein Kriszta kollégám/iroda társam is (https://www.facebook.com/Napi-szemtorna-346121795399167/), aki sokat mondó képeket tesz a falra.  

 

Díszes párnák arccal, fali képek

 

 Szövegdoboz

Az itt látható fiúszobát még korábban terveztem, de már ekkor is használtam beszélő tárgyakat. A szövegdoboz különlegessége, hogy világít és a feliratokat bármikor meg tudjuk változtatni. Érdemes lehet motivációs üzenőfalnak használni.

Szobabelső barna íróasztallal, szürke székkel és ággyal, szövegdobozzal a falon. Tetőtér.

Fiúszoba: Szövegdoboz cserélhető betű- és karakterkészlettel

 

Beszélő felületek falon, bútorokon

Mágnesezhető felületek, kitűző táblák 

Szobabelsők mágnesezett falakkal, táblákkal

Forrás: Pinterest (Apartment Therapy, Revista Artesanato, Communikea)

 

Mindenkinek ismerősek a mágneses festékek, illetve a mágnesezhető felületek. Én azért szeretem az ilyen mágneses falakat, mágneses szekrény- vagy más bútorajtókat, mert segítségükkel állandóan mozgásban tarthatók a helyiségek és számos lehetőséget kínálnak a folyamatos megújulásra. A mágnesezhető felületek az egész családot ki tudják szolgálni, és a fényképektől kezdve a különböző dekorációkig bármivel díszíthetők. 

    

Krétával írható felületek 

A krétával írható felületek hasonló elven “működnek”, mint a mágnesesek. A különbség annyi, hogy ezek ténylegesen üzenetek hagyására, bevásárló listák rögzítésére vagy teendők összeírására lehetnek a legjobbak. 

Gyerekszobában azonban kihasználhatjuk kreatívkodásra is a krétával írható felüleleteket, és ha jó sok színes krétánk van, akár naponta rajzolhatunk új dekorációt a gyermekeink legnagyobb örömére. 

Krátafalak konyhákban, gyerekszobákban

Forrás: Pinterest (Ikea, Conexão Décor, Simples Decoração)

  

Beszélő könyvek, albumok 

Biztos vagyok benne, hogy nem jutott még eszedbe a könyvek, albumok beszédessége. Pedig egy-egy szép borító is üzenhet az ott lakóknak, vagy legalábbis tükrözheti a családtagok stílusát. Elsősorban a nagyméretű természetkönyvek lehetnek azok, amelyek már önmagukban is dekorálnak, de ugyanígy hatnak a szép fotóalbumok is. 

Három színes könyvborító, A divat, Icon of Art és Ruha felirattal

Forrás: https://www.libri.hu

    

Egyéb beszélő tárgyak az otthonodban

Zuhanyfüggöny 

Bár nem is annyira újkeletű az ötlet, mégis kevésbé elterjedtek a feliratos zuhanyfüggönyök. Pedig gondold csak el, mennyivel jobb érzés hajnalban, félkómásan egy olyan fürdőszobába bebotorkálni, ahol kedves vagy épp mosolyra fakasztó üzenetek fogadnak. 

Rajzos, fotós zuhanyfüggönyök nővel, arcokkal, cicával

Forrás: https://www.etsy.com/

     

Konyhai kiegészítők (Konyharuha, szalvéta, bögre) 

A zuhanyfüggönyökkel ellentétben a feliratos konyharuhák már a legtöbb otthonban megtalálhatók. Én személy szerint azért kedvelem őket, mert egy letisztult konyhában kifejezetten extravagáns hangulatot is képesek árasztani. Nem beszélve arról, hogy sok mindent elárulnak az ott lakók tulajdonságairól, vagy épp kedvenc italukról, ételükről. 

Konyharuha, szalvéta, bögre arany feliratokkal

Konyharuha: Jysk, Szalvéta: https://www.oltarelott.hu/, Bögre: H&M

 

Lábtörlő 

Ki ne találkozott volna már Welcome feliratú lábtörlővel? Amikor hazánkban is megjelentek az ilyen jellegű dekorelemek, szinte csak ezzel az egy felirattal voltak kaphatók. Mára azonban a kínálat óriási, és ha te is rajongsz az üzenetekért, vagy hiszel a szavak erejében, válassz magadnak olyat, amelyet minden nap örömmel látsz.  

 

Feliratos lábtörlők

Forrás: https://egyedilabtorlok.hu

 

KLON-tipp a beszélő otthon kialakításához

Az üzeneteknek ugyanis tényleg van erejük: vedd magad körbe pozitív, hangulatos, kedves feliratokkal és dekorációkkal, hogy minden nap megadhasd magadnak azt az alaphangulatot, amely megkönnyíti a napi munkába indulást. Ne merüljön ki a készleted a bögrékben és tányérokban, engedd, hogy valóban beszéljen hozzád az egész otthonod. 

A betűtípusra, színvilágra, arányokra ugyanúgy figyelni kell ezen tárgyak esetén is. Fontos, hogy egység legyen és hozzátegyen az otthonodhoz, ne pedig elvegyen a hangulat értékéből.  

Ne feledd, a kevesebb néha több. Gyakran elég egy jól irányzott pof.., akarom mondani szöveg, mint mindent teletűzdelni cetlikkel, feliratokkal.