Automatizált, azaz okosotthonban élni nagyon remek és valóban számos előnye van. Sok tekintetben szabadságot ad, és a bőség, gazdagság benyomását teszi a környezetünkre. Könnyedség, kényelem: az ágyunkból kapcsolhatjuk fel a lámpát, a tévé bekapcsol, ha megkérjük rá. Azt is megnézhetjük sok-sok kilométer távolságból, ki az, aki éppen csenget az ajtónkon. Ezek a dolgok nagyon vonzóak lehetnek, de az okos technológia ennél sokkal fontosabb kincseket rejt a magában.

A fenntarthatóság is kiemelt szempont

Nyáron üdítő dolog a kellemes hőmérsékletű klimatizált lakásba megérkezni, de ha takarékoskodni akarunk, kikapcsoljuk a klímát, mielőtt elhagyjuk az otthonunkat. Ezzel jelentős mennyiségű energiát és nem utolsó sorban pénzt takaríthatunk meg. Az okosotthon eszközeivel az energiahatékonyság és az életminőség javítás remek csapatba kovácsolható össze, hiszen a klímát távolról is vezérelhetjük. Így akkor indítjuk be, amikor akarjuk, és ennek köszönhetően kellemes hőmérsékletű lakás fogad akkor is, ha a távozásunkkor kikapcsoltuk.

Energiahatékonyság az okosotthonban

A termosztátok fontos eszközei az energiatakarékosságnak, de ezen felül számos eszközt érdemes még használni. Az okos LED izzók automatikusan lekapcsolnak a ház elhagyásakor. Ne feledkezzünk meg az okos érzékelőkről, amelyek üzenetet küldenek a telefonunkra, ha nyitva maradt egy ablak vagy a hűtőajtó.  Az intelligens készülékek kiválóan ötvözik az energiahatékonyságot az automatizálással.

A nem is túl távoli jövőben az összes okos készülék együttműködhet egymással: a redőnyök az időjárás és a napszak függvényében fel-le húzzák magukat, télen benntartva, nyáron kizárva a meleget. Az ablakok kinyílnak és becsukódnak a napsütés vagy az eső függvényében az előre beállított programozás szerint. Ez ma már nem csupán álom, ez a jelenünk.

Gazdaságos működtetés

Az okosotthon okos eszközei nemcsak energiát takarítanak meg nekünk, ezzel együtt jelentősen kímélik a pénztárcánkat is, ami a mai megemelt energiaárak mellett még fontosabbá vált. A megtakarításainkból finanszírozhatjuk a régi eszközeink cseréjét vagy mindent az otthonunk felújítására is fordíthatunk a fenntarthatóság szempontjait is figyelembe véve. Kezdetben valószínűleg nagyobb lesz a ráfordítási költség, mint a megtakarítás, de ezt befektetésnek kell, hogy tekintsük, mert hosszú távon jelentős megtakarítást érhetünk el velük.

Az állami támogatásokat is érdemes figyelemmel kísérni, például a geotermikus fűtésre és napelemre vonatkozókat. Az okosotthonok az ingatlan piacon rövidebb idő alatt és magasabb áron értékesíthetők, mint a hagyományosak. Egyes felmérések szerint az ingatlant vásárlók 80 százaléka részesíti előnyben az okosotthon-technológiával felszerelt lakást vagy házat.

A boldogságot nem vehetjük meg pénzen, ez nyilvánvaló, de ha több a megtakarításunk, akkor nyugalomban és biztonságban érezhetjük magunkat. Az automatizált otthonunkban élve nagyobb szabadságot élvezhetünk minden tekintetben és a környezetvédelemért is teszünk. Ha van rá lehetőségünk, válasszunk minél több okoseszközt az otthonunkba, és ha építkezünk, már a tervezésnél kalkuláljuk be ezeket.