Lakberendezőként a megbízóim szinte minden esetben saját részre készülő nagybetűs OTTHON tervezésére kérnek fel. Sok esetben merül fel azonban, hogy a végső terv vajon növeli vagy csökkenti az ingatlan értékét? Mit befolyásol, ha sok benne a szélsőség, amely miatt csak a megbízóm számára lenne kedvező az ingatlan használata, a lehetséges vásárlóknak viszont nem. Nézzük meg, mikor és mennyit számít az ingatlan értéke, mikor értéknövelő egy ilyen beruházás és mikor nem?

 

A befektetés milyensége függ a meglévő szélsőségektől, de az időtől is

Amikor felkérnek a megbízóim és kimegyek a helyszínre felmérni a „terepet”, az igényeket átbeszélni (ehhez van is egy elérhető kérdőívem már!), az első kérdések egyike, hogy
  • mennyi időre tervezik az ingatlant használni;
  • mennyi idő után adnák el, vagy
  • mikor nyúlnának újra hozzá komolyabban.
Ez ugyanis a legmeghatározóbb a tekintetben, hogy mit milyen mértékben érdemes megváltoztatni. Ez felújítás esetén különösen érdekes, de új építés esetén is mérvadó, hiszen a gyermekek életkorának változása és az ebből eredő felhasználási mód (kiságy – leesés-gátlós ágy – ágy – duplaágy) meghatározó egy szoba berendezése kapcsán.
Ha ilyenkor azt a választ kapom, hogy 5 éven belül biztosan eladják, akkor azt szoktam javasolni, hogy ne legyen extrém szélsőség kialakítva. Ha viszont 5+ év, vagy inkább 10+ év a válasz, akkor érdemes a saját érdekeket, kényelmet, igényeket úgy figyelembe venni, hogy akár szélsőségeket is alkalmazunk. A kérdés már csak az, hogy mi minősül szélsőségnek?
ágy színes párnákkal

5 szélsőség a lakásfelújítás, -átalakítás során

1. Ha hiszed, ha nem, a kád kérdése például pont egy ilyen szélsőség. Több szobás ingatlan esetén érdemes megtartani a kádat, hiszen a potenciális vásárlók között lehetnek kisgyerekes családok, akiknél nagyon számít majd a kád megléte. Kislakás (maximum nappali + 1 szoba) esetén ez kevésbé érdekes. Ha több, mint 5-10 évre tervezel az ingatlanban lakni, akkor viszont nyugodtan húzd ki a kádat a listádról, amennyiben mindig „csak” zuhanyzol.

2. A konyha mérete kapcsán az arányok fontosak. Egy többszobás ingatlan esetén egy extra kicsi (tea)konyha kialakítása veszélyes terep, ha 5 éven belül eladnád az ingatlant. Ugyanígy egy kicsi ingatlanban az óriási konyha is kockázatos lehet. A potenciális vásárlók ugyanis nagy lakás esetén várhatóan családdal, nagyobb főzési igénnyel rendelkeznek, kis lakás esetén pedig kisebbel. Szóval nagyon figyelj az arányokra! Van azonban még egy szempont: Ha 5 évnél tovább használnád az ingatlant, akkor a saját kényelmedet vedd figyelembe, és többszobás ingatlan esetén is bátran tervezz mini konyhát, ha csak melegíteni szoktad az ételeket és nem főzöl. (A technológiai sorrendről ilyenkor sem szabad megfeledkezni. Erről itt írtam korábban.)

3. Arányok a berendezési tárgyak helyigényénél – Ha öt éven belül eladod az ingatlant, nem szerencsés ha valamiből túl nagyot, vagy épp túl kicsit tervezel be. Mire is gondolok? A kanapéra, fürdőre (szaniterekre), ágyra. Egy kis lakás esetén például elegendő lehet egy kicsi kézmosó mosdónak, de ha viszonylag hamar el akarod majd adni az ingatlant, már nem biztos, hogy szerencsés választás.

4. Ágy a fal mellett, kinyitható ágy – Önálló háló esetén, ha 5 éven belüli használatot tervezel, törekedj a három oldalról megközelíthető ágy kialakítására és ahhoz alakítsd a kiállásokat. Ha viszont hosszabb ideig fogsz az ingatlanban élni, szabj mindent a saját igényeidre: ha tehát azért tolnád a fal mellé az ágyat, hogy a teljes gardróbod elférjen mellette, akkor tedd.

5. Erős színek – Tegyük fel, hogy a kedvenc színed a bíbor, amelyet szívesen látnál a fürdőben és amivel egy drámai helyiséget hoznál létre (erről itt írtam). Ha 5 éven belül eladnád az otthonod, akkor viszont óvatos lennék ezen a téren is, hiszen nem biztos, hogy másnak is annyira tetszik majd ez a szín és talán megrémül tőle, ami nehezíti az eladást. 5 éven túli tervek esetén ez azonban már kevésbé lényeges szempont. Persze egy fürdő esetén, annak a burkolatválasztása kapcsán is óvatos lennék, hiszen burkolatot cserélni sokkal nehezebb, mint lefesteni egy falat. Szóval ilyen erős színű csempét csak akkor válassz, ha egészen biztos vagy benne, hogy hosszú évekig tetszeni fog.

Összefoglaló KLON-tippek

  • 5 éven belüli értékesítési terv esetén mindenképp olyan beruházásban gondolkodj, amely szinten tartó vagy értéknövelő az ingatlan szempontjából.
  • 10 éven túli tervezett használat esetén ajánlom, hogy a saját, valós (nem divatfüggő) igényeidet, kényelmi és designszempontjaidat vedd figyelembe.
  • A kettő között pedig alaposan mérlegelj, hogy mi éri meg. Általában a büdzsé ilyenkor a meghatározó, amelyet a megbízóimmal mindig alaposan átbeszélünk.
Ha te sem szeretnél rossz döntést hozni az otthonod kialakításakor, keress meg! Örömmel segítek!
Megköszönöm, hogy cikkemet ajánlod másoknak is. Kövess a Facebookon és az Instagram-felületemen is, ahol számos lakberendezési, térszervezési érdekességet osztok meg a követőimmel.