A fenti idézet Kovács Orsitól, a Yurkov szalon tulajdonosától származik, akivel azt elemeztük ebben a videóban, milyen a jó, személyre szabott gardrób lakberendezői és stílusszakértői szemmel nézve. Kiderült jó néhány érdekesség.

Hogyan és miként érdemes stílusszakértői szemmel megtervezni a gardróbot?

Mindenképpen több lépésben és alaposan átgondolva.

Nulladik lépésként át kell néznünk a jelenlegi ruhatárunkat, és ki kell vennünk belőle mindent, ami színben, méretben, stílusban nem illik hozzánk. Csak és kizárólag a maradék mennyiséggel operáljunk!

Nem ismeretlen, hogy az emberek a ruháik 60-70%-át nem használják. Ha lakberendezővel terveztetünk ruhásszekrényt, akkor azt mindenképp olyan ruhatárra tegyük, amelyet tényleg szeretünk és viselünk. Kár szobákat nyitni olyan darabok miatt, amelyek csak évekig porosodnának. Az átfésülés legyen tehát a nulladik pont, hiszen még az is előfordulhat, hogy rábukkanunk egy-két elfelejtett ruhadarabunkra, amelyeknek kifejezetten örülni fogunk.

Ha mindezzel megvagyunk, jöhet a tervezés.

Mi alapján tervezi meg a lakberendező a gardróbot?

A lakberendező legtöbbször a meglévő ruhamennyiségre tervez:

 • leméri az akasztós ruhák méretét folyóméterre,
 • ez alapján megtervezi a gardrób szélességét és hosszússágát;
 • a polcos ruháknál köbméretben gondolkozik és számol,
 • amelyek alapján kikalkulálja az ideális polcközi magasságot is.

A gardróbtervezéshez azonban sok idő kell, hiszen maga a gardróbszekrény többféle tárolási feladatot lát el, és gyakran több személyre is készül).

Milyen részei vannak a gardróbszekrénynek?

A gardrób alapvetően három területre osztható fel:

 • polcos részre,
 • fiókokra és
 • akasztós részre.

A kérdés már csak az, hogy vajon minden ruhadarabunkat a megfelelő helyen és jól tárolunk-e. Kell-e mindent vállfára akasztani, vagy sem? Milyen anyagú ruhaneműket hajtogathatunk, melyeket tilos?

Mit és hogyan érdemes tárolni?

A Yurkov szakértői nagyon megengedők ebben a kérdésben: nem szabályrendszerhez igazítják a gardrób és a tárolás stílusát, hanem az emberhez. Ez azt jelenti, hogy ha te nem anyag és funkció szerint akarod csoportosítani a ruháidat, akkor ne tedd. Tárolj úgy, ahogy neked kényelmes, használj vállfát azokhoz a ruhákhoz, amelyekhez te szeretnél.

 1. Kovács Orsi például nem vasal mosás után, mert a kényesebb blúzok még gondos odafigyelés mellett is könnyen meggyűrődhetnek az akasztós részben. Neki az a jó, ha viselés előtt közvetlenül teszi rendbe a szettjét.
 2. Vannak olyan emberek azonban, akik a fehérneműik kivételével mindent vasalva gondosan beakasztanak az akasztós részbe.
 3. Olyanokkal is találkoztak már a Yurkovban, akik kizárólag színek és nem anyag vagy gyűrődés alapján csoportosítanak.

Te melyik kategóriába sorolnád magad? Mi alapján tárolod (és ezáltal óvod) a ruhaneműidet? És milyen vállfáid vannak otthon? Mert a vállfa kulcsfontosságú a gardróbtervezés során mind lakberendezői, mind stílusszakértői szemmel nézve.

Milyen a jó vállfa?

Először is kezdjük azzal, hogy a ruhásszekrényed hatással van rád, hiszen valami, amivel minden nap stimulálod az agyadat, az óhatatlanul befolyásolni fog. Ilyen a ruhásszekrény is. Ha az rendezetlen, kiárad belőle a stressz, akkor a napod, a heteid is feszültek lesznek. Az egyik leggyakoribb stresszfaktor pedig a vállfa.

Az össze-vissza vállfák nem mutatnak jól sem, és rendezetlen hatást is keltenek. Ha csak tehetjük, egységesítsük vállfáinkat. Lehet mindegyik például fa, strapabíró műanyag vagy bársonyos borítású, csúszásgátlós.

Igazából a ruhatípus fogja előirányozni, hogy melyik vállfa a legszerencsésebb választás:

 • Kabátokhoz vagy nagyobb válltömésű felöltőkhöz a széles vállfa ajánlott. Ha nincs ilyened, itt találsz (https://www.ikea.com/hu/hu/p/bumerang-vallformazo-vallfahoz-feher-70293274/) vállfaszélesítőt.
 • Ha a ruháid, blúzaid anyaga csúszósabb (pl. selyem, szatén stb.), akkor megfelelő választás a bársonnyal bevont vállfa, vagy a csúszásgátlóval ellátott is.

