Ki gondolná, hogy a cipőtárolás is sarkalatos pontja lehet egy otthon megtervezésének, nem igaz? Pedig legalább két bosszantó dologtól is megkímélhetjük magunkat, ha idejében gondoskodunk a cipők megfelelő elhelyezéséről.

 

Ha ugyanis nem így teszünk, az alábbiak történhetnek:

 

  1. Mivel nem lesz elég hely az előtérben a családtagok cipőinek, a folyamatos káoszban állandóan rátaposunk vagy megbotlunk bennük.
  2. Ideiglenesen eldugjuk a cipőket egy (akármilyen) szekrénybe vagy dobozba, és mivel gond lenne ott állandóan keresgélni, mindig csak elől lévőket viseljük, amivel újra életbe lép az 1. pont.

 

Hogyan oldjuk meg a cipőtárolás problémáját?

 

Az első lépés természetesen az, hogy ezúttal is górcső alá vesszük az otthonunkat:

 

  • Honnan érkezzünk a házba;
  • az utcáról egyenesen az előszobába lépünk-e be;
  • esetleg egy esővédett gangon megyünk-e először végig,
  • netán egy lakópark kilométerhosszú zárt folyosójáról nyílik csak a bejárati ajtónk.

 

Ezek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a cipőtárolást, illetve a tárolók fajtáit. Nem beszélve a burkolatról az előszobában…

(Hasonló tippeket, alaprajzokat találsz még  A jó alaprajz 11 titka című kiadványomban.)

 

A cipőtárolás második lépése tulajdonképpen már az alaprajz felszerkesztésekor eldől, hiszen az egyik legfontosabb szempont az, hogy az előtér hol helyezkedik el az otthonunkban.

 

A legideálisabb, ha az otthon “belső” használatakor nem kell keresztül menni az előszobán, vagy nem kell megközelíteni azt. Konkrétan tehát az a legszerencsésebb elrendezés, ha az előszoba valóban előszoba, amelyet csak az otthonba megérkezéskor, vagy annak elhagyásakor használunk.

 

 

 

Szempontok a cipőtároláshoz

 

Az alábbi szempontokat is mindenképp figyelembe kell vennünk, ha nem szeretnénk külön gondokat okozni magunknak:

  1. Mennyi cipőnk van? – Azaz mennyi cipőt használ 1 családtag szezononként, megszorozva azt a lakók számával. Érdemes fejenként minimum 3 pár lábbelivel számolni. Ne felejtkezz meg a papucsokról sem!
  2. Hová kerülnek a cipők sáros, havas, esős időben? Az ajtó elé? Cipőtálcára? (KLON TIPP: Jól jöhet egy közelben levő mosókonyha, ahova betehető vagy rögtön lemosható a saras, havas cipő, ruha. Ez kutyagumi esetén is jól jöhet.)
  3. Zárt vagy nyitott cipőtárolót használunk-e? Esetleg kombináljuk-e a lehetőségeket? Vannak, akik nem szeretik a zárt tárolókat, mert sokkal egyszerűbb a cipőket csak úgy levenni és félretenni. Ha te is ilyen vagy, neked a nyitott tároló a szerencsés választás. Ha viszont a zárt cipősszekrényeket szereted, akkor sem szabad elfeledkezned arról, hogy vizesen/sárosan nem teheted be a csizmádat, bakancsodat.

 

Beépített cipősszekrények ülőfelülettel

Mire figyelj még a cipőtárolás kapcsán?

 

Nemcsak az aktuális szezon cipőiről kell gondoskodnunk, hanem a szezonon kívüliekről is:

 

Miben tároljuk az éppen nem használt cipőket?

 

Neked vannak bevált eszközeid erre? Használsz-e dobozokat, vagy mindent ömlesztve teszel félre? Van-e elegendő tárolóhelyed a szezonon kívüli cipőknek? Jól hozzáférhetők-e, ha hirtelen mégis szükséged lenne valamelyikre? Külön tárolod-e a ritkán hordott elegáns cipőket?

 

Jó sok kérdés, igaz? Ne spórolj a megválaszolásukkal, később igazán hálás leszel magadnak.

 

Cipősszekrény külön ülőkével és nélküle

Van-e elég helyed a cipő felvételéhez?

 

Van-e az előszobában leülő felületed, puffod, széked?

Jó megoldás lehet olyan ülőkék vagy padok használata, amelyek egyben tárolók is.

 

Ne felejtkezz meg a cipőkanál helyéről sem! Igazán bosszantó tud lenni, ha nincs egy akasztója vagy tárolója, és mindig csak félre kell dobni.

 

Bízom benne, hogy nem ijedtél meg a feladattól és segíthettem neked ebben a kérdésben is. Ha másban is a rendelkezésedre állhatok, írj nekem itt, vagy a Facebook-oldalamon keresztül.