Sajnos ellenkező hírek, híresztelések keringenek az éterben az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban, főleg, ami ennek a lakberendezői oldalát érinti. Lakberendezést ugyanis nem tudtunk elszámolni költségnek. Vagy mégis? Utánajártam a kérdésnek, és jó hírem van!

Hetek óta levelezek a Magyar Államkincstárral, akik az első válaszaikban következetesen nemleges választ adtak a fenti kérdésemre, vagyis hogy a lakberendezést el lehet-e számolni az otthonfelújítási támogatás keretében.

Azért is tartottam fontosnak tisztán látni ebben a kérdésben, mert egyre több ügyfelem szeretne élni a támogatással, és nekem egyértelmű, hogy egy otthon tervezés nélkül semmit nem ér. Már pedig a lakberendezés egyben tervezés is, a KLON Designnál pedig annál is több.

leamortizálódott szobabelső fürdőkáddal székkel elhagyatott

 

Milyen tervezési folyamatok találhatók meg a KLON Design szolgáltatáspalettájában az otthonfelújítási támogatáshoz?

Tőlem a megbízóim szükség esetén nemcsak lakberendezési, hanem ezeket megelőző, teljeskörű, mindenre kiterjedő terveket kapnak.

A tervezésem részét képezi az is, hogy:

  • a kiválasztott burkolatokhoz burkolatkiosztási tervet,
  • a villanyszereléshez (lámpakiállás, kapcsoló, dugalj helyek) elektromos adatszolgáltató tervet,
  • a gépész kiállások pontos helyéről gépész adatszolgáltató tervet,
  • az asztalos számára bútortervet,
  • illetve falazási, álmennyezeti és egyéb kiegészítő vagy részlettervet is gyakran készítek.

Ezek mind azt a kivitelezést (elő)segítő tervek, amelyeket a fenti rendelet burkoltan ugyan, de elszámolhatónak nevez.

Nálam ráadásul pluszban tervezőifelügyelet-szolgáltatás is igényelhető, amelyet a kivitelezés lebonyolításához kérhetnek a megbízóim.

Egyértelmű volt tehát, hogy felveszem a kapcsolatot a Magyar Államkincstárral, és megtudom, mire van lehetőség és mire nem az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban.

 

A Magyar Államkincstár állásfoglalása az otthonfelújítási támogatás lakberendezést érintő kérdéséről

Első néhány levelemre elutasító, nemleges választ kaptam az 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendeletre hivatkozva: „A levelében említett lakberendezési tevékenységekre nem igényelhető állami támogatás. Felhívjuk figyelmét, hogy a támogatás igényléséhez a rendelet által meghatározott valamennyi feltételnek együttesen kell megfelelni.”

 

Részletesen és többször is végigolvasva a rendeletet azonban arra jutottam, hogy az abban említett „kivitelezést elősegítő tervek” igenis megfelelnek az általam nyújtott szolgáltatásoknak, ergo elszámolhatók, ezért nem adtam fel. A rendelet 7.§ 1./c pontja ugyanis feketén-fehéren említi a „tervezési díjról szóló számla” elszámolását, ahogyan ugyanezt tartalmazza a paragrafus 4. pontja, illetve a 9.§ 3./a és /bb pontja is.

Kitartásomnak meg is lett a gyümölcse, a napokban érkezett egy már részletesebb levél, amelyben zöld utat kapott a lakberendezői szolgáltatásaim zöme:

„Kérdésében említett tervezési folyamatok, amennyiben a rendelet 6. §-ában felsorolt támogatható építési tevékenységekhez kapcsolódnak külön vállalkozói szerződés keretében (mely csak a tervezési munkálatokat tartalmazza )elszámolható költségnek minősül a támogatási kérelem elbírálása szempontjából.”

feljítás alatt álló otthon, fekete és fehér falak

 

 

Miért jó neked, hogy a lakberendezés bizonyos költségeit is elszámolhatod az otthonfelújítási támogatás keretein belül?

 

Egyértelmű: költséget tudsz megspórolni, mégis teljesen nyugodt lehetsz, hogy az otthonod felújítása jó kezekben van. Keress meg, ha neked is segíthetek.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a KLON Design Facebook közösségéhez, hogy ne maradj le a legfrissebb tartalmakról sem és kövess az Instagram-oldalamon is.

 

KLON Design – Kulcs a tudatos otthonteremtéshez