Hatalmas kavarodás van a nappaliban használatos ülőalkalmatosságok megnevezését illetően sokszor még az üzletekben is. Ebben a bejegyzésben ezt az őskáoszt igyekszem megszűntetni és a tudatos otthonteremtés felé terelni benneteket.

 

AMPLE kanapé - www.iddesign.hu

 

Még mielőtt bárki rácuppan a csodás kanapékra és elkezdi berendezni nappaliját, olvassa el, mi alapján érdemes kiválasztani a berendezést. (Ezt a témát itt már említettem.)

A legfőbb kérdés ugyanis az, hogy mire és hogyan használod a nappalid.

 

A nappali funkciói

Az elsődleges funkciók a

 • tévénézés és/vagy a
 • beszélgetés.

Azt követően pedig a

 • hencsergés
 • az olvasás,
 • melegedés a kandallónál,
 • munka, valamint
 • játék és kreatívkodás.

 

(Kíváncsiságom okán a Facebook csoportomban szavazást is indítottam, hogy mire használják a nappalijukat az emberek. Ott is ez a lista alakult ki. Itt  megnézheted a szavazást.)

 

Hogyan rendezd be jól a nappalit?

Manapság nem ritka, hogy a nappalinak nemcsak egy-két funkciónak, hanem a fent felsoroltak mindegyikének egyszerre kell megfelelnie.

 

A két fő rendeltetésnek (beszélgetés – tévénézés) megfelelően azonban nem is olyan egyszerű a berendezése, hiszen

 • a tévénézéshez az ülőalkalmatosságot úgy érdemes elhelyezni, hogy a tévé minél több pozícióból jól látható legyen,
 • míg a beszélgetésekhez inkább egymással szemben jó elhelyezkednünk.

 

Természetesen van megoldás erre is, de ehhez pontosan tisztában kell lenni az igényekkel.

Ha tisztázódott, hogy milyen funkciókra van szükségünk a nappalinkban, máris el tudjuk dönteni, milyen ülőalkalmatosságokra van igazán szükségünk.

 

 

A nappali berendezésének lehetőségei

 

F O T E L

ALEX fotel

ALEX fotel – www.iddesign.hu

 

Egy személy kényelmet szolgálja. Legtöbbször a kiválasztott kanapéhoz tartozó (azonos család) modellje kerül be a helyiségbe, azonban a térnek sokszor jót tesz, ha ez a fotel inkább eltér a kanapétól, és színben, formában extrább kivitelű.

Ha kicsi hozzá a hely, érdemes olyat választani, amely kompakt kivitelű, nem lóg ki a lába, könnyű megkerülni, nem akadunk el benne.

 

 

F E K V Ő F O T E L

NAPPER fekvőfotel

NAPPER fekvőfotel – www.iddesign.hu

 

Egy személy (félig) fekvő elhelyezkedését teszi lehetővé. Ezt a típust ritkán választják nappali térbe, inkább nagyobb gardróbban, hálóban találkozhatunk vele. Sokszor nagyon izgalmas forma társul hozzá. Olvasósarokban például kifejezetten praktikus.

 

 

K A N A P É   –   S Z Ó F A

STELLA kanapé

STELLA kanapé – www.iddesign.hu

 

A kanapén már több ember is elfér egymás mellett (általában ketten-hárman, de vannak négy-ötszemélyes kanapék is). Kisebb lakásokba ez a legjobb választás, nagyobb otthonba pedig kettőt is be lehet tenni, akár fotellel vegyítve. (A kanapé különálló lábtartóval is kiegészíthető.)

 

 

K A N A P É   L Á B T A R T Ó V A L

ZANY kanapé

ZANY kanapé – www.iddesign.hu

 

Ez az egyik leggyakrabban választott bútortípus. Sokan L-alakú kanapénak hívják, pedig nem az: a háttámlája nem fordul be, “helyette” az egyik oldalon az ülőfelületet hosszabbították meg lábtartóval, a háttámla két végénél pedig karfa van.

 

 

„L”   A L A K Ú   K A N A P É

VIKTORIA kanapé

VIKTORIA kanapé – www.iddesign.hu

 

Az előző típussal ellentétben ez már valóban L-alakú, mivel a háttámla is befordul, így a rajta ülők egymással merőlegesen el tudnak helyezkedni. Figyeljünk arra, hogy a háttámla hossza csalóka lehet. Nem biztos, hogy a kanapé sarkában mindenki kényelmesen érzi magát.

 

 

„L”   A L A K Ú   K A N A P É   L Á B T A R T Ó V A L

POGLIA kanapé

POGLIA kanapé – www.iddesign.hu

 

Ez a típus az előző kettő keveréke, mivel a háttámla L-alakú, az egyik végéhez pedig csatlakozik egy lábtartó. Tévesen ezt U-alakúnak szokták hívni.

 

 

„U”  A L A K Ú   K A N A P É

LIAM kanapé

LIAM kanapé – www.iddesign.hu

 

Amint láthatod, itt a háttámla valóban U-alakú. Ha dohányzóasztalt is szeretnél hozzá a nappaliba, figyelj arra, hogy mekkora hely marad az asztal két oldalán. Sokszor sajnos csak 5-10 cm, ami kényelmetlenné teszi a kanapé megközelítését.

