Nem minden igényesen megtervezett vagy berendezett tér minősül luxusnak, de minden luxus módon megtervezett vagy berendezett térnek igényesnek kell lennie! Ezt remélem senki nem vonja kétségbe! De mitől lesz valami igényes vagy épp luxus?

  1. Igényes az, amikor a felhasznált anyagokból
  • minőségi munkával,
  • szép lezárásokkal,
  • egységes koncepcióval készül el az enteriőr,

Hiszen az ördög a részletekben rejlik!

        2. Luxus pedig az, ha az igényes enteriőrt

  • minőségi, prémium kategóriás anyagokkal és bútorokkal rendezik be,
  • a nagyvonalúságot szem előtt tartva.

 

Miben nyilvánul meg a különbség?

 

Hoztam néhány példát, amelyen keresztül remélem érzékeltetni tudom a luxus és igényes fogalmak közötti különbségeket. Fontosnak tartom azonban megjegyezni, hogy vékony a határ a luxus és a „még nem luxus” között is, ráadásul stílustól függetleníthető. (A példáim természetesen szubjektívek.)

 

Függönyözés

 

3 lakás függönyei

Egyértelműen látszik a különbség, hogy az igényes függönyözés esetén az anyagminőség teljesen más, ahogyan a karnis formája, vonalvezetése, anyagválasztása, elhelyezése is. A luxus pedig ennél még eggyel magasabb kategóriát képvisel. (Ez esetben egy rejtett megoldást alkalmaztak.)

 

Burkolatkiosztás falon és padlón

 

burkolatkiosztás 3 helyen

A valódi igényes burkolásnál a pozitív élek, amikor csak lehetőség van rá – főleg falfülke esetén – fugára esnek. Halpikkely-burkolatnál ez például nem lehetséges, de természetesen ebben az esetben is szép lehet a kivitelezés. Azt is fontos tudnunk, hogy a teljes burkolatkiosztás láthatóan tervezetten történik (nincsenek 1-5-10 cm-es darabok a sarkoknál), a burkolatváltások és élvédők minőségi anyagok. Luxus esetén sokkal nagyvonalúbbak a terek, amelyeket többnyire nagyobb lapokkal, gérbe vágott illesztésekkel és sokkal minőségibb anyagokkal készítenek el.

 

Kiállások (elektromos, gépész)

 

kiállások 3 WC-ben

Igényes kialakítás esetén a gépészeti és elektromos kiállások helye pontosan meg van tervezve, ami a bútorokkal, burkolatkiosztással és egyéb összefüggésekkel is összhangban van. Ha netán mégis aszimmetria alakulna ki, akkor annak (design)oka van, ahogyan a példaként hozott igényes és luxus képeken is látszik. A luxus esetében természetesen az anyaghasználat is minőségibb, nagyvonalúbb.

 

Bútorok

 

3 különböző minőségű nappali

Az igényes bútorozásban összhang van. Formában, mintában illeszkedik a térbe, belefér, hogy designerkoppintásokkal találkozzunk. Egy luxus berendezésben azonban sokkal minőségibb bútorok vannak vagy épp az eredeti designerbútorok kapnak helyet.

 

Ágytakaró

 

3 ágytakaró minőség szerint

Az ágytakaró ízlés és szokás kérdése, de ha már van, akkor az ágyat teljesen fednie kell. Figyeljünk tehát arra, hogy ne kelljen kicentizni. Luxus esetén főként a textil minősége játszik szerepet.

 

Lámpák, kiegészítők, képek

 

3 különböző lápa és kiegészítők a belső terekben

Egy látszóan igényesen kialakított térben a kiegészítők mérete, aránya a térhez idomul és természetesen színben, stílusban illeszkedik hozzá. Luxus esetén már designerdarabok is helyet kapnak a már említett magasabb minőségben.

 

Luxus a KLON Desing szemével

 

Amint látod, igyekeztem olyan képeket összegyűjteni, amelyek méretben azonos tereket mutatnak. Így jobban láthatod te is, hogy nem feltétlenül a helyiség adottságain múlik, mi számít igényesnek vagy épp luxusnak.

Szomorú azt látnom, hogy az ingatlanosok, az új lakóparkot árusító beruházók minden további nélkül kikiáltják a luxus szót egy igényesen berendezett eladó otthonra vagy egy szépen megalkotott 3D-s látványtervre, pedig ez nagyon megtévesztő dolog. Cikkemmel az a célom, hogy helyre tegyük a tévesen használt fogalmakat.

A luxus jó hívószó azoknak, akik erre képesek megnyitni a pénztárcájukat, de ha a kifejezés mögött nincs tartalom, ha nem valódi luxusról van szó, akkor minden csak pénzkidobás.

Bízom benne, hogy ma is segíthettem neked. Aktuális munkáimat, projektjeimet követheted a Facebookon is, ha pedig segítségre van szükséged otthonod vagy vállalkozásod helyszínének berendezéséhez, megtervezéséhez, átlakaításához, írj bátran.