A gyerekszobáról már írtam blogbejegyzést (ITT tudod elolvasni), melyben arról volt szó, hogy íróasztalról mindenképp gondoskodni kell egy gyerekszobában. Azóta azonban sok víz lefolyt a Dunán és az iskolakezdés apropójaként úgy érzem, itt az ideje frissíteni, pontosítani a nézeteimet az otthoni iroda, jelen esetben a gyerekek otthoni irodája kapcsán.

 

Min változtatott a Covid az otthoni iroda berendezése kapcsán?

 

A Covid előtt azt vallottam, hogy a kötelező napközi miatt az alsós gyerkőcöknek (leginkább 1-2. osztályban) még nincs feltétlen szükségük íróasztalra otthon – azt a „minimális” feladatot az étkezőasztalon is meg tudják csinálni. Ettől függetlenül a megbízóimnak mindig beterveztem ezt a bútordarabot is, kalkuláltam annak helyigényével, csak éppen magát az asztalt nem vettem meg; többek között a lányomnak sem. Ez a nézetem azonban azóta megváltozott.

 

A karantén nem várt helyzeteket szül és szült és mindenkinek kell egy hely, ahol tud dolgozni…. otthon! De ez még nem minden.

 

Eddig azt is gondoltam, hogy székből sem kell „hiperszuper” kivitelű, hiszen a gyermekünk minimális időt ül benne (alap esetben), emiatt meg kár vagyonokat elkölteni rá. Nos a karantén ugyebár ezt is megváltoztatta…

 

Ma már úgy gondolom, hogy az asztal és a szék megléte is fontos tényező egy iskolakezdés előtt álló gyermeknek. De nem mindegy, hogy milyen, hol van és hogyan használható!

 

Nézzük, milyen tényezőket kell figyelembe vennünk.

 

Az otthoni iroda alapkelléke az asztal

Szobabelső barna íróasztallal, szürke székkel és ággyal, szövegdobozzal a falon. Tetőtér.

Fiúszoba: Szövegdoboz cserélhető betű- és karakterkészlettel

 

Az első, amit figyelembe kell venni az asztal elhelyezésekor, hogy a gyermeked melyik kezével ír. Ha ezt tudod, akkor érdemes ehhez igazítani a természetes és mesterséges fénnyel való viszonyt. Tehát

  • ha jobb kezes, akkor balról érkezzen a fény,
  • ha bal kezes, akkor pedig jobbról.

A természetes fény esetén persze az a legjobb, ha a gyermeked szemben ül az ablakkal, ami azért is szerencsés, mert nagyobb teret érzékel maga előtt és nem a falat nézi.

 

Egy átlagos asztal 75 cm magas egy átlagos szék pedig 45 cm. Így 30 cm a közöttük levő különbség. Ez a magasságkülönbség nagyjából 10-12 éves kortól megfelelő, hiszen ekkor már elég magas a gyermekek törzse. Ennél fiatalabb korban, azaz kisebb törzsmagasság esetén, 30 cm-nél kisebb különbség az ideális. Erre az állítható asztal, illetve szék lesz a megoldás.

 

KLON-tippek asztalválasztáshoz

 

  • Legkisebb asztalszélességnek 1 métert javaslok, de csak ha nincs nagyobbra lehetőség és nincs az asztal alatti részen tároló. (Fontos elegendő teret hagyni a lábaknak is.)
  • Ha szeretnél az asztal alá tárolót (konténer, fiók vagy bármilyen más bútordarab), akkor 120 centiméter szélesség a minimum, amelyben gondolkoznod kell.
  • Asztalmélységnek a minimum 45 centimétert javaslom.

 

Szék gyerekeknek – Az otthoni iroda második legfontosabb kelléke

Gurul, forog, billen, áll vagy épp „csak” emelkedik. Egy széknek ma már rengeteg funkciója van. A legfőbbek ezek közül a fentiek (gurulás, forgás, billenés), és természetesen vannak karfás és karfa nélküli megoldások is. Ezek a funkciók a szék kinézetét is befolyásolják, így érdemes a designnal kezdeni.

 

A kisebbik fiamnak (aki elég izgága fazon) csak forog a széke, így nem tudja tologatni magát lecke írás közben. A forgás miatt viszont könnyen ki tud száll a székből és az nem mozdul el, vagyis nem kell újra betolnia magát. Ez kisebb gyerkőc esetén még nehézkes feladat, főleg ha egy ‘darabszőnyeg’ is nehezíti azt, tehát jó ötlet, ha „csak” forgószéket veszel a kisebb gyermekednek.

 

Milyen széket válassz nagyobb gyermeknek?

 

A nagyobb gyermekek már sokkal több időt töltenek az asztalnál és ez nemcsak a tanulásnak tudható be, hanem az online világnak, a számítógépes játékoknak is. Ha szeretjük, ha nem, emiatt (is) fontos, hogy megfelelő ülést, ülőalkalmatosságot biztosítsunk a gyermekünknek.

 

Sok szék kapható a piacon, melyek kellő ergonómiai alátámasztással rendelkeznek. A gyártók közül kiemelkedik a Herman Miller, melynek hazai forgalmazója az Europadesign. Különböző méretekben árulnak professzionális, szinte csigolyánként megtámasztó székeket, így már a legkisebbeknek is találunk náluk tökéletes széket az otthoni gyerekirodába. Ne hanyagold el gyermeked egészségét, óvd a gerincét, és válassz úgy széket, hogy az hosszútávon is biztonságos és egészséges ülést biztosítson neki.

Mi a helyzet velünk, szülőkkel?

 

Nem elég, hogy megveszed a legjobb széket és asztalt, az is nagyon fontos, hogy szülőként mit mutatunk a gyermekeinknek. Te felállsz néha munka közben megnyújtóztatni magadat? Iszol néha egy-egy pohár vizet, tartasz szünetet munka közben? Tudod, az, hogy milyen mintát mutatsz a gyermekednek, előrébb való, mint a legdrágább bútor. Hamarosan írok is arról, mire figyelj a saját otthoni irodád kialakítása és annak használata kapcsán.

 

Addig is ha szükséged van a segítségemre a gyerekszoba megtervezésében, ajánlom figyelmedbe az otthONline-t (Lakberendezési tanácsadás kérdőíveim – OtthONline – Klondesign), melyben a gyerekszobára vonatkozó kérdőív kitöltésével megkapod a teljes tudásanyagot!

Természetesen személyesen is megkereshetsz, örömmel segítek mindenben.

 

Megköszönöm, hogy cikkemet ajánlod másoknak is. Kövess a Facebookon és az Instagram-felületemen is, ahol számos lakberendezési, térszervezési érdekességet osztok meg a követőimmel.