A nemet mondás szerintem az egyik legnehezebb „feladat” az életünkben, pedig nagyon fontos lehet. Én elég gyakran szembesülök a saját munkámban azzal, hogy sajnos (vagy nem sajnos) nemet kell mondanom. Nem a megbízásra, de azon belül sok minden másra. Pontosabban 10 dologra.

A lakberendezésben elengedhetetlen, hogy megbízóimra szabjam a tereket, azaz az ő életvitelüknek feleljen meg az otthonuk és ne az enyémnek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy gondolkodás nélkül mindent pontosan úgy tervezek meg, ahogyan kérik. Miért? Mert kötelességem időnként nemet mondani bizonyos dolgokra.

tágas nappali bézs fehér lépcsővel

Mikor kell nemet mondani a lakberendezésben?

 

Amikor azt érzem, hogy a megbízóm olyasmit szeretne velem megterveztetni, ami nem praktikus, nem szabványos, netán életveszélyt okozhat, akkor azonnal visszakérdezek: Miért szeretné úgy? Mi az oka, a kiindulási motivációja?

 

Lehet, hogy

 • csak egy rossz beidegződés miatt?
 • nem látja az összefüggéseket például a terek, a bútorok, a tárgyak stb. között?
 • nincs elég vagy megfelelő műszaki ismerete az adott tér megszervezéséhez?

 

Ha fény derül az okokra, azonnal látszik, hogy van-e létjogosultsága megbízóm igényének vagy sem. Ha van, akkor szaktudásom legjavát felhasználva keresem meg a legjobb megoldást, ami továbbra is előirányozza, hogy nemet kell mondanom számos kérésre.

 

Mire szoktam nemet mondani lakberendezőként?

 

 1. 1. Nemet mondok olyan dolgokra, amelyek az ingatlan értéket oly mértékben csökkentenék, hogy az hosszú távon fájna a megbízóimnak (értékcsökkenés, nehéz értékesítés). Furán hangzik, hogy az otthonunk tervezésekor egyből az értékesítésen gondolkodjunk, de az manapság sokkal ritkább, hogy valaki az első otthonában akarna megöregedni. Ha pedig ez a helyzet áll fenn, akkor az értékesítésre is kell gondolni.

 

 1. 2. Nemet mondok olyan kérésekre, amelyek ellentmondanak az OTÉK előírásainak. Bár az előírások között vannak elavult szabályok, de a többsége nagyon is észszerű. Nem beszélve arról, hogy új építésű otthon esetén az OTÉK-ban leírt szabályok az irányadók, és azoknak nem lehet ellent mondani. Tudható, hogy felújítás során nem ellenőrzik az otthonokban folyó munkálatok megfelelőségét, ezért sokan figyelmen kívül is hagyják ezeket a szabályokat. Én azonban nem, és az ésszerű, ma is aktuális, releváns szabályok megszegésére biztosan nemet fogok mondani.

építkezési védősisak sárga

 1. 3. Nemet mondok olyan kérésekre, amelyek életveszélyt jelentenek. Tipikusan ilyen a mosdóhoz közeli dugalj az elektromos fogkeféhez, de fejtörést tud okozni a törölközőszárító radiátor elektromos patronjához szükséges dugalj is. Nem elhanyagolható ilyen szempontból a konyhába kerülő dugaljak kérdése sem. A biztonságos távolságokat minden esetben be kell tartani, vagy érdemes ismerni a praktikákat az elhelyezésükkel kapcsolatban.

