A lakberendezés olyan komplex szolgáltatás, amely nem áll meg a terveknél. Jó esetben legalábbis így kell lennie. Ezért is fordulhat elő, hogy a lakberendező szíve nagyon is fáj. Kollégáimmal konzultálva megállapítottuk, hogy van valami, ami mindannyiunknak egyformán nehézséget okoz: ha az ügyfeleink kihagynak bennünket a vásárlásból.

 

A lakberendező-szolgáltatás, amelyet sokan nem kérnek, pedig elengedhetetlen lenne

Ne egy tipikus shopingolásra gondolj valamelyik bevásárlóközpontban, ne is egy közös vacsora hozzávalóinak megvásárlására, hanem az úgy nevezett közös anyagválasztásra.

lakberendező_burkolatterv

Amikor felkérnek egy otthon megtervezésére, elsőkörben olyan alap látványtervet készítek, amely a megbízóim igényei és az én vízióm alapján születik meg. Ebben benne van tehát

 • a látvány,
 • a műszaki, gépészeti, elektromos tervezés,
 • az álmennyezet, illetve
 • akár a bútortervek is.

Önállóan azonban ez „kevés” ahhoz, hogy az otthonunk végül teljesen egységes és stílusos képet mutasson.

Az első látványterv ugyanis egy irány, amely akkor lesz végleges,

 • ha megtörténik az anyagválasztás,
 • a burkolatok kiválasztása és
 • a színek összeegyeztetése is.

A legtöbben azonban pont ebből a szolgáltatásból nem kérnek.

lakberendező_nappali 

Miért nem élnek az emberek a közös anyagválasztás lehetőségével?

Rendszerint anyagi megfontolás miatt, pedig a közös vásárlás, azaz az anyagok, textíliák, burkolatok kiválasztása arányaiban nem emel annyit a büdzsén, amennyi kárt esetleges okozhat, ha nem szakértői szemmel dolgozunk tovább otthonunk elkészítésén.

Olyan is előfordul azonban, hogy a kliensek éppen a lakberendezőt akarják a sok rohangálástól megkímélni, mondván, ők nehezen döntenek és nem akarnak visszaélni az én időmmel. Ez azonban balgaság.

A lakberendezőnek minden terve egyben a saját gyermeke is, és nincs annál nagyobb boldogság az életünkben, mint amikor pont az valósul meg, amit megálmodtunk a megbízóinknak. Ezért fáj annyira a szívünk, ha nem vehetünk részt az anyagválasztásban. Nem beszélve arról, hogy ezzel számos csapdát is el lehetne kerülni.

lakberendező_látványterv

Anyagválasztás előtti látványterv

Ezért fontos a lakberendezővel közös anyagválasztás

Mielőtt elmondanám, miért, először nézzük meg, mit is értek anyagválasztás alatt. Idetartozik

 • a burkolatnak és fugának,
 • a tapéta fajtájának és mintájának,
 • a megfelelő struktrúrájú és színű textileknek és
 • a különböző anyagú és mintájú bútoroknak, bútorfrontoknak a kiválasztása, valamint
 • a mindenhez passzoló fal- és nyílászárószínek megtalálása is.

 

Sajnos többször láttom, hogy egy hibás tapétaválasztás mennyire elaprózza a teret vagy éppen mennyire felborítja a rendezett hatást, mivel az adott tapéta mintái túl nagyok vagy túl kicsik.

Hasonló a helyzet a színes fugával is, hiszen csak bizonyos esetekben és bizonyos méretű csempéknél, járólapoknál mutat jól.

De említhetem még a különböző textileket is, amelyek anyagukban, illetve struktúrájukban ütik egymást. Gondold csak végig! Egy organza vagy egy taft anyag milyen letisztult, míg egy zsenília vagy zsákvászon mennyire markáns. Akaratlanul is elvihetjük tehát otthonunk stílusát egy maszkulinabb loft irányba, pedig esetleg épp vintage hatást szerettünk volna elérni.

Az is gyakori, hogy a terveimben a kontrasztok kiemelésére helyeztem a hangsúlyt, de a közös anyagválasztás hiányában a megbízóim épp ezt nem tudják biztosítani az otthonuknak.

lakberendező_megvalósulás

A tervek megvalósulása közös anyagválasztással

A jó lakberendező jó befektetés

A szakértő segítségével végzett anyagválasztás tehát minden esetben kifizetődik, és biztosak lehetünk abban, hogy

 • az otthonunk minden szeglete illik majd egymáshoz,
 • visszaadja a saját stílusunkat és
 • hosszútávon kiszolgál bennünket.

Egy látványterv akkor éri el a célját, ha általa megtartjuk a saját kitűzött céljainkat is.

Amennyiben kérdéseid lennének a fentiekkel kapcsolatban, írj nekem. Kövesd a Facebook- és az Instagram-oldalamat is, ahol folyamatosan bemutatom a munkáimat. Megköszönöm, hogy megosztod ezt a bejegyzést, mert így másoknak is segíthetek.