Soha nem gondolnánk, hogy otthonunk berendezésénél mekkora szerepet játszik a karácsonyfa, pedig kifejezetten meghatározó. Nem azért kell vigyázni a karácsonyfával, mert tűzveszélyes lehet, hiszen ma már az égősorok elég biztonságosak, gyertyát pedig az adventi koszorún gyújtunk csak. Más szempontokat kell figyelembe vennünk a fával kapcsolatban.

Ahogy az alaprajzzal foglalkozó sorozatom 7. részében írtam, a legszerencsésebb, ha lakás- vagy házvásárláskor, illetve felújítás vagy teljes átrendezés esetén elsők között foglalkozunk a karácsonyfa helyével is. Tudom, hogy ez november végén – december elején akár automatikusan is eszünkbe juthat, de kétlem, hogy tavasszal megfordulna a fejünkben.

Pedig sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha a tervezésnél valóban mindenre gondolunk.

 

Mit befolyásol a karácsonyfa mérete és fajtája?

 

Először is azt kell eldöntenünk, hogy milyen fánk lesz:

 

A fa fajtája és mérete ugyanis, mint ahogy a bútorok is sok mindent meghatároz:

 • a fa helyigényét,
 • a fatartó helyigényét,
 • a díszítéshez szükséges helyigényt,
 • a fényfűzéshez szükséges konnektorok helyét,
 • az ajándékok helyét.

3 dolog, amire figyelnünk kell a karácsonyfával kapcsolatban

 1. Hely, hely, hely. Ez tehát az elsődleges szempont. Hiszen a fa magassága, szélessége, az alatta elérhető terület befolyásolja azt is, hogy milyen hosszú égősorra van szükségünk, illetve hogy elférnek-e egyáltalán alatta az ajándékok, vagy máshová kell tennünk azokat. Nem lenne szerencsés, ha egy rosszul megválasztott fa miatt a családi hagyományainkat fel kellene borítani, igaz?
 2. De ha már a borításnál járunk: az is nagyon fontos, hogy a fa fix lábakon álljon. Dézsás fa esetében ez nem okoz gondot, mert a kertészetek eleve úgy árulják az élő fákat, hogy azok ne tudjanak könnyen felborulni. Ettől függetlenül figyelembe kell vennünk, hogy vannak gyermekeink, esetleg házi kedvenceink is, akik nem ismernek lehetetlent.
 3. Harmadik legfontosabb a korábban már említett fényfűzér. Törekedjünk arra, hogy ne hosszabbítóról üzemeltessük, mert az egyrészt veszélyes, másrészt nem szép látvány. Mégsem takarhatunk el girlanddal mindent…

 

Összefoglalva az eddigieket, a három legfontosabb dolog a karácsonyfával kapcsolatban,

 • hogy legyen elég helye,
 • biztosan álljon és
 • legyen megfelelő közelségben a konnektor.

Minden mást a cikk elején példaként felhozott 7. részben megemlítettem. Azt Vízkeresztkor is olvasd el újra.