 

 

Ü L Ő G A R N I T Ú R A

JULIA ülőgarnitúra

JULIA ülőgarnitúra – www.iddesign.hu

 

Blogbejegyzésem apropóját ennek a szónak a helytelen használata adta. Rengetegszer olvasom azt az L-alakú kanapéról, hogy ülőgarnitúra. Pedig a garnitúra azt jelenti, hogy azonos típusból, családból több darabot használunk egy térben. Az ülőgarnitúra igazán csak az 1960-70-es évekig volt elterjedt, amikor a 3+2+1 üléses garnitúrák voltak divatban. (Mást szinte nem is lehetett kapni.)

Hely, illetve berendezés függvénye, hogy épp milyen ülőgarnitúra fér el a nappaliban. Ha több darabra van szükség, akkor használj vagy csak azonos családból származókat, vagy legyen minden darab különböző.

 

 

E X T R A   K I V I T E L   –   Í V E S

AMPLE kanapé

AMPLE kanapé – www.iddesign.hu

 

Ma már nagyon izgalmas formájú kanapék is kaphatók, amelyek igazán feldobják a nem szokványos alakú tereinket. Ne sajnáld az időt a tökéletes típus megtalálására.

 

 

E X T R A   K I V I T E L   –   9 0   f o k n á l   n a g y o b b 

BIG kanapé

BIG kanapé – www.iddesign.hu

 

Szintén nem szokványos formájú terekben, vagy térbe állítva lehet ütős egy olyan kanapé, amely nem 90, hanem nagyobb fokban nyílik ki.

 

 

T Ö B B   O L D A L R A   N É Z Ő   K A N A P É

ALVA kanapé

ALVA kanapé – www.iddesign.hu

 

Ha netán olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy csodás panorámájú a nappalid (vagy egyszerűen “csak” hatalmas),a jól jöhet egy olyan kanapé, amelyre elölről és hátulról is le tudsz ülni.

 

 

K I N Y I T H A T Ó   K A N A P É – ágygépes

FAIRY kanapéágy

FAIRY kanapéágy – www.iddesign.hu

 

FAIRY kanapéágy

FAIRY kanapéágy – www.iddesign.hu

 

Állandó alvás esetén csakis jó minőségű, matraccal felszerelt kinyitható kanapét válassz. Ha lábakon álló típusban gondolkodsz, alul látni fogod az ágygép szerkezetét, amely zavaró lehet.

 

 

L Á B T A R T Ó

CARMEL puff

CARMEL puff – www.iddesign.hu

 

Egy ilyen darab rendkívül sokoldalúan használható, hiszen a kanapé vele szinte tökéletes ággyá alakítható át. Sőt, egy nagy tálcával akár asztallá is avanzsálhat, attól függően, hogy épp milyen funkcióra van szükségünk.

 

 

P U F F

GOLD puff

GOLD puff – www.iddesign.hu

 

Kisebb, mint egy lábtartó, de ugyanolyan sokoldalúan használható. Egy extrább kivitel nagyon fel tudja dobni a helyiség hangulatát. Méretéből adódóan a hétköznapokban rejtetten tárolhatjuk, vendégség esetén pedig plusz ülőhely(ek)et jelenthet.

 

 

 

Mire érdemes még gondolni a nappali berendezésekor? 

 

Ha a funkció tisztázódott, a hely alapján a kivitel és a méret is tudható, még mindig nem dőlhetünk hátra. Választáskor ugyanis a következőkre is gondolni kell:

 

 • Ülésmélység: nagyon fontos méret a kanapénál. Ha ténylegesen ülve szeretnéd használni a kanapét (padlón a láb és hátra dőlsz), akkor kisebb ülésmélység kell. Ha pedig felhúzott lábakkal, kissé elfeküdve, akkor nagyobb ülésmélységű kanapét válassz.

 

 • Lerakófelület helye: Az ülőalkalmatosság környezetében szükség van valamilyen vízszintes felületre is, ahová le lehet tenni távirányítót, poharat, nassolni valót, vagy ahol kreatívkodni U-alakú kanapé esetén a köztes méretre kell figyelni. Ahogyan fentebb írtam, egy puff is alkalmas lehet dohányzó/lerakó asztalnak, ha alkalomadtán egy nagy tálcát helyezel rá. A kanapé mögé és mellé is lehet tenni konzolasztalt vagy úgynevezett sidetable-t.

 

 • Kanapé hátulja: A nagyon olcsó kanapék esetén arra figyelj, hogy a kanapé hátulja is kárpitozott legyen, mert ha térbe van állítva, meglepetést tud okozni.

 

 

Bízom benne, hogy a bejegyzés elolvasása után mindenki pontosan tudja, milyen ülőalkalmatossága van, vagy épp milyet szeretne, ami maximálisan ki tudja szolgálni.

 

 

Kíváncsi vagy mire kell még figyelni a berendezésnél? Kedveld Facebook oldalam itt és azonnal értesülsz a legújabb bejegyzésemről!

 

 

Képek forrása: IDdesign