Tevékenységeink 20%-a hozza jövedelmünk 80%-át. Ez a Pareto-elv lényege. Tudtad, hogy ez a 80-20-as szabály érvényes a lakberendezésben is?  

Vilfredo Pareto olasz közgazdász alkotta meg azt a matematikai képletet, amellyel az egyenlőtlen vagyoneloszlást (a javak egyenlőtlen eloszlását) írta le megfigyelései alapján. A Pareto-elv, más néven a 80–20 szabály kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza. 

Erre mondhatjuk azt is, hogy a tevékenységeinknek 20%-a hozza a jövedelmünk 80%-át, a hirdetések 20%-a hozza az üzletek 80%-át és így tovább.   

A lakberendezésre lefordítva ez a következőket jelenti 

Évek óta azt látom, hogy egy otthon megtervezése kapcsán a megbízóim a kiválasztandó anyagok, bútorok, felületek, tárgyak összességénél annak 20 %-ára többet áldoznak (kiemelten fontos számukra), mint a többi 80 %-ra. Annak a 20 %-nak a teljes költsége pedig bizony kiteszi a teljes büdzsé 80 %-át. Meglepő, igaz? 

AMPLE kanapé

Milyen tárgyakból, kiegészítőkből áll a 20 %? 

Már a tervezés kezdetekor átbeszéljük,  

 • mi a fontos a megbízóim számára,  
 • hogyan használják az otthonukat,  
 • milyen szokásaik vannak,  
 • van-e hobbijuk.  

Ilyenkor el szokták mondani, hogy  

 1. ők hogyan képzelik el a lakásukat vagy házukat, mit kell mindenképp beterveznem, milyen funkcióknak kell helyet találnom.  
 2. Megkérdezem milyen hívószavak azok, amelyek eszükbe jutnak, ha az otthonukra vagy akár csak 1-1 helyiségre gondolnak.  
 3. És persze szót ejtünk minőségi kérdésekről, a funkcióból eredő kérdésekről. 

Ezekből derül ki, mit tartalmaz majd pontosan az a bizonyos 20 %. 

 

Nézzünk konkrét példákat a Pareto-elvre a munkámban 

 

Olyan mondatok hangoznak el a fenti beszélgetések kapcsán, hogy: 

 • “Szeretnék a nappaliba egy magas minőségű burkolatot.” 
 • “Szeretném, hogy a konyhapult különösen minőségi legyen.” 
 • “Szeretnék egy igazán jó páraelszívót.” 
 • “A kád számomra kiemelten fontos.” 
 • “Mindenképpen olyan ágyra van szükségem, amelyik nagyon kényelmes.” 
 • “Könnyen takarítható WC-t szeretnék.” 

   

Ilyenkor rögtön “beindulok” és már tudom, hogy svédpadlót is ajánlhatok a nappaliba, valószínűleg technikai kő lesz a nyertes a konyhapultra, erős teljesítményű páraelszívót kell keresnem, a kád ergonómiájára nagy hangsúlyt kell fektetnem, fontos lesz a magas minőségű matrac vagy épp egy perem nélküli WC. 

Ezek tehát a kiindulási alapok, azok az instrukciók és a tervezés azon kezdeti lépései, amelyek megalapozzák az otthonokba fordított tárgyak, kiegészítők 80%-ot követelő 20%-át. Érted, ugye? 

Mire figyelj, hogy megérje a Parteo-elv 20%-a?   

 

A tervezés kezdetekor én is “megalapozom” ügyfeleim választását, hiszen már a térszervezés megbeszélésekor jelzem számukra, hogy 

 • melyik az a felület, melyet érdemes kiemelten kezelni; 
 • melyik tárgyra érdemes többet költeni a kiemelt pozíciója miatt; 
 • mit érdemes megvenni ahhoz, hogy karaktere legyen az otthonnak/ adott helyiségnek.    

Ezek alapján a kiválasztáskor már azonnal tudjuk, hova kell ütős, karakteres darabot, vagy épp minőségi anyagot választanunk. 

Egy kérdés azonban még mindig maradt: Hogyan tudom eldönteni, hogy melyik felület, anyag, tárgy, bútor számít kiemelt, a Pareto-elv alapján a 20%-ba beletartozó darabnak? Nos, ez szintén sok dologtól függ, ezért következő blogbejegyzésemben ehhez adok majd segítséget. 

Mert neked is fontos, hogy a büdzséd 80%-a a lehető legjobb 20%-ra menjen el, ugye?