Ide a rozsdás bökőt, hogy nem a tévénézés mennyiségéről fogok Neked papolni, nem is arról, hogy milyen márkát válassz! Sokkal inkább a méretéről, magasságáról, a koncepcióról… Bár az előbbi is megérne egy misét, de most a lényeg mégiscsak a lakberendezésen van, igaz?
 

 A nappali esetén a legfőbb kérdés mindig az, hogy

 
 • tévéközpontú vagy
 • beszélgetés/társaság-központú legyen-e. 
Ha ez utóbbi, akkor rendszerint tévé sem kerül a helyiségbe. De mi a helyzet akkor, ha meghalunk tévé nélkül?
 
A fenti két esetben alapvetően eltérő koncepciókkal állunk szemben, hiszen
 • egy tévéközpontú nappali esetén az a fő szempont, hogy minél több olyan pozíció legyen, ahonnan jól látható a képernyő. (Ilyenkor az ülőhelyek egy vonalban helyezkednek el.)
 • Beszélgetés/társaság-központú nappali esetén viszont az, hogy az ülőhelyek szinte kört alkossanak és könnyedén lehessen társalogni anélkül, hogy ki kellene tekernünk a nyakunkat.
 
A nappalinak sok esetben azonban mindkét funkciónak meg kell felelnie, ami azt jelenti, hogy nagyon alaposan át kell gondolnunk a berendezést, és az sem mindegy, mekkora tévét veszünk.
 

Számít a tévé mérete?

 
Az emberek jelentős része nagy, nagyon NAGY tévét szeretne magának. Ez tiszta sor, általában szeretjük a moziérzetet, és különben is kényelmesebb nagy képernyőn nézni a filmeket. De vajon mekkora a jó? Van-e ideális képernyőméret?
Elárulhatom, hogy van!
 
A kiindulási alap a kanapé hátulja és a TV helye közötti távolság. Ehhez az értekhez ajánlanak az üzletek tól-ig képernyőméretet.
 • A minimumméret alatti készüléket nem érdemes venni, mert nagyon rontja a szemet, hiszen az folyamatos erőlködésnek lesz kitéve.
 • A maximumméret fölöttit pedig szintén nem érdemes megvásárolni, mert akkor látni fogod azokat a fránya pixeleket, vagy épp forgathatod a fejed, mint egy teniszbíró!

 

A képen látható értékek alapján, ha a kanapé és a televízió között 4 méter van, akkor 52″ és 60″ közötti képátló az ideális.

 

Milyen magasan helyezzük el a tévét a nappaliban?

Fontos tudnunk, hogy ideális esetben a szemmagasság és a tévé közepe azonos magasságban van! 
Kiindulási alapként azt vesszük, hogy egy átlagos magasságú ember törzsmagassága 90 cm. Ha a kanapénak 40 cm az ülésmagassága, akkor 110 cm magasságban kell lennie a tévé közepének. Ezt azonban minden esetben egyénileg lehet csak pontosan meghatározni. Ne szégyeld elővenni a centiméterszalagot!
Ha túl magasra vagy túl alacsonyra teszed a tévét, hamar elfárad a nyakad és megfájdulhat a fejed. 15 fokos eltérés még nem okoz különösebb gondot, de ettől nagyobb eltérés már igen. 
 
A magasság eldöntésekor érdemes azonban mást is mérlegelni:
 • Egybenyitott nappali-konyha-étkező esetén utóbbi kettőből is fogod-e nézni a TV-t?
 • Lesz-e projektor (is)?
 • Milyen koncepcióban akarod elhelyezni a készüléket? 
Mielőtt ezeket végiggondolnád, mondom, mire figyelj még oda.
 

Mi okozhat még gondot a nappaliban található tévé esetén?

 1. A mindenhol futó kábelek. Építkezés vagy felújítás alkalmával érdemes alaposan átgondolni a tévéhez kapcsolódó egyéb berendezések (Set top box lejátszó (DVD, Blueray), játékkonzol, számítógépes csatlakozás (HDMI kábel), hangfalak (házimozi rendszer, erősítő), projektor (esetleg motoros vászon), fények) kábeleit, és azokat falba vésve, védőcsőbe húzva a leendő helyéig elvezetni. Így semmiképp sem lesznek szem előtt, és csökken a balesetveszély kockázata is. Lábazatban vagy álmennyezetben erre utólag is van lehetőség. 
 2. Gyakori példa a falra rögzített készülék is, amelyhez szintén elhelyezhetünk a falba egy vastag védőcsövet. Ebben a ‘betáp’-kábel és a többi nagyobb fejű kábel is átfér (ahogy ebben a bejegyzésben mutattam).

 

Gyakran elfeledkezünk a fényekről is. A fények (a nappali és az esti fények is) jelentősen befolyásolják a tévénézés élményét. A napfény és a világítás kérdése mindig nagyon kényes téma, ezért ez is alapos tervezést és sok precizitást igényel. Most nem szándékom minden részletre kiterjedően foglalkozni a témával, ezért csak érintőlegesen feszegetem, de előbb-utóbb erre is sort kerítek.
 

A fény befolyásoló ereje tévénézéskor

 
Nappal az ablakokon és ajtókon bejövő napfény csökkenti a tévé fényerejét. Ha esetleg közvetlen rásüt a nap, akkor gyakorlatilag nézhetetlen lesz. Ezt meg tudod előzni a jó elhelyezéssel, külső vagy belső árnyékolással.
 
Sötétedés utáni tévénézéshez hangulatfényt érdemes használni, így a képernyő villogó fényeinek erősségét tompíthatod. Ezzel nemcsak a szemednek teszel jót, hanem egyben otthonod is dekorálod. Hangulatfényt tud adni egy szép állólámpa, asztali lámpa, fali lámpa, álmennyezeti vagy rejtett világítás is. A fényerő megfelelő beállításához akár fényerőszabályozót is beépíthetsz.
 
Jöjjön néhány tipp, hogy miként építheted ki a televíziód környezetét:

 

Elrejthető a háttér által:

 

Elrejthető ajtó mögé:

 

Része lehet a képek sokaságának:

 

Része lehet a koncepciónak (szimmetria/asszimetria):

 

Vagy csak simán feldobhatjuk a falra (a vezetékekről előre gondoskodni kell):

 

Bármelyiket is alkalmazod, ne felejtsd el, hogy soha ne önmagában a tévében, hanem egész falban gondolkodj!
 
Bizonytalan vagy? Szívesen segítek benne!
 
Ha kíváncsi vagy, mire kell még figyelni a berendezésnél, kedveld Facebook oldalam itt és azonnal értesülsz a legújabb Vigyázz vele!- bejegyzésemről!

 

Képek forrása: Pinterest, saját