Odakint zuhog az eső és nagyokat villámlik. A meleg lakásban a kedvenc italodért nyúlsz, miközben a szeretteiddel egy régi kirándulásra emlékeztek. Úgy érzed, a lehető legjobb helyen vagy, és nem számít, milyen megpróbáltatásokat tartogat még az élet, mert együtt úgyis megoldjátok majd. Hangozzon ez bármennyire nyálasnak.

 

 

Néhány évvel ezelőtt, amikor egyik pillanatról a másikra elvesztetted az állásod, és az új munkahely miatt új városba kellett költöznöd.  Akkor még csak egy sötét, unalmas lakást mondhattál a magadénak . Olyat, ahova vendégeket sem érdemes hívni, hisz nincs hova leülteni őket, egyébként is a lakás nyomasztó, nem illik hozzád. Na, nem mintha a napi 10 óra munka után lett volna kedved a vendégekhez.

Aztán – ahogy egyre jobban átértékelted azt, mi fontos az életedben, és tenni is kezdtél érte -, lassan minden a helyére került.  Kemény munkával elérted, hogy azt az életet éld, amit mindig is szerettél volna. Most, amikor hazatérsz, végre nem egy lakásba, hanem az otthonodba lépsz be.

 

Hogyan kapcsolódik a kiegyensúlyozott élet az otthonhoz?

 

Az otthon fontosságával már számos író foglalkozott, és máig közkedvelt témának számít. Elég csak Thomas Mann, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor vagy Virginia Woolf munkáira gondolni. Ezekben a regényekben egy lakás, egy családi ház vagy akár egy egész város feltétlen szeretete domborodik ki.

 

Graham Rowles, a Kentucky Egyetem professzora szerint bizonyítható, hogy az emberek lelkileg, mentálisan és fizikailag is kapcsolódnak a környezetükhöz. Ez a kapcsolat olyan mértékű, hogy az adott területhez való vonzódás beépül az emberek DNS-ébe, akárcsak az állatok esetében.

 

Rowles szerint mindenkinek szüksége van egy otthonnak nevezett helyre, hiszen ettől biztonságot, védelmet, valahová való tartozást és identitást kaphatsz. Ugyanakkor az alapvető tények mellett az otthon egyfajta központi elemként is szolgál az életben; – egy hely, ahonnan reggel távozol és egy hely, ahová este megérkezel.

 

 

Egészség, boldogság, otthon

 

Minden ember személyes szemszögből vizsgálja és értelmezi saját környezetét. Egy kívülálló számára az öreg tölgy csak egy korhadt fa, ám számodra valamit reprezentál: a gyermekkori fogócska menedékhelyét.

 

Az ehhez hasonló emlékek központi szerepet játszanak a személyiséggel kapcsolatban, és nagymértékben befolyásolják a saját megítélésünket az életünk értelméről.

 

Habib Chaudhury, a kanadai Vancouveri Simon Fraser Egyetem kutatója szerint az otthon fontossága négy területen nyilvánul meg:

  • Az első terület az érzelmi kötődést jelenti, aminek mértéke az idő múlásával növekszik. Ez felelős lehet a jólétért, a bizalomért és az önértékelésünkért.
  • A második terület fizikai jellegű. A helyismeret nemcsak a mozgáskorlátozott állapotban vagy egyéb nehezítő biológiai körülmény megléte során fontos, hanem az egészséges ember számára is biztonságérzetet nyújt. Az ismerős környék és lakás ugyanis csökkenti a stresszt.
  • A harmadik körülmény szociális jellegű, hiszen az otthon környékén előbb vagy utóbb megismered a szomszédokat, a helyi boltosokat. Ez a fajta ismertség és szociális kötődés pozitív hatással van az egészségre.
  • A negyedik tényező absztraktabb, és az identitásérzéshez van köze. Egy lakóközösséghez, egy épülethez, egy lakáshoz való kötődés egy olyan erős kapcsolat, ami idővel a személyiség részévé válik.

 

A rosszul kivitelezett design megkeseríti az életedet

 

Paul Rand, a híres designer szerint a jó festmény és a nagyszerű festmény között a kompozíció tesz különbséget. A negatív és a pozitív terek kihasználása, az egyes elemek elrendezése jelentős minőségbeli változást okozhat mind esztétikailag, mind pedig funkció szempontjából.

