Ha szóba kerülnek a nyílászárók, azon túl, hogy lelki szemeid előtt felsejlik néhány ajtó és ablak, biztosan eszedbe jutnak a műszaki paraméterek is. Na jó, esetleg még a nyílászárók színe. Ezen kívül azonban minden más vonulatra csak a jobb szakemberek kérdeznek rá. De vajon mire? Mit kell még tudni egy jó nyílászáró kapcsán?

Két részes cikkemben elmondom, mire érdemes figyelned már a ház tervezésekor vagy esetleges homlokzati nyílászárócsere esetén. Ahhoz, hogy teljes képet kapj az ajtókról és ablakokról, nézzük meg először a tipikus területeket.

Épülő ház ablaknyílása

A nyílászáró anyaga

 

3 fő típus létezik:

  • műanyagból,
  • fából, vagy
  • fémből készült nyílászárók,

illetve ezek keveréke (pl. fanyílászáró külső oldali fémbevonattal).

Az anyaga manapság leginkább a kezelése, rendben tartása miatt érdekes, ami egy nagyon fontos szempont a választásnál.

 

Sokan vágynak fa nyílászárókra, amelyeknek – ha jó minőségűek – érthető módon meglehetősen borsos az ára. Költségcsökkentés miatt ilyenkor szoktunk “ráfanyalodni” a nagyáruházi darabokra, amelyek viszont nincsenek gyári, professzionális körülmények között felületkezelve (ezért olcsóbbak).

Ilyen esetben inkább azt javaslom, válasszunk minőségi műanyag nyílászárót, mint kétes minőségű fából készültet, amely sok bosszúságot okozhat a későbbiekben.

Hőátbocsátás

 

A nyílászárók kiválasztásának másik fő szempontja az anyagán túl a hőátbocsátási tényező. Ez az igen fontos műszaki paraméter tulajdonképpen a tokszerkezet és üvegezés együttes értékét mutatja meg.

Annak idején úgy tanultam, hogy a legjobb hőszigetelő a LEVEGŐ – bizony, nem elírás! –, ezért

  • van a tető rétegrendjében kiszellőző légrés,
  • emiatt műkődik az, ha az épülettől távtartóval rögzítjük a hőszigetelést, és
  • emiatt szuper dolog a háromrétegű üveg, illetve a többlégkamrás műanyag nyílászáró.

 

Vasalat

 

További figyelembe veendő műszaki paraméter nyílászárók esetén a vasalat. Hasonlóan a bútorkészítőkhöz, az ablakokat gyártó cégek is készen veszik meg a vasalatot és azt építik be. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az jó minőségű legyen, hiszen ez vezérli a nyitást, zárást, illetve ettől lesz egy nyílászáró biztonságos is.

A két legnagyobb és legjobb márka vasalatok esetében a Roto és Rehau.

 

Nyithatóság, szellőztetés

 

Manapság rengeteg újépítésű otthont gépi szellőztetéssel építenek meg. Emiatt sokan elgondolkodnak azon, vajon mennyi nyíló ablakra van igazából szükség. Alapvetően nem gondolom rossz dolognak, ha benned is felmerül ez a kérdés és esetlegesen csökkentenéd az ablakaid számát.

De fontos tudnod, hogy miben más a gépi szellőztetés, mint a természetes: nem kezeli a párát, azaz gépi szellőztetés mellett egy új építésű családi házban is kialakulhat penész (ahogyan az egyik projektemnél ez meg is történt).

Mivel az építést követően az első évben nagyon oda kell figyelni a szellőztetésre, így komplexen kell vizsgálni, hol szükséges nyitható ablak/ajtó és hol fix nyílászáró. A penészesedésről itt írtam korábban. Ha érintett vagy a témában, feltétlenül olvasd el.

És hogy mi mindent kell még számításba venned nyílászárók vásárlása előtt, arról a cikk második részében írok hamarosan. Kövesd a Facebook-oldalamat, hogy ne maradj le róla.

Ha pedig egyéb lakberendezési kérdésben lehetek a segítségedre, írj bátran.