Múlt héten a helyiségekre lebontott, tematikus posztjaimat olvashatták a KLON Design Facebook oldal követői a milánói Salone del Mobile.Milano kiállításról. Ebben a cikkben megjelennek KLON Design-féle lakberendezési trendek, hiszen egyértelműen lekövethető iránymutatásokkal volt tele a milánói rendezvény.

A kiállítás

A Rho Fiera Milano vásártéren 24 pavilonban közel 210 000 négyzetméteren idén 2175 kiállító mutatta meg az újdonságait és kínálatát a Salone del Mobile.Milano kiállítás keretében. 173 országból 262.608 látogató, és több mint 3.500 akkreditált újságíró érkezett a kiállítás 6 napja alatt. Nem véletlenül kihagyhatatlan a Salone del Mobile.Milano esemény egy lakberendező számára.
Ez az első alkalom, hogy kijutottam erre a kiállításra, a lakberendezők DisneyLand-jére. 1-1 felület-, burkolat- vagy front megoldás is hihetetlen extázisba hozza a szakma képviselőit. A kint töltött 3 nap során a 10 legfontosabb és legérdekesebb pavilont sikerült megnéznem. Összegezve a fotókat, letisztult fejjel ezeket látom lakberendezési trendnek:


70 az új 60!

Bizonyára sokan tudjátok, hogy konyhabútor terén a leggyakoribb korpusz szélesség és mélység 60 cm. Nos ez Milánóban nagyon sok gyártónál már 70 cm-re nőtt! És ez igaz a konyhabútor szinte minden szegletére, mint például:

 

70 cm szélesség:

Hűtő – a legtöbb készülék beépített volt, és mint az közismert, a beépített hűtő belül kisebb (keskenyebb és kisebb mélységű), mint szabadon álló társai. Ezt küszöböli ki a 70 cm széles korpuszba illeszkedő hűtő. Szuper dolog!

Beépített hűtő 70 cm
Beépített hűtő 70 cm
Kamraszekrény
Mosogatógép – bár a készülék mérete ugyanúgy 60 cm maradt, de tulajdonképpen miért is ne lehetne mellette egy keskeny korpusz, ami ugyanúgy a gép ajtajával együtt nyílik és ott tudod tárolni a tablettát, öblítőt, sót! Imádom! Illetve ez a szélesség sokszor amiatt is előfordult, mert a teljes korpuszt egy olyan ajtó mögé rejtették, melyet oldalra be lehet tolni, így az ajtó nincs útban a szekrény használatakor.


Sütő
– A legtöbb készülék 60 cm széles, de már sok gyártó ráállt a 70 cm széles készülék gyártásába. Hurrá óriás pulyka sütések!

 

 

 

Mosogató – én annak a híve vagyok, hogy legalább 60 cm széles mosogató kerüljön minden konyhába (és véletlenül se kör alakú). Ha pedig családi házról, több gyermekes családról van szó, akkor 70-80-90-100 cm széles mosogatót szoktam javasolni,de nem ám csepegtető tálcával, hanem egy nagy medencével! Ennek az ügyfeleim a megmondhatói! Szóval ez számomra nem volt meglepetés, pusztán egy jó visszaigazolás! Ez a szélesség a szelektív szemétgyűjtéshez is jól jöhet, hiszen sok esetben a mosogató alá kerül a kuka, a szélesebb korpuszba pedig jobban elfér a több kuka.

 

 

 

Kamraszekrény – szerintem ezt nem kell túlmagyarázni, kamrából sosem árt az eggyel nagyobb, így a 70 cm szélesség csak jót tesz!

 

 

 

Már csak az asztalosaimmal kell ledumálnom, hogy a 70 cm széles nyíló ajtókra álljanak át!  Remélem követik majd ezt az új lakberendezési trendet!

70 cm mélység:

Páraelszívó – igazán sokféle páraelszívó létezik manapság, így nem nehéz megtalálni a designban és teljesítményben is megfelelőt. Egyre több a pultba és/vagy főzőlapba építhető kivitel van. Ez utóbbi számomra mindig kihívás tervezőként, hogy helyet biztosítsak számára az alsó bútorban. Illetve kétséges számomra az elszívás hatékonysága (hiszen a gőz felfelé száll, ez pedig a lábas aljánál szív) és a takaríthatósága egy véletlen során kifutott galuska vagy épp leves után.

Azonban jelentős mennyiségben tűnt fel a kiállításon a falba épített elszívó, mely tényleg jó megoldásnak tűnik, hiszen a lábas magasságában történik az elszívás, illetve nem vesz el helyet sem az alsó sem a felső szekrényből. Ellenben a falban igen, és itt jön képbe a nagyobb mélység!