 

 1. 4. Nemet mondok arra, ha a megbízóm az átlagtól eltérő magasságba szeretne valamit tenni, amire nincs különösebb indoka. Például 1 méter magas konyhapultot kér 90 cm helyett. A legtöbb konyhai folyamathoz ugyanis a 90 cm az ideális magasság, de például tésztagyúráshoz inkább az alacsonyabb pult jó. Tehát ha alapból magasabbra állítanánk a konyhai dolgozó felületet, néhány munkafolyamatnál kifejezetten megnehezítenénk a dolgunkat. Persze kivételek mindig vannak: különösebb indoknak minősül, ha a megbízóm jóval magasabb az átlagnál. Az én öcsém például 205 cm magas, így tudom, hogy ennél a magasságnál már indokolt az emelés. De 180-185 cm-nél alacsonyabb emberek esetében az általános irányelvek érvényesek.

moder konyha középen szigettel fehér

 1. 5. Nemet mondok arra is, ha nem megfelelő világítást szeretne valaki. Az általános világítás csak akkor világítja be jól a teret, ha nagyjából középre kerül. A helyiség szélén elhelyezett lámpa, netán falikar a legtöbb esetben pedig nem alkalmas a jó megvilágításra. Ezekről mindig külön egyeztetünk kell. Ezzel kapcsolatban elárulom, hogy folyamatban van egy munkám, ahol a hálószobákba nem középre került a lámpa, hanem általános világításhoz az oldalfalra álltak ki 1-1 falikarral. Nem én kértem így, ebben a fázisban kapcsolódtam be a munkába. Olyan megoldást alkalmaztam végül, amellyel végül ki tudtam küszöbölni ezt a hiányt, de felhívtam a megbízóim figyelmét a világítással kapcsolatos tudnivalókra.

izzósor

 1. 6. Nemet mondok a rossz anyaghasználatra is. Imádom a fát, odáig vagyok érte, de sok helyre nem való. Nem beszélve arról, hogy nagyon sok törődést igényel. Konyhai munkapultként például csodaszép, de aki nem kezeli a felületét megadott időközönként, annak nem való. Ezt minden esetben megbeszéljük megbízóimmal.

 

 1. 7. Nemet mondok akkor is, ha a feladat biztonságos kivitelezéséhez statikus vagy építész kellene, mégsem kérnek fel ilyen szakembert a munkálatokhoz. Mire is gondolok? Tipikusan ilyen a főfalba elhelyezendő új nyílás. Ezt mindenképp előtte fel kell méretni építész vagy statikus szakemberrel, hiszen főfalat bontani mindig nagy körültekintést igényel.

collstock

 1. 8. Nemet mondok arra, ha valaki olyan módon szeretné bútorozni új építésű otthonát, ami biztosan penészedéshez vezetne. A penészről, penészedésről korábban már itt írtam, érdemes megnézni, hogyan védheted ki.

 

 1. 9. Nemet mondok arra is, ha egy leendő megbízó térszervezés nélküli látványtervet szeretne. Ahhoz, hogy megfelelő tanácsot tudjak adni, komplexen kell látni a tereket, meg kell szervezni a mozgásokat, a közlekedési útvonalakat, elemezni kell az alaprajzot, a fő pontokat, hogy az otthon mindenki számára ideális legyen. Ez a térszervezés a látványterv előfeltétele. Természetesen ha csak egy hálószobáról van szó, amelybe nem szeretne a megbízó sok bútort, elégséges lehet egy 3D-s vázlat. Azoknál a helyiségeknél azonban (pl. konyha, fürdő, nappali), amelyet az egész család használ muszáj átfogóan, akár úgyis mondhatnám integráltan megvizsgálni az ingatlant, azaz foglalkozni a térszervezéssel is.

fiúszoba szekrény ágy kék fehér

 1. 10. És végül nemet mondok arra is, hogy a megbízóm a korábbi otthonából áthozza a rossz alaprajzból eredő rossz beidegződéseket. Mivel erről részletesen írtam a Panel lakás átka bejegyzésben, nem ismételném önmagam. Javaslom, hogy olvasd el, mert számos buktatót elkerülhetsz a segítségével.

 

Ezek tehát az én lakberendezős „ellentmondásaim”. Vajon minden szakmának megvannak a maga nemjei?

Ha szívesen kérdeznél vagy beszélgetnél ezekről a kérdésekről is, írj itt vagy a Facebook-oldalamon keresztül.