Ide a rozsdás bökőt, hogy nem a TV nézés mennyiségéről fogok Neked papolni, nem is arról, hogy milyen márkát válassz! Sokkal inkább a méretéről, magasságáról, koncepcióról…

 

 Egy nappali esetén a legfőbb kérdés mindig az, hogy

 • TV központú, vagy
 •  Beszélgetés/társaság központú legyen (ilyenkor általában nem is kell TV).
A két esetben a koncepció már alapjaiban eltér, hiszen
 • TV központú nappali esetén az a fő szempont, hogy minél több olyan pozíció legyen, ahonnan jól látható a TV (ülőhelyek egy vonalban)
 • Beszélgetés / társaság központú nappali esetén pedig az, hogy az ülőhelyek szinte kört alkossanak és könnyedén lehessen beszélgetni kitekeredés nélkül.
 • Sok esetben mindkét funkciónak meg kell felelnie, ilyenkor nagyon alaposan át kell gondolni a berendezést, főként ülőbútorok tekintetében. Jövő héten a kanapékról fogok írni, de most elmondom mire figyelj a TV esetén.
A méret a lényeg?
Az emberek jelentős része NAGY TV-t szeretne! Ez tiszta sor.

 

De van ideális méret?

 

Van! A kiindulási alap a kanapé hátulja és a TV helye közötti távolság. Ehhez az értekhez ajánlanak tól-ig képernyő méretet. A minimum méret alatti készüléket nem érdemes venni, mert a szemed erőlködni fog. A maximum méret fölöttit pedig szintén nem érdemes vásárolni, mert akkor látni fogod azokat a fránya pixeleket vagy épp forgathatod a fejed, mint egy teniszbíró!

 
 

A képen látható értékek alapján, ha a kanapé és TV között 4 méter van, akkor 52″ és 60″ közötti képátló az ideális.

 

Számít a magasság?
Persze! Ideális esetben a szemmagasság és a TV közepe azonos magasságban van!

 

Kiindulási alap, hogy egy átlagos ember törzsmagassága 90 cm, ha a kanapénak 40 cm az ülésmagassága, akkor 110 cm magasságban ideális a TV közepe. Azonban ezt minden esetben egyedileg ki kell számolni.
Túl magasra és alacsonyra sem érdemes tenni, mert hamar elfárad a nyakad és megfájdulhat a fejed. 15 fokos eltérés még nem okoz nagy gondot, ezt távolság függvényében tudod kiszámolni.

 

A magasság eldöntésekor érdemes mást is mérlegelni:
Egybenyitott nappali-konyha-étkező esetén utóbbi kettőből is fogod nézni a TV-t? Lesz projektor (is)?Milyen koncepcióban helyezed el (erről lentebb lesznek képek)

 

Mire kell még figyelni?

 

Kábelek mindenhol
Új építés vagy felújítás esetén érdemes alaposan átgondolni a TV-hez kapcsolódó egyéb berendezések kábeleit és azokat falba vésve védőcsőbe húzva a leendő helyéig elvezetni. Így nem lesznek szem előtt. Lábazatban vagy álmennyezetben utólag is van lehetőség erre.
Gyakori példa a falra rögzített TV, melyhez egy vastag védőcsövet is helyezhetünk a falba, ezen a ‘betáp’ kábel és a többi nagyobb fejű kábel is átfér (ahogy ebben a bejegyzésben mutattam).

 
 

Milyen berendezések ezek?
 • Set top boxLejátszó (DVD, Blueray)
 • Játékkonzol
 • Számítógépes csatlakozás (HDMI kábel)
 • Hangfalak (házimozi rendszer, erősítő)
 • Projektor (esetleg motoros vászon)
 • Fények

 

A fények jelentősen befolyásolják a TV nézés élményét, ez alatt a nappali és esti fényeket is értem. A napfény és világítás kérdése mindig nagyon kényes téma, alapos tervezést és sok precizitást igényel, így ezt csak érintőlegesen feszegetem.
Nappal az ablakokon és ajtókon bejövő napfény csökkenti a TV fényerejét, ha esetleg közvetlen rásüt a nap, akkor gyakorlatilag nézhetetlen lesz. Ezt meg tudod előzni jó elhelyezéssel, külső vagy belső árnyékolással.
Sötétedés utáni TV nézéshez hangulatfényt érdemes használni, így a képernyő villogó fényeinek erősségét tompíthatod. Ezzel nemcsak a szemednek teszel jót, hanem egyben otthonod is dekorálod. Hangulatfényt tud adni állólámpa, asztali lámpa, fali lámpa, álmennyezeti vagy rejtett világítás. A fényerő megfelelő beállításához akár fényerőszabályozót is beépíthetsz.
Jöjjön néhány tipp, hogy miként lehet a TV környezetét kiépíteni:

 

Elrejthető a háttér által:

 
 

Elrejthető ajtó mögé

 
 

Része lehet a képek sokaságának

 
 

Része lehet a koncepciónak (szimmetria/asszimetria)

 
 

Vagy csak simán feldobhatjuk a falra (a vezetékekről előre gondoskodni kell)

 
 

Bármelyiket is alkalmazzátok ne felejtsétek, hogy soha ne önmagában helyezzétek el a TV-t, hanem egész falban gondolkodjatok! Bizonytalan vagy? Szívesen segítek benne!

 

Kíváncsi vagy mire kell még figyelni a berendezésnél? Kedveld Facebook oldalam itt és azonnal értesülsz a legújabb Vigyázz vele!bejegyzésemről!

 

Képek forrása: Pinterest, saját