Milyen ruhákat érdemes vállfán tárolni?

 • Könnyű blúzokat,
 • ingeket,
 • hosszabb ruhákat,
 • szövetnadrágot,
 • kabátokat

szerencsésebb vállfára akasztva tárolni, hogy megóvjuk a ruhák állagát.

Ha a textileket nézzük, nyúlós pulcsik, lágy esésű pólók, spagettipántos pólók inkább a polcos részen kapjanak helyett, hogy elkerüljük a „kivállasodásukat”.

Gyakori, hogy az emberek egy vállfára több ruhát is tesznek. Ez a textil szempontjából nem feltétlenül rossz, viszont ezzel csak azt irányozzuk elő, hogy nem látjuk át a gardróbunkat. Ugye, veled is előfordult már, hogy elfelejtkeztél így egy kedvenc darabodról, mert azt a ráakasztott másik teljesen eltakarta?

Legyen a célunk az egy vállfa, egy ruha!

Előtér

Sok helyen az előtérben is csak akasztós elhelyezésről gondoskodnak, miközben még tollkabátok esetén is szükség van vállfás elhelyezésre. Éppen ezért a kombinált előszobafal a jó megoldás. A szövetkabátok felfüggesztése például nem elég erős, a bélés kinyúlhat, ezért esetükben semmiképpen ne a fogas mellett döntsünk!

Az akasztós-polcos-fiókos rész megfelelő aránya

Már most elárulom, nincs általános irányelv arra nézve, hogy milyen az ideális akasztós-polcos-fiókos gardrób egymáshoz viszonyított aránya. Nincs általános recept és szabály. Arra kell csak figyelnünk, hogy mindig az életszakaszunknak megfelelően gondoljuk újra és újra a gardróbunkat.

 • Ha például több évnyi munka után családi örömök előtt állsz, a ruhatárad ki fog cserélődni.
 • Ha üzletember vagy, akkor nagy valószínűséggel rengeteg inged, de minimális mennyiségű pólód van.
 • Ha napi 10-12 órában állatokkal foglalkozol, akkor valószínűleg a lazább szerelések vannak nálad többségben.

Befolyásoló tényező tehát

 • a munka,
 • a hobbi és
 • a családi állapot is.

Egy cél lebegjen a szemed előtt a gardróbtervezés vagy terveztetés során: ne legyen sem túl sok, sem túl kevés ruhád, inkább egymással variálható darabokkal operálj.

Bútorterv rengeteg akasztós résszel

 

Gardróbtervezés több személyre

Gyakran előfordul, hogy a gardróbot nemcsak egy embernek kell megtervezni, hanem az egész családnak. Ilyenkor nagyon jó megoldás lehet egy külön gardróbhelyiség kialakítása. Ha ez a gardróbhelyiség kétoldalú, akkor az egyik lehet például csak akasztós, a másik rész pedig csak polcos.

Ennek azonban van egy hátránya is. Ilyen elrendezésnél a személyek ruhadarabjai keverednek egymással. Gondolnunk kell tehát arra, hogy a többség jobban szereti, ha külön tarthatja még egy gardróbhelyiségben is a saját darabjait.

Ilyenkor összetettebb feladat a gardróbrendezés, hiszen a ruhamennyiség sem lesz egyforma sem a nemek arányát, sem az életkort tekintve, mégsem lehetetlen küldetés.

 

A gardróbajtó

Ha van gardróbhelyiségünk, ha nincs, bizonyos helyzetekben elengedhetetlen, hogy fedés kerüljön rá.

A gardróbajtó lehet

 • tólóajtó,
 • nyílóajtó,
 • harmonikaajtó vagy
 • függönyös takarás is.

Stílusszakértői szemmel nézve fontos, hogy egy rossz záródású ablakokkal rendelkező zsúfolt belvárosi lakásban ne legyen nyitott gardróbszekrény, mert a ruhák egy szellőztetés alatt is gyorsan szennyeződhetnek. (Kertvárosban ez nem jelent feltétlenül gondot.) A nyíló- és tolóajtó hatása között azonban ilyen szempontból nincs különbség, hacsak a tükröt nem nézzük. Azt ugyanis inkább tolóajtókra szoktuk felszerelni. A tükör egy gardróbnál kifejezetten hasznos lehet, ezért lejjebb még visszatérünk rá. A tolóajtó viszont lakberendezői szempontból több kérdést is felvet.

Előny vagy hátrány a tolóajtó a gardróbszekrény esetében?

