A színházi darabok jelentős része dráma, hiszen van benne érzelmeinkre ható történés, esemény, cselekmény. A dráma egy otthonban ugyanúgy jelen lehet, sőt nélkülözhetetlen – és most nem a veszekedésekre, szócsatákra, nézeteltérésekre, nem is a járvány miatti kiborulásokra gondolok, hanem a hatásos és monumentális pontokra.

 

A színhatásában kontrasztos, az otthon többi pontjától elütő, ám azzal mégis harmóniában lévő kiemelt elemek ugyanis igazi fókuszai lehetnek a térnek.

 

A drámai elemektől lesz minden otthon extrán izgalmas és egyedi. A lényeg, hogy légy bátor, és a drámai elemeket a megfelelő helyen alkalmazd. Ha már színházba sem mehetünk, vigyünk legalább haza egy kis katarzisélményt. Mutatom, hogyan!

Drámai hatások a konyhában és az étkezőben

 

konyha-étkező zöld székekkel, női kalap formájú lámpákkal

Fotó: https://hu.pinterest.com/pin/400961173078387358/

 

Ha van valami, ami egy konyhába az eddigi íratlan szabályok szerint nem igazán illik, akkor biztos lehetsz benne, hogy drámai hatást tudsz vele elérni. Ha olvastad a Beszélő otthon című írásomat, sejtheted, hogy számos lehetőséged van erre. Ha azonban nem vagy olyan merész, hogy – példának okáért – egy létrát állíts be polcnak, megelégedhetsz egy dizájnos nagyméretű festménnyel, egy különleges hangulatvilágítással vagy formabontó csillárokkal és színes étekőbútorokkal is. Nem kell bonyolult dolgokra gondolnod, csak ereszd el a fantáziádat.

 

Drámai hatások a nappaliban és a hálóban

 

sárga és fekete nappali bútorok

Fotó: https://hu.pinterest.com/pin/389561436526416604/

 

Talán nem meglepő, de itt elsősorban a meglepő színű bútorokra gondolok. Ez lehet

 

  • egy sárga kanapé, mint amilyet az egyik megrendelőmnél terveztem be a nappaliba,
  • egy különleges dekorfal,
  • vagy egy robosztus méretű, stílusában meglepő fotel,
  • ahogy más, merészebb dekorációs megoldások is.

 

zöld fal berakással hálószobában

Fotó: https://hu.pinterest.com/pin/177751516530803610/

 

Ha design koncepcióban gondolkodva tervezel, nem nyúlhatsz mellé. Kisebb, harmonizáló dekorelemekkel pedig tényleg odaillővé teheted a legkékebb/zöldebb/sárgább bútordarabodat is. Nagyon fontos azonban, hogy egész falban gondolkodj a drámai hatás eléréséhez, és hogy az arányokra is odafigyelj.

 

Drámai hatások a mellékhelyiségekben

 

púderszínű fürdőszoba meglepő mintákkal

Fotó: https://hu.pinterest.com/pin/314548355232761639/

 

Gondoltál már arra, hogy dizájn szempontjából se hanyagold el a fürdőt, a WC-t, de akár még a mosókonyhát sem? Ha nem, itt az ideje. Egy óriási falióra például elég meglepő lehet az ide betérő vendégeidnek, ahogy az is, ha szinte budoár hangulatot varázsolsz a fürdőszobába. Mondjuk, egy paravánnal. Lennél ilyen bátor?

Apropó paraván.

 

Meghökkentő, mégis sokoldalú bútor a paraván

 

Bár a paravánra nem tekintünk bútorként, mégis szerves része lehet egy otthonnak. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy egyre többen dolgozunk otthonról vagy épp home officeban.

 

  • A paraván kitűnő háttér a videós konferenciákhoz, meetingekhez, hiszen elrejt mindent, amit nem szeretnénk megmutatni a helyiségből, és még nem is kell rögtön rendet tennünk, ha nincs rá időnk.
  • A paraván ugyanakkor térelválasztóként is remekül működik, és egy hálószobában szobainasként is bevethető.
  • Nagy előnye, hogy mobil, és ha egyszerűbb színtónusút vagy mintázatút választasz, minden helyiségedben jól mutathat dekorációs elemként is. Nem beszélve a drámai hatásról, amelyet mindig elérhetsz vele.

 

Bevallom őszintén, én magam nem nagyon vagyok oda a paravánokért, de mindenképpen azt javaslom, kísérletezz bátran, merj „nagyot álmodni” és térj el néha a megszokottól.

csillár az étkezőben, kerek tükör az előszobában, érdekes színek a hálóban, hármas kollázs

Fotók: https://hu.pinterest.com/pin/144748575500215883/; https://hu.pinterest.com/pin/400961173082406661/; https://hu.pinterest.com/pin/229120699780272870/

 

Bízom benne, hogy a blogcikkem is adott némi inspirációt, ha viszont lennének kérdéseid, vagy lakberendezési tanácsokra lenne szükséged, keress meg az elérhetőségeim egyikén. Kövess a Facebook- és az Instagram-oldalaimon is további tippekért, ötletekért.