Hallani sem akarsz róla, igaz? Hiszen a kompromisszum mindig valamilyen lemondást jelent. Senki nem szeret kompromisszumot kötni az otthonával kapcsolatban, főleg akkor nem, ha új építésű lakást vesz vagy egy hatalmas üres telekre terveztet házat.

erkély két épület között

 

Gondolj bele a helyzetbe! Elkezdődik a tervezés, elkészül a brief (igénylista), majd hamarosan kiderül, hogy az igényeinket a telek adottságai (tájolás, utcafronti szélesség stb.) miatt nem lehet tökéletesen megvalósítani. Az is előfordulhat, hogy a HÉSZ (Helyi építési szabályzat) előírásai miatt nem lehet pontosan úgy megtervezni az ingatlant, ahogy azt szerettük volna. Nem marad más, mint az a fránya kompromisszum.

Hogyan köss kompromisszumot?

Itt jön el az a pont, hogy mérlegre kell tenni, mi a fontos(abb). Ez mindig nehéz döntés. Egy jó szakember (építész, belsőépítész, lakberendező) el tudja mondani, mit javasol, vagy milyen más megoldások közül választhatsz. Érdemes megfogadni a szakértői tanácsot, mert kívülről nézve más szempontok is szerepet játszhatnak a lehető legjobb döntés meghozatalában.

A lényeg, hogy olyan kompromisszum szülessen, amely hosszú távon nem okoz kényelmetlenséget, és a legkisebb negatív hatása van életünkre.

Munkám során rengetegszer kell megmutatnom, hogy melyik kompromisszum mit eredményez és milyen hatással lesz a megbízóimra. Nézzünk néhány példát!

Példa a jó kompromisszumra

 1. Adott egy tetőtéri fürdő, ahová a meglévő kád-WC-mosdó-mosógép mellé megbízóim
 • bidét is szerettek volna,
 • a kádra paravánt, illetve
 • duplamosdót is, hiszen 4 tagú a család.

Gyakorlatilag mindent el tudtam helyezni, azonban jeleztem, hogy a duplamosdót két felnőtt nem fogja tudni kényelmesen használni, mert egyik oldalról fal, másik oldalról a kádparaván határolja. Dönteni kellett: vagy kádparaván vagy duplamosdó. (Más elrendezés az alaprajzi méret és a tetőhajlás miatt nem volt megvalósítható.)

Megbízóim alapos megfontolás után egy szélesebb szimplamosdó mellett döntöttek, amely így kényelmesen használható lett.

 1. Egy másik esetben – egy régi építésű lakásban – a csaphornyos parkettát kellett lecserélni, mert recsegett, deformálódott. Tudnunk kell, hogy az ilyen padlóburkolat tömörített salakkal, párnafával van kialakítva, amire rászegelik/ráteszik a csaphornyos parketta elemeket.

A legköltségkímélőbb megoldás ilyenkor, ha

 • a parketta felszedése után a salakot elegyengetjük,
 • a párnafákat újra lerakjuk (amelyiket kell, cseréljük),
 • erre OSB lap kerül,
 • végül a választott burkolat (laminàlt, vinyl, stb).

Sajnos az a tapasztalat, hogy ez a megoldás néhány év múlva megbosszulja magát: a padló recsegni fog.

A drágább megoldás, hogy a salak teljes kitermelésével úsztatott aljzatot is ki lehet alakítani. Ehhez ismerni kell a födém teherbírását, és érdemes statikust is megkérdezni, aki dönthet a könnyűbeton mellett. Ami biztos, hogy ez egy értéknövelő minőségi beruházás.

zebrák

Mi alapján hozzuk meg a kompromisszumot?

A fenti két megoldás azon kívül, hogy költségükben különbözik, más komfortot és minőséget ad. Ebben jó döntést úgy tudunk hozni, hogy belegondolunk az alábbiakba:

 • Mennyi időre tervezzük a burkolatot (és az aljzatot)? Ideiglenes vagy hosszú távú megoldásnak szánjuk?
 • Milyen használatra szánjuk az ingatlant? (Kiadásra vagy saját használatra?)
 • Értéket akarunk beletenni az ingatlanba, ezzel növelve az árát, vagy sem? (Későbbi értékesítés miatt lehet ez érdekes szempont.)

Ha 5+ évben gondolkodsz, és ha saját használatról van szó, akkor az aljzatbetont érdemes vàlasztani. Ha ezek ellentéte igaz rád, akkor elegendő az OSB-megoldás.

Tehát azon túl, hogy tudjuk, mire vágyunk, fontos, hogy a célokkal is tisztában legyünk a döntés meghozatalakor. Csak így, minden információ birtokában tudunk jó kompromisszumot és döntést hozni!

Ha szeretnél komplexen gondolkodni az otthonodról, keress bátran, ha pedig érdekelnek gyors és friss ötletek, megoldások, kövesd a Facebook-oldalamat is.