Ha felújítás előtt állsz, égető szükséged lesz egy jó költségvetésre. Jobb esetben a kivitelezőtől kapsz majd  tételes árajánlatot, rosszabb esetben azonban neked kell némi tudást magadra rántanod a felújításhoz szükséges munkafázisokról, hogy összeállítsd a költségvetést.

Akárhogy is alakul, tételes költségvetés nélkül nagy merészség belevágni egy felújításba. Ez még akkor is így van, ha mindent magad végzel el, és akkor is, ha mindent szakemberre bízol. Az alábbiakban végigvezetlek egy költségvetés értelmezésén, hogy minél könnyebb dolgod legyen.

A jó költségvetés

Egy jó költségvetésben csoportosítva vannak a tételek:

 1. Hivatalos intéznivalók (engedélyek, bejelentések, közterület-foglalás stb.)
 2. Organizációs tételek (anyagmozgatás, daruzás, szállítások stb.)
 3. Bontás (konténerrendelés, sittes zsák beszerzése)
 4. Építés (falazás, álmennyezet)
 5. Gépészeti alapszerelés (falba, padlóba, mennyezetbe kerülő csövek, csatornák stb.)
 6. Elektromos alapszerelés (falba, padlóba, mennyezetbe kerülő védőcsövek, vezetékek stb.)
 7. Látható felületek (burkolás, festés, tapétázás)
 8. Belső ajtók és egyéb térelhatároló szerkezetek (üvegfal, tolóajtó, térelválasztó, stb.)
 9. Gépészeti szerelvényezés (mosdó, wc, zuhanykabin stb. felszerelése)
 10. Elektromos szerelvényezés (kapcsolók, dugaljak, foglalatok stb. felszerelése)
 11. Lámpák felszerelése (ez többnyire külön szokott szerepelni)
 12. Egyedi tételek (faldekor, 3D panelek, tükrök stb.)
 13. Bútorozás (asztalos, kész bútorok)

+1 Kiegészítők, azaz a szíved-lelked, amitől otthon lesz az otthon (Ha lakberendezőt bízol meg, akkor többnyire ez is benne van, ha nem akkor ezt már neked kell hozzászámolni.)

Ez a sorrend egyben technológiai sorrend is, azaz a kivitelezés is ebben a sorrendben történik. Persze az egyedi igények, száradási, szállítási idők mindezt befolyásolhatják, de az alapokon nem változtatnak.

Mit tartalmaz egy árajánlat?

A gépész és elektromos szerelvények többnyire nem részei az ajánlatnak, csak akkor, ha konkrétan le van egyeztetve azok típusa. Ez teljesen érthető is, hiszen ezek áraiban jelentős különbségek vannak. Ha nincs leegyeztetve a pontos típus, akkor keretösszeg szerepel az ajánlatban (pl: mosdó 30.000 Ft).

Természetesen a felújítás/kivitelezés méretéből és jellegéből adódóan változó, hogy mely csoportokból áll össze a költségvetés, illetve kivitelezője válogatja azt is, hogy hogyan vannak összevonva a tételek (pl. szállítási költség bele van-e kalkulálva az anyagárba, vagy külön szerepel).

Mértékegységek ismerete a költségvetés készítéséhez

Egy jó költségvetés minden munkafázishoz a megfelelő mértékegységet használja, amelyből bizony elég sok van. Leggyakrabban ezekbe futhatsz bele:

 • m2 – négyzetméter
 • m3 – köbméter
 • fm – folyóméter
 • t – tonna
 • ktg – költség
 • tétel
 • tábla
 • óra / nap
 • db – darab
 • konténer

 

Ajándék költségvetés-tervező a KLON Designtól

Van egy jó hírem! Összeállítottam egy felújításokhoz jól használható költségvetést, amelyet mindenki, aki szóbeli tanácsadásért hozzám fordul, megkap. Ez nagy segítségedre lesz, ha magad vágsz bele a felújításba. Ahogy fent is írtam, a legtöbb vállalkozó tételes árajánlatot ad, de sokkal kevesebbet kell majd erre várnod, ha te magad összeírod neki a főbb tételeket.

Egy felújítás – a legolcsóbb is – milliókba kerül. A lakberendezési tanácsadás ehhez képest fillérekbe. Ha eljössz hozzám tanácsadásra, akkor a felújításhoz/ átépítéshez szükséges tételes költségvetés-tervező táblázatot szerkeszthető formátumban kapod meg. Ebbe elég csak beleírni a mennyiségeket és az egységárakat, a tervező pedig azonnal kiszámolja a felújítás végösszegét. Jól hangzik, ugye?

Amennyiben konkrét kérdésed van, vagy másban is a segítségedre lehetek, keress meg itt vagy a Facebook-oldalamon keresztül.