Ha a helyiség kicsi, akkor jó megoldás a tolóajtó, hiszen nem foglal el extra helyet, mint a nyíló. Ugyanakkor problémát okozhat, hogy a tolóajtó nyitása során a gardróbszekrénytartalma mindig csak félig látható, és oda-vissza „kell állandóan huzigálni” egy szett kiválasztásához.

Szélesebb tolóajtók esetében ez a gond megszűnhet, de ilyenkor mélyebben is kell benyúlni a zsebünkbe. Ha ezt nem tehetjük meg, érdemes úgy operálni, hogy személyenként és ruhatípusonként elrendezve, az ajtó eltolásakor legalább az adott ruhatípus összes darabját lássuk.

Mondtam, hogy nem is olyan egyszerű a gardróbtervezés, igaz?

Nem beszélve annak helyéről. Gyakori, hogy a szobaajtó mögé tesszük a gardróbrészt, de ilyenkor is ismernünk kell bizonyos szabványméreteket:

Manapság az utólag szerelhető tokos beltéri ajtók készülnek, amelyek toktakarása miatt – szabványos behelyezésnél – 60 cm-ről 55 cm-re fog csökkeni a rendelkezésre álló hely a tok és a falsarok között. Ez viszont nem elegendő egy gardróbszekrény kialakításához, a vállfák általában 45 cm szélesek, így:

 • egy átlagos női gardróbszekrény 50-55 cm mélységre van szükség;
 • de a férfiruháknál és kabátok esetén 60-65 cm szükséges. (A szélesebb váll és vastagabb anyag miatt.)

Ilyenkor jön jól a stílusszakértői segítség után a lakberendezői pontos tervezés. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fiókmagasságok, polcközmagasságok, szélességek is nagyon fontosak. Minél kisebb a polcközmagasság, annál jobb, hiszen így nem tornyozzuk a ruháinkat, azok pedig nem dőlnek el állandóan bosszúságot okozva. Mert ha már ezzel elrontjuk a reggelünket, mi lesz még, ha belenézünk a tükörbe is?

A tükör szerepe a gardróbban

A legnagyobb gondot mindig az jelenti, hogy hová tegyük a tükröt, hogy jól láthassuk magunkat benne. Sokan azonban elfeledkeznek arról, hogy nem csak megfelelő térre, hanem jó világításra is szükség van. (Ugye, nem kell részleteznem az áruházi próbafülkék iszonyú megvilágítását, amely miatt menekülünk a próbakabinokból…?)

Alapszabály, hogy a fénynek elölről kell jönnie! Ha ugyanis a tükröt úgy helyezzük el, hogy háttal állunk az ablaknak, más színűnek látjuk majd a ruhánkat is.

Az is szerencsés, ha természetes fényünk van, de ha erre nincs mód, akkor a mesterséges fény jöjjön a tükörtől! A fürdőszobánál is fontos, hogy arcmagasságnál helyezzük el a fényt, és ne fent, különben árnyékot vet az arcunkra, amely sminkelésnél nem éppen szerencsés. A gardróbtükörnél is inkább oldalról, mint magasról jöjjön a fény.

Ha viszont kicsi a gardróbhelyiségünk, vagy ahol a ruháinkat tároljuk, felejtsük el a tükröt. A komplett és pontos „látványhoz” kell a megfelelő távolság.

 

Extra kérdés – a kiegészítők helye

Hogyan tároljuk a kiegészítőinket, sálainkat, ékszereinket? Külön vagy a ruhákkal együtt?

Kovács Orsi azt javasolja, hogy a sálak, kendők menjenek a gardróbba, az ékszereknek a helye pedig legyen ott, ahol neked a legkényelmesebb: fürdőszoba, pipereasztal stb.

Yurkov stílusszakértői tipp a ruhatár átnézéséhez

Ha át akarod nézni a ruhatáradat, így tedd:

 • Legyenek olyan ruhák benne, amelyek színben passzolnak hozzád (stílusszakértő).
 • Alkatodnak megfelelő ruhadarabokat használj. (Ne legyenek külön polcaid a „majd-belefogyok-ruháknak”, hiszen ez a tudat nagyon frusztráló! Tedd el máshová a célnadrágjaidat (ágyneműtartóba, egyéb helyre)!
 • Olyan alapanyagú ruháid legyenek, amelyeket szeretsz viselni. Búcsúzz el a szúrós pulcsiktól!
 • Olyan ruháid legyenek, amelyek jó érzést keltenek benned, amelyekhez jó emlékek fűznek. A rosszaktól szabadulj meg!!!

 

Amennyiben segítségre lenne szükséged a gardróbrendezéssel kapcsolatban, keresd a YURKOV csapatát és kövesd a Fb-oldalukat is. De ne felejtsd el kedvelni a KLON Design-t sem, ahol folyamatosan hozom a jobbnál jobb lakberendezői ötleteket.