60 cm, 105 cm és 30 cm

 

 

Az építészek, villanyszerelők, gépészek, asztalosok és mindenki, aki ember által használt dolgot tervez tudja ezeket! Ezek fontos méretek.

 

Elmondom miért!

 

 

1. Az átlagos emberi vállszélesség 60 cm

 
 

Ezt a méretet Te is rengetegszer használod, csak épp nem tudsz róla. Egy étteremben ekkora helyed van az étkezésre, az iskolában ekkora helyed volt a padon, az éttermi WC ajtajának is ekkora a nyílásmérete és ez csak néhány példa, ahol felhasználták ezt a tipikus méretet!

 

Érdemes megjegyezni hiszen,

 

ha asztalt vásárolsz, tudod mennyi hely kell 1 főnek (erről itt is írtam korábban),

ha zuhanykabint csináltatsz, akkor tudod mekkora nyílásnak kell lennie rajta, ha a folyosó méretein alakítanál, akkor már tudod mikor fér el két ember kényelmesen és még rengeteg helyen jó kiindulási alap ez a szám.
 

2. A kilincs magasság 105 cm

 
 

Bejárati ajtó, erkélyajtó, teraszajtó. Ezek közül 1 biztosan van otthonodban. Azonban másnak is hasonló magassága van. A nagyjából 90 cm magas konyhapultod mosogató csaptelepének karja kb. 100-105 cm magasan van. A 85-90 cm magas mosdód csaptelepének karja nagyjából 95-105 cm magasan van.

 

Tehát a lakásod használatához szükséges eszközök 90 és 105 cm magasság között vannak.
Otthonod használatához a kapcsolók is hozzátartoznak. A Magyar szabvány 140 cm-es tengelymagasságot javasol. Szerencsére nem kötelező a Magyar Szabványt alkalmazni, így én az Osztrák Szabvány szerinti 110 cm-es tengelymagasságotszoktam javasolni a kapcsolókhoz, így közel azonos magasságba kerül a otthon használatához szükséges eszköz.

 

A kapcsolómagasság eldöntése másra is kihat:

 

kiskorú gyermekek mikor érik fel a kapcsolótegy falikép magasabb vagy alacsonyabb kapcsoló mellett mutat jobban
Fontos megjegyeznem, hogy bármely szabvány alkalmazása esetén be kell tartani a biztonsági előírásokat, védőtávolságokat!
3. A szék és asztal közti különbség átlagosan 30 cm

 
 

Ezzel a mérettel biztosan csak akkor foglalkoztál, ha leültél egy olyan asztalhoz, amihez alacsony volt a szék, rögtön kényelmetlen volt és úgy érezted „töpörödött törp ördög” lettél. Mert, ha minden klappol, akkor soha senki nem méregeti.

 

Egy étkezőasztal átlagosan 75 cm magas, hozzá a szék ülésmagassága 45 cm.

 

Különbség 30 cm.

 

Konyhapult/sziget magasság általában 90 cm, félmagas bárszék ülésmagassága általában 63 cm.
Különbség: 27 cm.

 

Bárpult magasság általában 120 cm, magas bárszék ülésmagassága 90 cm.
Különbség: 30 cm.

 

Tehát ha nem szabvány szerinti asztal magasságot használsz mondjuk egy bárpult esetén, akkor az ülőmagasság és asztalmagasság közötti 30 cm-es különbséget figyelembe véve tudni fogod, milyen magas székre lesz szükséged.

 

Mindhárom méretet ismerted? Melyiken lepődtél meg legjobban?

 

Hasonló érdekes cikkeket szeretnél később is olvasni? Kedveld Facebook oldalam itt és azonnal értesülsz legújabb bejegyzéseimről!

 

Képek forrása: Pexels