Magyarországon 2,1 Millió ember él jelenleg panel lakásban, a fővárosi lakosok 1/3-a. Ha megnéznénk mennyi ember lakott korábban és mennyi nőtt fel ilyen lakásban, akkor ez biztos többszöröse lenne.

Panel tömb

 

Milyen átka van a panellakásnak?

A 70-es, 80-as évek óriási lakáshiánya miatt gyors technológiát kellett igénybe venni. Erre a legalkalmasabb akkoriban a panel volt. Százával épültek a lakások.

Azonban ez a technológia és tempó rosszul átgondolt, strangokhoz és panel méretekhez igazodó alaprajzokat eredményezett. Olyan alaprajzokat, melyek a kor akkori elvárásainak cseppet sem feleltek meg, de még a korábbi elvárásoknak sem, pusztán a lakáshiányt pótolták. Ha a kellő szobaszám megvolt, már gazdára is talált. Válogatni általában csak a rossz vagy rosszabb közül lehetett.

Megjegyzem, hogy panelek között is akad néhány viszonylag jó alaprajzú – én is laktam egyben – , de ritka, mint a fehér holló!

Mára több generáció felnőtt ezekben a lakásokban, úgy szocializálódott, hogy a konyha a legtávolabbi helyiség az (étkező-)nappalitól, a közte lévő útvonalon van az összes szoba, a bejárat közvetlen közelében pedig a fürdő és WC van, mint alábbi alaprajzon.

Tipikus panel alaprajz

 

És ez csak 1 példa a rosszul sikerült alaprajzok közül.

Nem az az átok, hogy sokan laknak panelban!

Nyilván nem kell lerombolni az összeset, viszont érdemes belőle kihozni a maximumot. A blogger Juditu korábbi lakása remek példa erre. Illetve sok alaprajzon lehet javítani, ahogy már több esetben is tettem. A panel lakások nagy előnye, hogy szinte mindnek jó a lokációja. Kereslet mindig lesz rá. 

 

Az átok az, hogy aki panelban nőtt fel, azt látta mintának és beleégett a tudatába.

Majd amikor saját otthont keres/épít, nem tudja mi a számára legjobb. Mert ami egy kicsivel jobb alaprajzú a panelnál már „beleszeretős”, holott a XXI. században már egészen mások az elvárások egy otthonnal szemben. Erről itt írtam (Alaprajz ellenőrzés). Sajnos hasonló cipőben járnak, akik Kádár-kockában nőttek fel, vagy aki sablon tervek alapján épült házban laktak.

 

A mostani bődületes lakásépítések kapcsán egy dolog változott a panel építésekhez képest. A Konyha-étkező-nappali egysége szinte minden esetben egyben van, de minden más szempontból ugyanaz, mint a panelek építésekor. Erről később még fogok írni, mert fontos téma.

 

Az ingatlan beruházóknak a hasznon maximalizálása a céljuk, és ebben sokszor nem szempont a mai kornak megfelelő otthonok kialakítása. Ezért volt különösen nagy öröm számomra, amikor egy beruházó felkért az alaprajzok optimalizálására, melyről itt írtam

 

Ne hagyd, hogy korábbi mintáid rányomják bélyegét az új otthonodra és kihatással legyen akár gyermeked jövőjére is! A vizuális környezet nagyon fontos mindenkinek, rányomja bélyegét mindennapjaidra.

 

A segítségemmel olyan otthonod lehet, ami Téged szolgál.