Úgy gondolod, nincs szükséged lakberendezőre? Azt hiszed, nem engedheted meg magadnak? Tévedsz. Ha lakberendező segítségét kéred, még súlyos pénzeket is megspórolhatsz. Az Alaprajz cikksorozatomban már említettem, hogy a leginkább éppen azoknak van szüksége lakberendezőre, akik úgy érzik, nem tehetik meg, hogy lakberendezőt fogadjanak. Ellentmondásnak tűnik, pedig nem az.

Nagyon sokan úgy keresnek otthont maguknak, hogy adott összeghez és fix szobaszámhoz ragaszkodnak. Például 15 millió forintért egy 1+2 szobás lakást szeretnének, amelyhez alig kell hozzányúlni. Lásd be, ez szinte lehetetlen küldetés. Pedig ilyen estben is van megoldás, csak másként kell gondolkodni: Nézzünk inkább kisebb lakást, amely ügyes megoldásokkal átépíthető, átalakítható, és – mivel ez olcsóbb is – még a felújításra, személyre szabásra is marad pénz.

 

A lakberendező valóban hosszútávú befektetés

 

A tervezési díjért cserébe ugyanis tényleg a családunkra szabott, jól működő, esztétikus, stílusos otthont kapunk. Emellett rengeteg szabadidőt is, hiszen megkíméljük magunkat a kivitelezőkkel való egyeztetéstől, a beszerzés fáradalmaitól. Meglepődtél? Pedig így van. A lakberendező ezt a terhet is leveszi a válladról.

Küldetésemnek tekintem, hogy téged is ráébresszelek arra, az otthonod hosszútávra szóló invesztíció. De nem csak anyagi szempontból.

A megtervezett otthon befektetés

 • a veszekedésmentes reggeli készülődésbe, ahol nem ütközünk folyton egymásba;
 • a kényelmes főzőcskézésbe, amely nem jár állandó plusz 100 méterek megtételével a rossz technológiai sorrend miatt;
 • a jó hangulatú nagy családi összejövetelekbe, amelyeket nem keserít meg egy rosszul kiválasztott asztal vagy szék;
 • a gyerekbiztos nappaliba, hogy időnként nyugodtan hátat fordíthassunk;
 • az inspiráló gyerekszobába, hogy a gyermekünknek boldog kiskora lehessen;
 • a nyugodt hálószobába, ahová bármikor félre vonulhatunk.

 

 

Milyen a jó lakberendező?

 

Ha szakemberre bízod magad, biztos lehetsz abban, hogy

 • a tervezettnek megfelelő,
 • kényelmes,
 • életviteledhez, szokásaidhoz alkalmazkodó,
 • stílusos otthonod lesz.

Mindehhez precíz tervezés szükséges attól a pillanattól kezdve, hogy felmerül benned az igény egy élhetőbb, szebb otthon megteremtésére. Tervet természetesen mindenki készíthet magának is, de ahogy orvoshoz megyünk, ha betegek vagyunk, szerelőt hívunk, ha rá van szükségünk, az életünket döntően meghatározó környezetünk kialakításához is célszerű tapasztalt szakembert felkérni. Mert ő az,

 • aki ismeri a trendeket,
 • az új anyagokat,
 • a legújabb módszereket,
 • tájékozott a beszerzőhelyeket illetően, és
 • önállóan, vagy megbízójával közösen képes valóra váltani az elképzelt otthont anélkül, hogy felesleges kiadások terhelnék meg a családi kasszát.

Lakberendezőt mindenkinek magának érdemes választania, már csak az a kérdés, hogy hogyan.

Mi alapján válassz lakberendezőt?

 

Sokan biztosan rávágnák, hogy a stílusa alapján! Pedig a legtöbb tervező – bár van kedvenc stílusa – szereti az összes irányzatot, és szívesen is tervez különböző stílusú tereket. Sokszor pont a megrendelők miatt ragadunk le egy-egy stílusnál, mert a korábbi munkáink alapján kérnek fel bennünket. Pedig egy lakberendező palettája nagyon is széles. Akkor mégis mi alapján válasszunk, igaz?

Nos, én úgy gondolom, hogy 4 fő csapásvonal van a tervezőknél, amely független a stílustól.

 1. Az egyik az a tervező, aki úgy tervezi meg a tereket, hogy a „sima fal” szinte sehol nem látszik. Mindenhová kerül valami, legyen az bútor, tapéta, falburkolat, gipszkarton álmennyezet stb. Az ilyen terek nagyon szépek és izgalmasok tudnak lenni; az anyagok találkozása, a fények játéka pedig fokozza a hatást. Szállodákban és reprezentatív terekben elengedhetetlen ez a fajta tervezés.
 2. A másik típusú tervező az, aki főként kereskedelmi forgalomban kapható bútorokból kiindulva tervez. Persze szóba jönnek egyedi bútorok is, de csak és kizárólag első osztályú anyagokból. Az ilyen terek főként a designbútoroktól, tárgyaktól, lámpatestektől izgalmasak. Egy-egy forma nagyon meghatározó lehet a térben, amire ráépítve az egész enteriőr egységes lesz.
 3. A harmadik típusú tervező pedig nem ágál újrahasznosítani, azaz felhasználni olyan anyagokat, amelyeket kidobásra szántak, vagy épp egyáltalán nem valók bútornak, esetleg DIY megoldáshoz is nyúl. Persze ez nem zárja ki a minőségi vagy akár designbútorok betervezését sem. Ezekben a terekben szerintem jobban visszaköszön a megrendelő személyisége, hiszen akár örökölt tárgyakból is készület DIY megoldás.
 4. A negyedik típusú tervező tulajdonképpen arra „szakosodott”, hogy szoros anyagi keretek között alkosson csodát. Ebben az esetben a lakberendezőnek az ügyfél szűkösebb budget-keretén belül kell kihoznia az adott lakásból vagy házból a lehető legtöbbet.

Én – mondhatni – mindegyik tervezésben otthonosan érzem magam, de a szívemhez legközelebb talán a 2. és a 3. „karakter” áll. Tudnod kell, hogy mi, lakberendezők tényleg nagyon szeretünk egyedit alkotni, rád, a megrendelőre szabni a tereket. De mindannyian más eszközökhöz nyúlunk. A döntés a te kezedben van.

A lakberendező garancia a tökéletes otthonra

 

Tisztában vagyok vele, hogy nagyon nehéz interneten keresztül megtalálni az ideális lakberendezőt. A kínálat nagyon széles, de a weboldalak és a szaklapok által bemutatott számtalan lakás talán segíthet döntést hozni. Egy lakberendező elkészült munkái a legjobb ajánlólevelek, ugyanakkor nagyon fontos a személyes szimpátia megléte is. Anélkül ugyanis nem tudtok egymásra hangolódni a lakberendezővel.

Személyes célom, hogy rávilágítsak, mennyi mindent össze kell hangolni ahhoz, hogy egy otthon tényleg jól működjön. Hiszem, hogy a jó szakember garancia. Garancia arra, hogy az új otthonod tökéletesen ki fog téged szolgálni, garancia arra, hogy végig lesz segítséged a döntéshozatalaidban, amelynek a végén egy csodás otthon születik.

Lakberendezőt megbízni, hidd el, nem úri huncutság, hanem valóban hasznos, támogató partnerség.