 

A lakberendezés során éppen ezért az összes érzékszervet ajánlott használni, legyen szó látásról, tapintásról, szaglásról, hallásról vagy akár ízlelésről. A jó tervezés eredménye több, mint egy előnyös megjelenésű termék vagy a magazinok hasábjairól életre kelt lakás. Célja az, hogy a használója az igénybevételkor pozitív tapasztalatot szerezzen.

 

Mondhatni a jó tervezés láthatatlan. Azt hiszem, bárki jól ismeri azt az érzést, amikor túl alacsony vagy, és nem éred el a szekrényt. Vagy azt, amikor mindig beütöd a könyöködet fogmosás közben, mert útban van a mosógép.

 

Ezekben az esetekben a design nem szolgál téged, hiába kifinomult és esztétikus.

 

 

A lakberendezés lényege az életkörülmények és a kényelem javítása

 

Egy lakberendező számára elsődleges szempont, hogy a meglévő alaprajzból a lehető legtöbbet hozza ki. A kényelem és az életkörülmények fejlesztése csakis személyre szabott módon történhet, amelynél az életstílus, az egészségügyi állapot, az ízlés és a szükség játszik fontos szerepet.

 

Én is e szerint végzem nap mint nap a munkámat. A megfelelő kommunikáció alkalmazásával igyekszem megérteni az ügyfeleim gondolkodásmódját és életmódját, hogy a szakmai tudásomat felhasználva létrehozhassak számukra egy pihentető, kreatív teret.

 

Felelősségem, hogy a tulajdonosok ne egy divatmagazin honlapjáról lemásolt tucatlakást kapjanak. A célom nem a legújabb trendek túlzott alkalmazása, nem a saját ízlésem reprezentálása, hanem a rendelkezésemre álló tér újradefiniálása.

 

A lakberendezés nem luxus, hanem befektetés

 

Alapvető életigazság, hogy a magas minőségű termékek időtállóak, ezért a cseréjük vagy a javításuk kevésbé gyakori. Ennek következtében bár elsőre nagyobb összeget fizetsz ki, ám hosszú távon a befektetés megtérül, ráadásul funkció és kényelmi szempontból is jobban jársz. Ugyanez a szabály alkalmazható a lakberendezésre is.

 

Képzeld el, volt egy kabalatollam szakközépiskolás koromban. Tudom, gyermekien hangzik, de akkor meg voltam győződve arról, hogy a toll miatt jobb jegyzeteket készítek az órákon, hogy használatával könnyen tudok fókuszálni és az ezzel írt dolgozatok jobban sikerülnek.

 

Ma már tudom, azért éreztem így, mert a toll kiváló burkolatból készült, ezáltal kényelmes volt a fogása, ráadásul a hegye tökéletesen siklott a papíron. Segítségével arra összpontosíthattam, amire kellett, miközben örömöt leltem a feladatban. Azt hiszem, erre jó a lakberendezés és a design: lehetővé teszi, hogy a leghatékonyabban és a legszebben végezd el a szükséges teendőket.

 

Miért kérj fel egy lakberendezőt?

 

A lakberendező bennfentes. Ismeri a drága termékek olcsóbb variációit, a legjobb lelőhelyeket, az ügyes munkásokat, és mindezeket képes az irányítása alatt tartani.

 

Te minden bizonnyal nem rendelkezel ilyen tapasztalatokkal, és ezért az egész építkezés, lakásfelújítás hosszadalmas, fárasztó procedúra lenne számodra. Egy lakberendező alkalmazásával ezeket a nehézségeket elkerülheted.

 

Fontos észben tartani, hogy az ilyen jellegű munkálatoknál adódnak nem várt nehézségek és problémák, amelyek figyelmen kívül hagyása vagy félrekezelése komoly anyagi kárhoz vezethet.

 

A KLON Design lakberendezőjeként mindent megteszek, hogy az ügyfeleim már az alaprajz megtervezésénél vagy újrafelosztásánál a legtöbbet hozzák ki otthonukból. A közös munka eredménye ennek köszönhetően egy olyan biztonságos tér lesz, amely az ott lakók érdekeit szolgálja, és lehetőséget ad az egyéni igények megélésére is.