Minden otthon egy történetet mesél el, ahogy az otthonok alaprajza is. Van, aki könyvet olvas, van, aki képregényt, mások a lélekben kutakodnak, én az alaprajzokban. Mert minden alaprajz mesél és segítségével a tudatos otthontervezés sem lesz misztikum többé.

 

Sokan úgy gondolják, azzal, hogy felkérnek egy lakberendezőt, nekik semmi további teendőjük nincs. A lakberendező úgyis kitalál, megold és megtervez mindent, a megbízóknak csak élvezniük kell a végeredményt. Pedig mindehhez rád is szükség van. Sőt. Nagyon is kellesz a tervezéshez.

 

Munkám során ugyanis a célom, hogy eljuttassalak a neked legmegfelelőbb döntés meghozatalához, nem pedig az, hogy helyetted döntsek. Hasonló ez ahhoz, ahogyan a pszichológusok dolgoznak. A megoldást te magad fogod kitalálni, ők csak kérdéseket tesznek fel, hogy eljuss addig. Nézzük egy példát a tudatos otthontervezésre, rendben?

nappali kerek asztallal, különleges csillárral

A lakberendező értéket és otthont teremt

 

A KLON Designál egy személyben nyújtok műszaki és lakberendezési segítséget azoknak, akik nyugodt otthontervezésre vágynak. Nem is olyan régen éppen egy család konyháját terveztem. Megbízóim gondolata az volt, hogy a konyhájuk elegáns és letisztult legyen.

 

El is készültek a látványtervek, azokat el is fogadták, de amikor nekiláttunk az anyagok kiválasztásának, egy rusztikusabb fa mellett tették le a voksukat. Soha nem bírálom ügyfeleim döntéseit, ezúttal is elfogadtam, de rávilágítottam, hogy azt a rusztikus mintázatot nem lehet „elcsitítani”, igazán letisztulttá tenni a többi anyag „társaságában”. Éppen ezért nekiveselkedtünk egy újabb kör anyagválogatásnak, hogy megtaláljuk mindenből a legmegfelelőbbet és elérjük a célunkat. Jelen esetben a letisztult, elegáns konyhát rusztikus kivitelben. Ez is a tudatos otthontervezés része.

 

Láthatod, ilyenekre soha nem szabad sajnálni az időt, és muszáj együttgondolkozni a lakberendezővel. A lakberendező feladata ugyanis – a megbízók igényei (és esetleges ötletei) alapján – értéket teremteni és megalkotni a tereket.

fehér konyha középen étkezőszigettel, világos, fényes

Természetesen a tudatos otthontervezés pénzbe kerül, de ne felejtsük el, hogy az otthonok is rendszerint egy életre készülnek. Vagy ha mégsem, nem mindegy, hogy egy újabb karantén esetén hol is kell huzamosabb ideig bezárva élnünk. Éppen ezért javaslom, hogy mielőtt magad esnél neki az otthonodnak, konzultálj egy lakberendezővel.

 

Nálam az otthontervezés folyamata a következőképpen indul.

 

 

 

A lakberendezés kulcsa a tudatos otthontervezés

tervezőasztalon füzetek, számítógép, női kezek magyarázón

 

 

Minden ott kezdődik tehát, hogy megkeresel, én pedig alaposan kifaggatlak, hogy

  • mire van szükséged,
  • milyen igényeid vannak,
  • mit is szeretnél pontosan, vagy legalább körvonalakban.

Rengeteg kérdést fel fogok tenni, ezért az első konzultációnk hosszabb lesz, de hidd el, megéri a befektetett idődet. Minél részletesebben végigvesszük a kívánságaidat, annál gyorsabban tudom rád szabni az otthonodat.

 

Ne feledd: egy jó lakberendezőnek nem célja, hogy megváltoztassa a megbízóját, vagy annak igényeit és gondolkodásmódját, pusztán igazít az elképzeléseken, összerendezi azokat és végleges formába önti. Salvador Dalit idézném, mert úgy érzem, tökéletesen ide illenek a szavai: „Minden alakít rajtam, de semmi nem változtat meg.”

 

Bízom benne, hogy te is így gondolod.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a KLON Design Facebook közösségéhez itt, hogy ne maradj le a legfrissebb tartalmakról sem.

 

KLON Design – Kulcs a tudatos otthonteremtéshez