Nem kérdés, hogy mindennapjaink egyik legfontosabb bútordarabja a hálószobaágy. Mégis elsősorban csak arra gondolunk ezzel kapcsolatban, hogy kényelmes legyen, pedig számos más paramétert is figyelembe kell vennünk. Kezdjük azzal, amire rendszerint csak utolsó pillanatban gondolunk: hogy befér-e az ajtón.

A legcsodálatosabb, legszebb designnal megáldott, igazán starpabíró és álombaringató ágy sem ér semmit, ha nem tudjuk bevinni a ház bejárati ajtajától a hálószobáig. Ha pedig a szobába sem fér be, akkor dupla öngólt rúgtunk. Először tehát azt nézzük meg, hogy – ha az ágy nem szedhető szét – be tudjuk-e juttatni a végleges helyére. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a többi szempont.

Mekkora fekvőfelülettel számoljunk egy hálószobabágy esetében?

 

Függetlenül attól, hogy ketten fogtok-e rajta aludni vagy egyedül, az alábbi sztenderdméretekben érdemes gondolkoznod:

 • A megfelelő sztenderdszélesség 120 centimétertől kezdődik, de terveztem már 3 méter széles ágyat is (2×150 cm). Bármi megoldható tehát, csak hely kérdése.
 • A megfelelő sztenderdhosszúság 2 méter, de ha extra magas vagy, figyelj arra, hogy ne legyen lábvég! Ugyanígy kalkulálj a fejvég, illetve ágykeret vastagságával is, amikor hálószobaágyat vásárolsz.

Mit vegyünk figyelembe a fejvéggel kapcsolatban?

 

Ez is egy olyan sarkalatos pont, amelyre ritkán gondolunk, pedig nagyon fontos. A fejvéget lehet szeretni vagy utálni, lehet, hogy neked nincs is rá szükséged, ám ha mégis, az alábbiakra figyelj:

 • A hálószobaágy fejvége könnyebben porosodik és nehezebb minden oldalához hozzáférni takarításkor.
 • Ha már van fejvéged, nyugodtan ki is hangsúlyozhatod a szépségét, de ebben az esetben ügyelj arra, hogy a monumentalitásához egyszerű fal illik.

 

Milyen kiegészítő bútorokkal vagy dekorelemekkel kalkulálj, ha hálószobaágyat vásárolsz?

 

Lehet, hogy az ágyad mérete önmagában megfelelő, azaz elfér a hálószobában, de ha mellé éjjeli bútorokat is szeretnél, vagy az esti rutinod miatt más kiegészítőkre is szükséged van, ezek méretét, elérését is fontolóra kell venned.

Az éjjeliszekrény esetén például azt, hogy mit tárolsz benne és rajta (ez fogja megszabni a méretét), illetve, hogy milyen fajtára vágysz:

 • elegendő csak egy polc,
 • egy lebegő fiók,
 • más fiókos elem,
 • asztalka, vagy akár
 • egy komplett komód?

Ugyanígy gondolj az éjjeli lámpára is. Ha este szívesen olvasol az ágyban, tervezd meg a lámpa helyét is: mennyezetről lógjon, az ágy közepénél legyen a falon, esetleg az ágy mindkét oldalán szükség lesz kislámpára, amely hajlítható karral rendelkezik?

Az sem mindegy, hogyan tudod lekapcsolni majd a világítást. Érdemes végiggondolnod, hogy ki akarsz-e kecmeregni az ágyból, hogy lekapcsold a fővilágítást, vagy azt is elintézheted-e az ágy mellől az éjjeli lámpa lekapcsolásával egyetemben.

Ha még nem riasztottalak el ennyi információval, nézzünk valami komolyabb tényezőt.

A hálószobaágy és annak tárolóinak nyithatósága

 • Ha az ágyneműtartó felfelé nyíló, akkor a maximális magasságban ne legyen útban a mennyezeti lámpa
 • Ha a hálószobaágy fiókos rendszerű, legyen elegendő hely a fiókok kihúzására, és ott se legyen semmilyen akadály útban.
 • Ha a fejvég mögött is van tároló, gondold végig, nem lesz-e gond a bútor szellőztetése.

 

Ezt vedd még figyelembe, ha ágyat vásárolsz

 

Egy hálószoba akkor tölti be leginkább az alapvető funkcióját, ha valóban alkalmas a pihenésre. Ehhez fontos, hogy az ágy könnyen megközelíthető és a közlekedés körülötte lehetőleg „balesetmentes” legyen. Az az ideális, ha a hálószobaágy körül van legalább 80 centiméter szabad helyed, és az sem mindegy, hogy az ágyad milyen lábakon áll. Nincs is annál fájdalmasabb, mint amikor beütjük a lábujjainkat az ágy lábaiba, ugye? Érdemes visszahúzott oldalú/lábú ágyat vásárolnunk.

Abban az esetben, ha szereted a lábvégeket vagy a baldachinos ágyat, nagyon figyelj a szoba és a fekvőhely arányaira is. A magas lábvég falat képez, ezért csak nagyobb térbe javaslom, ahogy a baldachinos ágynál sem mindegy, hogy mennyire érzed bezárva magad egy esetlegesen kis tér miatt.

Ha úgy érzed, hogy segítségre szorulsz a megfelelő hálószobaágy kiválasztásában, írj nekem. Kövesd a Facebook- és az Instagram-oldalamat is, ahol folyamatosan bemutatom a munkáimat. Megköszönöm, hogy megosztod ezt a bejegyzést, mert így másoknak is segíthetek.