Sőt nem is egy fürdőszoba, hanem rögtön kettő, hiszen a szóban forgó otthonban két átalakításra váró helyiség is volt. Ha követed a Facebook-oldalamat, képekben már láthattad a tervezés és a megvalósítás történéseit, most azonban megmutatom, mi és miért is történt pontosan. Bízom benne, hogy ezzel neked is a segítségedre lehetek.

 

A földszinti fürdőszoba

régi fürdőszoba

Ez a fürdő tehát egy család belső, kétszintes lakásának alsó fürdőszobája és egyben vendégtoalettje is. Természetesen minden az alapos tervezéssel kezdődött.

 

A fenti fürdőszobában a kazán túl hangosnak bizonyult, ezért a megbízóim azt szerették volna, ha a kazán a lenti fürdőhelyiségbe kerül át. Ez rögtön tervezési koncepcióért kiáltott.

látványterv

Tervezési koncepció:

 

  1. A picike térbe még egy funkciót el kellett helyeznem.
  2. Ez azzal járt, hogy a WC-t el kellett fordítanom 90 fokkal.
  3. A többi funkciót, azaz a zuhanyt, illetve a mosdót szerencsére nem volt szükséges új helyre tennünk.
  4. A gázcsövet figyelembe véve csak minimális helyváltoztatásokra volt szükség a fürdőszoba többi alkotóeleménél.
  5. A kazán egy szekrénybe került, ahol maradt még hely a felmosó vödör rejtett tárolására is.

 

szekrény fürdőszobában tárolónak

Designhatás a fürdőszobában

 

Megbízóim a korábbi sötét, komor hangulatú fürdőből vidám hangulatú helyiséget szerettek volna. Több tervet is mutattak nekik, amelyek közül végül egy bézs koncepcióra esett a választásuk. Ezzel a színhasználattal és a hozzá illő dekorcsempékkel a fürdőszoba összképe kifejezetten barátságos lett.

Megbízóim padlóburkolatnak – a két kisgyerkőc miatt – nem hideg burkolatot, hanem meleget kértek. A mai világban, a mai anyagok ismeretében ezt vinyl burkolattal lehet megoldani, így először ennek a burkolatnak a ragasztós verzióját tettük le a helységben.

 

Mondhatnám, hogy utána már minden ment a maga útján, de ha már volt részed átalakításban, tudod, hogy mindig érik az embert meglepetések.

 

Váratlan nehézségek a fürdőszoba átalakítása során

 

A kivitelezéskor sajnos több meglepetés is ért, mert a csempével együtt a vakolat is lejött, illetve a padlóburkolattal együtt az aljzatbetont is fel kellett szedni. Ez sajnos némi csúszást okozott a kivitelezéskor, de mivel sokoldalú kivitelezőkkel dolgozom, végül könnyen meg tudtuk oldani a problémát.

 

Magas minőségű anyagokat építettünk be, többek között perem nélküli WC-csészét, amely takarításkor a háziasszony munkáját könnyíti meg. Ezen kívül elhelyeztem egy szép tükröt is, amely sokkal tágasabbnak mutatja most a teret.

tükör és mosdó

Sok tárolóhelyet is kialakítottam

  • a mosdó alatti, valamint
  • a kazán körüli szekrénnyel, illetve
  • a polcokkal,

 

mert korábban szinte semmilyen tárolóhely nem volt a lenti fürdőszobában.

 

 

Fürdőszoba a tetőtérben

 

piros fürdő

A fenti fürdőszoba tehát a kazán kikerülése miatt kicsit felszabadult, több lett a rendelkezésre álló hely.

Megbízóim azt kérték, tervezzek be egy bidét is, de én nem álltam meg ennyinél. Találtam helyet egy szárítógépnek is, amelynek ügyfeleim nagyon örültek.

látványterv bidével

A felújítás kapcsán az egész lakásban lecseréltük a belső ajtókat, ezért lehetőség nyílt arra, hogy a fürdőszoba ajtajának nyitásirányát módosítsuk, azaz az új berendezési terv alapján, a funkciók leosztása miatt megfordítottuk azt.

előtte_utána kép fürdőszoba átalakítás

A padlóra itt is melegburkolat került vinyl formájában, a falra pedig a lenti fürdőszobába is kiválasztott “alap” bézs lapot tettük. Ezt dobtuk fel egy metró csempeméretű, “szerelem első látásra” lapegyüttessel, amelyet halszálka mintában tettünk fel két falra is. Ez nagyon feldobja a helységet.

 

Kompromisszum a fürdőszobában

 

Ahogy általában lenni szokott a már kész lakások, házak esetében, ennél a fürdőszobánál is kompromisszumra kényszerültünk. Megbízóim ugyanis duplamosdót és kádparavánt is szerettek volna. A helyi méretek és adottságok miatt a kádparaván azonban túl közel esett volna a széles mosdóhoz – kényelmetlenné téve annak használatát (a könyökök falba/paravánba ütődtek volna) –, így a dupla mosdót végül elengedték az ügyfeleim. A kádparaván azonban maradt, és áthidaló megoldásként szimpla mosdóból egy szélesebb verziót tettünk be.

mosdó és kád türkiz

Úgy hiszem, a kompromisszum ezúttal is mindenki megelégedésére szolgált. Remélem, te is így látod.

kád és mosdó megvalósítás

Ha érdekel a többi munkám, más lakberendezési tervem, átalakításaim, kövesd a Facebook-oldalamat is, ha pedig neked is segíthetek, keress meg nyugodtan.