8. alkalommal rendezte meg az Európa Design az Irodaházak Éjszakája programot a Budapest Design Week alkalmából. Ez a harmadik alkalom, amelyen részt vehettem és ez volt számomra a legizgalmasabb is, hiszen vissza térhettem egy olyan közegbe, amelyben 16 éve voltam! 

A kezdetek

Mielőtt lakberendező lettem, 6 évet a generálkivitelezésben dolgoztam. Ebből 1,5 évet a Market Építő Zrt-nél. Abban az időben a cég a 3.0 székházában volt (a Bogdánfy Ödön úton), melyet ez alatt az idő alatt +1 szinttel bővítettek. Abban a pillanatban, ahogy elkészült, szinte azonnal ki is nőttük. Így nem volt meglepő számomra, hogy kisvártatva új hely kellett a cégnek, de ekkor már nem ott dolgoztam. Amikor meghirdették az idei programot az Irodaházak Éjszakájára, izgatottan láttam, hogy a Market 6.0 székház is benne van a bemutatásra kerülő irodaházak között. Már az általam ismert, 16 évvel ezelőtti Market székház is egy elképesztő innovatív, inspiráló közeg volt, mely párosult az elemi anyagok szépségével, puritánságával. Nem történt ez másként a 6.0 verzióban sem. Ezt vártam a cégtől! 

 

Különleges design-elemek a rendezvényen

Láttam fándliból készült lámpatesteket, csiszolt beton felületeket, csavart-formázott oszlopokat, fém háló-szerkezeteket, designer szobrokat, 3D nyomtatót ès egy kísérleti “telefonfülkét”, melyben a covid idején zajló online konzultációk idején bárki elvonulhat(ott). A belső terek tekintetében a mostani dolgozóknak iszonyú mázlijuk van, mert immár modulszőnyeg borítja a padlót és több más akusztikai vívmányt is alkalmaztak, például lámpát, ami egyben akusztikai panel is. Anno a 3.0 székházban laminált padló volt – senkinek nem kívánom-, szóval innen üzenem minden irodát tervezőnek, hogy a jó akusztika egy nagyon fontos tervezői feladat! Külön öröm volt, hogy egy volt kollégámmal is találkoztam, aki azóta szintén szakmát váltott, immár fotósként vesz részt a cég életében és dokumentálja az épületek elkészülését.

 

 

Hermes

A következő állomás a Budawest Irodaház volt, melyben a német Hermes csiszolóeszközöket gyártó cég irodáit nézhettük meg. Az iroda megvalósulási ideje rendkívül szűkre szabott volt. Ugyanakkor így is volt idő a precíz tervezésre, így az arculathoz teljes mértékben illeszkedő színvilággal és testreszabott funkciókkal készült el 2 hónap leforgása alatt. Nagy hangsúlyt fektettek a dolgozók közötti távolságokra, ehhez nagyban hozzájárul a tetőterasz, ahol akár kényelmesen dolgozni is lehet! 

 

 

Tópark

Évek óta láttam ezt az épületegyüttest, ami számomra sokáig szellemvárosnak tűnt. Meglepve tapasztaltam, hogy a programban szerepelt ez a helyszín is.  Bizton állíthatom, hogy már nem szellemváros. Sokkal inkább egy elképesztő fejlesztésen és egy kreatív szűrőn átment projekt, melyben megfér egymás mellett a kőburkolat, a Zsolnay porcelán és a 3D felület. Kíváncsian várom mikor kerül sor az első ottani megbeszélésemre! 

 

Irányi Palota

A Publicis Groupe Hungary székház, mint utolsó állomás tette fel az I-re a pontot. Szerelem volt első látásra! A belvárosi régi bérház átalakítására méltán büszke lehet minden benne résztvevő. Elsőként a csodálatos bálteremben fogadtak, ahol elmondták miként jött létre a projekt, majd végig vezettek a házon. 

 

A dolgozóknak nincs dedikált asztaluk, hanem egy applikáció segítségével tudnak maguknak helyet foglalni az aznapi munkához, így sokkal több interakció tud létrejönni közöttük, mely a inspirálóan tud hatni. Számomra a tégla falak vésési nyomvonalán használt arany festés a kincugi technikát juttatja eszembe.

 

 

Imádom, amikor a régi találkozik az újjal és olyan finoman forrnak össze, hogy együvé válnak. A nevéhez híven valóban hajnalban, 2 után lett vége a programnak, de minden másodperce megérte! A partybuszon utazva az álmosságnak esélye sincs! Alig várom a következőt! 

 

 

A végére pedig jöjjön egy paparazzi fotó arról, akinek köszönhetően évről évre nagyjából 200 ember az irodaházakat járja: 

 

 

Nagyon köszönjük Ottó, hogy ezt a programot életre keltetted!