A minimalizmus a 20. század második felében jelent meg a művészet és a design területén, amikor a művészek és formatervezők olyan esztétikát álmodtak meg, amely a felesleges részletek elhagyására, a letisztult formákra és a tiszta szín- és anyaghasználatra összpontosított. A minimalista művészek közé tartozik például Kazimir Malevics, Piet Mondrian és Donald Judd is, csak hogy a legismertebb alkotókat említsem. A minimalista irányzat azonban egy konkrét kultúrára is visszavezethető. Igen, jól gondolod, Japán nagy befolyással bírt erre is.

minimalista japán teaszertartás

A japán kultúra és filozófia többek között az egyszerűséget, a tisztaságot és a természetességet hangsúlyozza. A tradicionális japán építészet, például a zen buddhista templomok és a tatami szőnyegek is inspirációul szolgáltak a mai minimalista stílus kialakulásában, amelynek középpontjában a funkcionalitás és a racionalitás fontos elvei mutatkoznak meg. Lakberendezői szemmel ezt az alapvető formák, a letisztult vonalak és a praktikus megoldások jelentik.

Ma emberek milliói választják a minimalista stílust, mert egyszerűséget, harmóniát és könnyedséget sugall, valamint támogatja a túlfogyasztás és a felesleges dolgok elleni harcokat is. A minimalista lakberendezésnek köszönhetően éppen ezért a lakóterek leegyszerűsödtek és a fő szerepet sok helyen a nyugodt és harmonikus légkör elve vette át.

 

A kevesebb több – Tippek minimalista otthonok kialakítására

 

minimalista nappali

A minimalista dizájn fókuszában a kevesebb több elve az irányadó, amely szerint a felesleges díszítések és tárgyak helyett a funkcionalitás és az esztétika egyensúlyára kell törekednünk. Ha te is a minimalista lakások híve vagy, adok néhány praktikus ötletet, hogy kialakíthass egy stílusos, de mégis egyszerű és letisztult otthont.

  1. A minimalista stílusban a funkcionalitás elsődleges szempont. Gondold végig, hogy az egyes helyiségekben milyen tevékenységek folyhatnak, és tervezd meg a berendezést úgy, hogy azokat támogassa. Elengedhetetlen, hogy minden tárgynak vagy bútornak legyen egyértelmű célja és funkciója.
  2. A minimalizmusban az egyszerűség és a tisztaság érzetét keltő színek dominálnak. A fehér, a szürke és a földszínek a jellemzők, hiszen ezek nyugalmat sugároznak és a tágasság érzetét keltik. Választhatsz egy alapszínt az otthonod fő színének, majd kiegészítheted ezt néhány élénkebb színnel vagy textúrával a kontraszt érdekében.
  3. A minimalizmus alapvető része a rendezettség és a rend fenntartása. Fontos tehát, hogy mindent a helyén tarts, minimalizáld a felesleges tárgyakat, és gondoskodj róla, hogy mindig tisztaság legyen. Használj praktikus tárolórendszereket, amelyek lehetővé teszik a rejtett tárolást, így az otthonod valóban minimalista lehet.
  4. Válassz letisztult és egyszerű formájú bútorokat, amelyek időtállók és jól illeszkednek a helyiségek stílusához. Kerüld a túlzottan díszített vagy bonyolult bútorokat. Fontos, hogy legyen elegendő üres terület a terekben, ami légiesebbé és nyugodtabbá teszi a légkört.

Ha eddig megvagy, még egy fontos dolgot szem előtt kell tartanod: a dekorációt.

 

minimalista dekoráció

A minimalista dekoráció

Tévedés lenne azt hinni, hogy a minimalista lakberendezés nem engedi a dekorációk használatát. Sőt! Nem börtönben, csupasz falak között akar élni az, aki a minimalizmus híve, hanem csupán szem előtt tartja a fenti alapelveket. Ennek megfelelően kevesebb díszítést használ, azaz egy minimalista otthonban csak azokat a tárgyakat érdemes neked is kihelyezned, amelyek valóban NAGYON fontosak a számodra. A túlzott díszítés helyett hangsúlyozd te is inkább az egyszerűséget és a letisztult formákat. Ilyen lehet akár egy egyszerű fehér falon elhelyezett egyedi textúrájú falmatrica vagy egy letisztult fa dísztárgy is, amely különlegessé teheti a helyiséget.

Tartsd szem előtt, hogy a minimalizmusban a dekoráció és a funkció szinte mindig összekapcsolódik. Olyan tárgyakat és bútorokat válassz, amelyek nemcsak esztétikailag vonzók, hanem valós funkcióval is rendelkeznek. Például egy egyszerű, de jól megtervezett könyvespolc lehetővé teszi a könyvek tárolását, ugyanakkor kiemeli az otthonod stílusát is, de egy falra szerelhető és lecsukható asztal is ugyanilyen hatással bír.

minimalista háló

Ne feledd, legyen meg minden tárgyadnak a helye, igyekezz fenntartani a rendet. Ha túl sok dolgod van, ez nehezen fog menni. Ugyanúgy ronthat az összképen az is, ha túlzottan díszített vagy bonyolult formákkal dolgozol otthonod kialakítása közben. A sima felületek és az egyszerű geometriai formák (pl. négyzetek, téglalapok) előtérbe helyezése azonban egyértelműen a minimalista stílus kialakítását támogatja.

Bízom benne, hogy a fenti ötletekkel inspirálni tudtalak téged is az otthonod kapcsán. Ha inspirációnál többre vágysz és neked is segítségre van szükséged az otthonod kialakításakor, keress meg!

Korábbi, ehhez kapcsolódó cikkemet ITT találod.

Megköszönöm, hogy cikkemet ajánlod másoknak is. Kövess a Facebookon és az Instagram-felületemen is, ahol számos lakberendezési, térszervezési érdekességet osztok meg a követőimmel.