Ha már a páraelszívó mögött mélyebb a pult, miért ne lehetne mélyebb a mellette lévő részen is?

Rengeteg helyen volt fali polc több verzióban: nyitott, tolóajtós, konzolos.

Lábakon álló polc (szigeten) – ezt a következő résznél mutatom meg.

Falba épített páraelszívó
Perem a pult tetején

Egy pultfelületen sokszor tud gondot okozni az, ha lefolyik, leborul, kiborul valami. Pláne ha az folyadék és a síkba tett front miatt akár a fiókba is be tud folyni valami, vagy netán eltörik, mert leesik. Ezeken tud segíteni, ha van a pult tetején perem, amitől dekoratívabban mutat a pult teteje. Az más kérdés, hogy ettől könnyebb-e takarítani a pult tetejét?!
Nappali bútor peremmel
Perem a konyhapulton

Nappali komód peremmel a tetején

Fürdő mosdószekrény peremmel a tetején. Itt a peremet a szekrény ajtaja adja, amit a pult fölé engedtek, így a ráfolyó víz belefolyhat a szekrénybe, szóval ez esetben nem túl praktikus, de a tendenciát ezzel tudom megmutatni.

Perem fürdőszoba bútoron

Síkbeli eltérések

A tervezéseim során nem kis energiát, ötletet és odafigyelést követel, hogy a síkok egyezzenek. Gondolok itt a frontokra, a paszlécekre vagy a pultra. Milánóban erre már sok esetben fittyet hánynak és inkább design elemként tekintenek arra, hogy síkbeli eltérés legyen! Mennyivel könnyebb lehet így!


Frontok
– több helyen előfordult, hogy nem egy síkban volt a szekrény összes ajtója. Az egyik duplungolt volt, a másik normál vastagságú, olyan is előfordult, hogy egy moduláris polc dekoratívabb elemeit emelték ki a síkból.

 

 

Rátakarások – a világítás elrejtése érekében sokszor játszottak a rátakaríásokkal, ezen a fotón a nyitott polcra mindkét oldalról rátakar a mellette lévő szekrény ajtaja, így izgalmasabb lett a vonalvezetése és megúszták a fogantyút is! 🙂

Perem a konyhapulton
Ajtó rátakarás

Fali sín világítással

A konyhai pult megvilágítása a lakberendezésben sokszor a senki földje. Lakberendezőként betervezem a kiállás helyét, de sokszor a többszöri változtatás eredménye, hogy senki földje lesz. Például eleinte konyhabútor stúdió készítette volna a konyhát, de spórolás miatt az asztalos és az IKEA felmerült. A stúdió és az asztalos árában benne volt a világítás helyének kiépítése, de végül IKEA lett a megoldás, így résen kell lenni, hogy biztosan beépítésre kerüljön a nélkülözhetetlen fény! De ilyenkor mindig kérdés, hogy mennyire lesz esztétikus az elhelyezése. Erre jó alternatíva a kiállások látott fali sín, mely a már ismert funkciókon kívül (polc, akasztó, stb) világít is, méghozzá felfelé és lefelé is!

Fali sín konyha
Fali sín fürdőben világítással
Rejtett konyha

Eltűnő konyha

Képzeljétek el azt a világot, ahol a ház tulajdonosa és családtagjai egy csodásan megterített asztalhoz leülnek, megvacsoráznak, dolguk végeztével áttelepednek a társalgóba, majd a személyzet szépen elpakol mindent. Ebben a világban a konyha nem lehet leharcolt, tulajdonképpen nem látszódhat konyhának sem.

No, ilyen konyhák voltak nagy számban jelen a kiállításon. Elképesztően könnyen mozgó, sokszor harmonika vasalatokkal, bútorba becsúszó ajtókkal. Azt gondolom, hogy a teljes konyha elrejtése a felvázolt világban szinte elengedhetetlen, de egy gyakran használt családi konyhában nem szükséges mindent elrejteni. A lényeg a használati szempontokon van.

Ezeket láttam trendnek a jövőre nézve a 2022 júniusában megrendezett Salone del Mobile kiállításon Milánóban.
A következő blog bejegyzésben megmutatok olyan részletek a kiállításról, melyek számomra izgalmasak voltak. Nem biztos, hogy trend lesz belőlük, de nagyon dekoratív vagy épp hasznos megoldások.

Kövessetek a különböző platformokon, hogy izgalmas tartalmakról értesüljetek lakberendezés terén.