Te mennyire szeretsz port törölgetni? Én nagyon nem. Mondhatnám azt is, hogy lusta vagyok, de hát ciki lenne bevallani. Ezért a tervezéseim során inkább külön figyelek arra, mennyi olyan felületet tervezek be, amelyek később problémát okozhatnak, vagy feladatot adhatnak. Ilyen az a bizonyos portörlés is, tehát konkrétan a nyitott polcok, lerakó felületek minőségére, milyenségére és mennyiségére gondolok. Mert abból indulok ki, hogy te sem rajongsz az állandó törölgetésért. Vagy tévedek? Nyugodtan megcáfolhatsz, legfeljebb a te otthonod megtervezésénél bátrabb leszek.

 

Hiszen ezek a felületek sokszor tényleg nagyon hasznosak:

 

  • ide pakoljuk le az épp kezünkben levő tárgyakat,
  • ide tesszük ki a kedvenc apróságainkat, illetve
  • a polcok, lerakodók a szezonális dekoráció számára is tökéletes helyek.

 

 

Milyen lerakó felületek léteznek?

 

Nyilván elsőre az étkezőasztal, dohányzóasztal, esetleg a komód teteje jut eszünkbe, vagy az az előtéri kisasztal, amelyet direkt erre a célra állítottunk a bejárati ajtó közelébe. Azonban ezeken túl is van lehetőség.

 

Mutatok is néhányat:

 

Lerakóasztal – sidetable

 

Már a Blikk Nők – Otthonok és kertek magazinnal készült interjúban is meséltem arról, hogy az ilyen asztalok mennyire sokoldalúak. Rengeteg stílusban kaphatók, így teljesen az otthon hangulatához igazíthatók. Kanapé mellett, vagy kisebb-nagyobb üres területen is jól mutatnak. Neked van?

három lerakodó asztalka barna, fehér színekben

Konzolasztal

 

A konzolasztal a lerakóasztal fal mellé, kanapé mögé tehető változata. Keskenysége miatt elég sok helyre elfér, viszont pont csak annyi tárgy kaphat rajta helyet, hogy még véletlenül se keltsen rendetlen hatást. Egy rendhagyó tükörrel az ilyen konzolasztal látványos pontja lehet az otthonodnak! Érdemes elgondolkodni rajta.

konzolasztalok ikea stílusban falnál

Polcok a falon

 

A legtipikusabb és kézenfekvőbb lehetőség, de hogy milyen polc is mutatna jól az otthonunkban, azt nem is olyan könnyű megmondani. Nagyon sokféle polc kapható ma már és azoknak is számtalan további variációja áll rendelkezésünkre. Még olyan polcokat is találhatunk az üzletekben, amelyeket virágtartóval, lámpával, vagy akár vezeték nélküli telefontöltővel kombináltak.

Fali polcok belső térben, letisztult, világos

Lebegő polc / fiók

 

Létezik olyan lehetőség is, mely egyesíti a komód és a polc legjobb tulajdonságait, azaz tároló és lerakó felület is egyben, és még a padlón sem foglal helyet! Egy olyan verzióra bukkantam, ami éjjeli szekrényként, előszobában lerakó polcként, de még sminkasztalként is megállja a helyét. Sőt a rögzítése sem látszódik. Színben, méretben és stílusban is lehet választani. Alig várom, hogy betervezhessem valahová!
Hab a tortán, hogy, hogy épp folyamatban van egy nyereményjáték is a lenti képeken látható lebegő éjjeli szekrényekért. Kukkantsatok rá itt: https://www.polcom-polcom.hu/

Lebegő fiók, fehér, fa

Milyen lerakó felületekre lehet szükséged?

 

  • Minden a szokásaidtól és az életvezetésedtől függ. Ha hazaérkezvén az az első dolgod, hogy ledobod a slusszkulcsot, bejárati ajtó kulcsát, esernyőt, sapkát, kismacskát, akkor szükséged lesz az előszobában is lerakó felületre. (Ebben a témában sokat olvashatsz A jó alaprajz 11 titka című könyvemben is, amelyet itt rendelhetsz meg.)
  • Ha a nappaliban szeretsz olvasgatni, kézimunkázni, ott sem árt, ha van a kezed közelében egy erre a célra szolgáló polc vagy konzolasztal.
  • Ha viszont sok apró dísztárgyad van, amelyek értéket képviselnek számodra és szereted őket nézegetni, egy nyitott lebegő polc is remek választás lehet.

 

Tehát először azt gondold végig, hogyan élsz, milyen tárgyaid vannak, és csak azután válassz magadnak lerakó felületeket.

 

Ha viszont bizonytalan vagy, írj nekem. Biztosan tudok segíteni. Kövesd a Facebook-oldalamat is, hogy ne maradj le a további híreimről, újdonságaimról, látványterveimről, lakberendezési ötleteimről.

(Kiemelt kép: IKEA)