Rengeteg négyzetes forma vesz bennünket körbe az otthonunkban és az utcákon is, pedig a természet elsősorban a lágyabb íveket részesíti előnyben. Elég, ha csak a kerek vagy amorf alakú kavicsokra, a fákra és bokrokra gondolunk. Sokaknak talán éppen ezért tetszenek annyira a kerek, formabontó dolgok a lakberendezésben, és én is úgy gondolom, hogy a sok szögletes formát érdemes otthon megtörnünk íves tárgyakkal, bútorokkal, kiegészítőkkel. Hidd el nekem, sokkal összetettebb lesz a látvány, hiszen a különböző alakzatok nagyon jól kiegészíthetik egymást. Csak el kell találni a mértéket és az arányokat.

 

bongó hatású dohányzóasztal

https://dodo.hu/collections/dohanyzoasztalok/products/hapur-barna-mangofa-dohanyzoasztal

Kerek képek, képkeretek

Valljuk be, szinte mindenhol négyszögletes dolgokban gondolkozunk, ha képekről, fotókról, plakátokról vagy festményekről van szó, pedig szinte csettintésre más designt adhatunk a helyiségeinknek, ha merészebbek vagyunk. Az alábbi kerek képkeretek ebben segítenek. A megszokott formákat és formátumokat meghagyják, hogy ne kelljen túl sok mindenen változtatnod, csak más struktúrába rendezik azokat.

 

Kerek tükör

Ha régóta követed a KLON Design munkásságát, talán már neked is feltűnt, hogy nagyon szeretem a kerek tükröket: mindenhol, bárhol. Fürdőszobákba, hálóshelyiségekbe, de étkezőbe vagy előszobába is előszeretettel tervezek kerek tükröket nemcsak a terek tágítására, hanem a drámai hatás fokozására is. A kerek tükrök ugyanis igazán lenyűgöző külsőt képesek varázsolni az otthonoknak. Nézd meg ezt szövött keretes tükörgarnitúrát. Hát nem lenyűgöző?

kerek tükör arany szegéllyel

https://dodo.hu/collections/fali-tukrok/products/portrait-arany-tukor-45cm

Kerek ablak

Ma még mindig ritka az otthonokban, hogy kerek ablakok díszelegjenek a homlokzaton vagy a szobákban. Valahogy megszoktuk, hogy kerek ablakok elsősorban rózsaablakokként vagy a hajókabinokban fordulnak elő. Ha azonban elszakadunk a hagyományoktól, nagyon jó szolgálatot tehetünk magunknak. A kerek formának ugyanis nemcsak lenyűgöző, hanem nyugtató hatása is van. Teljesen más érzés kinézni egy kerek ablakon, mint egy szögletesen. Érdemes kipróbálni.

 

Kerek szőnyeg

Ez a megoldás talán a legismertebb minden eddigi kerek „dolog” közül. Ma már a kisebb szőnyegüzletekben sem néznek furcsán az emberre, ha kerek szőnyeget keres. Amin viszont el lehet „bukni”, az a szőnyeg mérete. Ahogy a négyszögletes vagy téglalap alakú szőnyegek esetében, a kerek szőnyegeknél sem mindegy, hogyan aránylik a mérete az adott helyiséghez. Ha túl nagy, akkor könnyen elveszítheti a pozitív hatását, ha pedig túl kicsi, akkor az indokolatlanság látszatát keltheti.

bézs kerek szőnyeg

https://dodo.hu/collections/szonyegek/products/bombay-kerek-bezs-juta-szonyeg-150cm

Kerek hangulatlámpa falra

Azt már szerintem mindannyian megszoktuk, hogy a világítás nem csak a körteizzókat jelenti. Talán ez az egyik olyan terület, amely hatalmas teret enged a tervezőknek is. Különböző stílusú, formájú, összetettségű világítótest közül válogathatunk az üzletekben. Én azt javaslom, hogy itt is legyünk bátrak és ha más nem, a hangulatvilágítás kapcsán próbáljunk ki valami kerek, formabontó elemet.

 

arany és fekete kerek lámpa

https://dodo.hu/collections/falikarok-es-fali-lampak/products/cricle-shuttle-fekete-es-arany-vas-fali-lampa

Kerek alátét

Ha a kerek szőnyegekre azt mondtam, hogy a legismertebb kerek „dolgok” egyike, akkor az alátétek a másik. Egy négyszögletes étkezőasztalon például geometrikus hatást tudunk elérni négy kerek alátéttel. Ha te a négyszögletes formákat szereted inkább, ezzel akkor is érdemes megpróbálkoznod. Hiszem, hogy tetszeni fog a látvány.

 

Kerek bútorok

Ezekhez nem is fűznék hozzá semmit. Önmagukért beszélnek az egyes darabok. Egyetértesz, igaz?

 

dohányzóasztal kerek vashatású

https://dodo.hu/collections/dohanyzoasztalok/products/kieran-dohanyzoasztal-80cm-atmero

 

zöld puff

https://dodo.hu/collections/puffok-es-ottomanok/products/giona-zold-kerek-puff-fogantyuval-v2

 

fekete és arany bársony fotel kerek

https://dodo.hu/collections/fotelek/products/bridget-fekete-es-arany-barsony-fotel

 

Bízom benne, hogy a blogcikkem ismét adott neked némi inspirációt. Ha viszont kérdéseid lennének ezzel kapcsolatban, vagy lakberendezési tanácsokra van szükséged, keress meg az elérhetőségeim egyikén. Kövess a Facebook- és az Instagram-oldalaimon is további tippekért, ötletekért.