Mindig nehéz megjósolni, hogy milyen lakberendezési trend vagy stílus fog a leginkább szárnyalni egy adott évben, de ha figyelemmel kísérjük a világ változásait és azt, hogy egyre inkább az emberek jól létén van a hangsúly, néhány lehetséges tervezési irányvonal egyértelműsíthető. Az alábbiakban bemutatom a legfőbb lakberendezési trendeket és kitérek a legmenőbb stílusirányzatokra is.

lakberendezési trendek villa mediterrán

Mediterrán stílusú villa terasza

5 fő szempont a 2023-as lakberendezési trendekben

Fenntarthatóság: A környezet iránti növekvő aggodalom miatt folytatódik a fenntartható és környezetbarát anyagok, például a bambusz, az újrahasznosított fa vagy a természetes textilek használatának trendje a szobatervezésben.

Multifunkcionalitás: Ahogy a lakóterek egyre kisebbek és drágábbak lesznek, az idei lakberendezési trend a több célt szolgáló szobák kialakítása felé mutathat (például hálószoba, amely egyben otthoni irodaként vagy edzőteremként is funkcionál).

Minimalizmus: Továbbra is népszerű marad a minimalista designtrend, egyszerű és tiszta vonalakkal, semleges színekkel és a funkcionalitásra való összpontosítással.

Intelligens technológia: Az intelligens otthoni technológia egyre nagyobb elterjedésével a szobákat úgy tervezhetjük meg, hogy számos intelligens funkciót tartalmazzanak, így valódi okos otthonok születhessenek. Ezt segíti a hangvezérlésű világítás vagy a hőmérséklet-szabályozás, illetve a mobilalkalmazáson keresztül vezérelhető intelligens készülékek (pl. kávéfőzők).

Biofil tervezés: A természetes elemek, mint amilyen az élő fal, a természetes fény vagy a szobanövények eleve betervezése a helyiségek kialakításába a nyugodtabb és pihentetőbb környezet megteremtése érdekében továbbra is a 2023-as lakberendezési trend része.

Nézzünk meg néhány tippet arra vonatkozóan, mi a teendőd, ha a fentieket szeretnéd követni a tereid kialakításakor, otthonosabbá tétele esetén.

modern szoba

Modern stílusú szobabelső

Lakberendezési trendek és tippek idénre

 1. Legyél színes! Válassz olyan színeket, amelyek harmonizálnak egymással és egyedi hangulatot teremtenek az otthonodban. Merj kitörni a szürkeségből a bútoraiddal és a kiegészítőiddel is. Ne feledd, a világosabb színek általában tágítják a teret, míg a sötétebbek inkább zártnak hatnak. Itt mutatok néhány példát.
 2. Játssz a világítással, és használj különféle fényforrásokat! A megfelelő megvilágítás nagyon fontos, mert segít meghatározni a hangulatot és kiemeli a teret. A lámpákról ITT, ITT és ITT írtam részletesen.
 3. Keress olyan egyedi (design)tárgyakat, amelyek tetszenek neked, és stílusosak is, azonban ne ess túlzásba a dekorációval. Törekedj az egyensúlyra, és használd az „egyszerre elég egy is” szabályát.
 4. Játssz bátran a különböző textúrákkal, és keverj össze különböző anyagokat a helyiségeidben. Például használj puha szőnyegeket, könnyű függönyöket és kemény bútorokat, hogy érdekesebbé és dinamikusabbá váljon a tér.
 5. Tartsd rendezetten a helyiségeidet, ehhez legyen elegendő tárolód. A szétszórt dolgok zavarók lehetnek és kaotikus érzetet kelthetnek. Ebben a cikkben segítek.
 6. Nem utolsó sorban pedig adj személyiséget a tereidnek. Vidd bele magadat is, legyen jelen a te személyes, egyedi stílusod és ízlésed. Ezt legkönnyebben kedvenc tárgyaid kihangsúlyozásával, központba állításával érheted el. Fontos, hogy az otthonod valóban otthon legyen, ehhez pedig szabd a magad személyiségére.
lámpa kanapé ipari stílus

Ipari stílus

Ez persze csak néhány néhány ötlet, amelyek segíthetnek neked lakásod, házad otthonossá tételében. Mindig emlékezz arra, hogy a lakberendezés valójában nagyon szubjektív, és azt kell csinálni, ami a legjobban működik a te világodban.

Kísérletezz bátran és inspirálódj akár az 5 legnépszerűbb lakberendezési stílusból, mint amilyen a skandináv, a modern, a vintage, a mediterrán vagy az indusztriális, azaz ipari. Lásd a kép alatt.

vintage kanapé

Vintage stílus

Legkedveltebb lakberendezési stílusok

Ha már említettem a stílusokat, egy-egy mondatban nézzük meg a lényegüket is.

 1. A skandináv stílus a minimalizmusra és a természetes anyagok használatára fókuszál. A színek általában világosak és a teret tágasnak és letisztultnak mutatják. A skandináv stílusú otthonokban fabútorok, természetes szövetek és textúrák vannak.
 2. A modern lakberendezési stílusra a tiszta, egyenes vonalak, a minimális díszítés és a letisztult színek jellemzőek. Az anyagok lehetnek természetesek vagy mesterségesek, de a szélessávú felületek és a letisztult, de élénk színpaletta mindig jelen vannak.
 3. A vintage stílus a múltból inspirálódik, és gyakran tartalmaz antik tárgyakat vagy retró mintákat. Az öregített bútorokat és díszítőelemeket modern anyagokkal kombinálja, így teremti meg a különleges bézses, vintage hangulatot.
 4. A mediterrán stílus sok meleg, élethű színt és mintát használ. Az otthonok falai gyakran világos színűek, és jellemző a természetes anyagokból készült bútorok, valamint a földszínek használata is (pl. terrakotta). A mediterrán stílusban a kert fontos szerepet játszik, amely az otthoni élet szerves részét képezi, így gyakran be is viszik azt a házba.
 5. Az ipari stílus az ipari épületekből és raktárakból merít inspirációt, amelyekben erős nyersanyagok és kiegészítők, például téglafalak, csövek, vasak és akár rozsdásodó fémek használatosak. Az ipari stílus az építészet, a belsőépítészet és a dekoráció területén jellemző stílusirányzat, amely a 19. században jelent meg az iparosodás korában. Az ipari stílusra jellemző az egyszerűség, a funkcionális megoldások és a „csupasz” vagy „nyers” megjelenés.

Bővebben a stílusokról a következő blogcikkemben olvashatsz.

skandináv lakberendezési trendek

Skandináv stílus modern beütéssel

Bízom benne, hogy a fenti ötletekkel inspirálni tudtalak téged is az otthonod kapcsán. Ha inspirációnál többre vágysz és neked is segítségre van szükséged az otthonod kialakításakor, keress meg!

Megköszönöm, hogy cikkemet ajánlod másoknak is. Kövess a Facebookon és az Instagram-felületemen is, ahol számos lakberendezési, térszervezési érdekességet osztok meg a követőimmel.