1. Az a jó konyha, amelyik szép, vagy az, amelyik jól funkcionál? Szerintem az, ha mindkét tulajdonság érvényesül benne. A széptől jól érezzük magunkat, a praktikusságtól hatékonyabbak vagyunk. Mi más is kellhetne még, nem igaz? Talán csak egy jó konyhapult?

Nem csak a konyhapult határozza meg a jó konyhát

A konyhában a legtöbben (rá)érzéssel csinálják a folyamatokat. A szokásokat rendszerint a konyha adottsága és a hozott minta határozza meg. Általában azt figyeljük a konyhánk berendezésekor, hogy hol van elég hely, hol üres a pult, hogyan láttuk az édesanyánktól, nagymamánktól a dolgokat.

Sokan azonban nem szeretik a konyhájukat, és szívesen frissítenék a designt, ahogy a gépeiket is modernizálnák. A gond viszont az, hogy nem néznek mélyen a gyökereikbe, vajon miért nem komfortos a konyhájuk.

Egyszerű konyha, skandináv stílus, fehér, barna, fa

Elemezzük a főzési folyamatokat!

Belegondolva a folyamatokba, egy kis elemzéssel máris fényt deríthetünk arra, hogy milyen fázisokból áll a főzés és ez mennyire felel meg az ideális technológiai sorrendnek. Ha ezt tudjuk, könnyen rájövünk, milyen lenne a mi ideális konyhapult-berendezésünk.

Technológiai sorrend a konyhában

  1. Tárolás

Egy átlagos főzési folyamat a bevásárlással kezdődik, amelyhez szorosan hozzátartozik a tárolás. A megvett vagy előre „betárazott” élelmiszereket ugyanis valahol tartanunk kell. Ez lehet a hűtőszekrény, egy kamraszekrény, vagy eleve egy külön kamrahelyiség, azaz spájz. Tudatos otthontervezésnél nagyon lényeges, hogy bekalkuláljuk a vásárlási szokásainkat is. Ha naponta vásárolunk, nem feltétlenül van szükségünk kamrára, de ha havi nagybevásárlásokat intézünk, megfontolandó egy ilyen helyiség. Hiszen, ha nincs kamránk, hol tároljuk a nagyobb mennységű tartós élelmiszert? Biztos, hogy a garázs a legmegfelelőbb hely erre? Legyünk tehát tudatosak!

  1. Kipakolás

A főzéshez szükséges hozzávalókat rendszerint a konyhapultra tesszük ki. Itt csomagoljuk ki az élelmiszereket, és itt is rendszerezzük. Lehet, hogy erre elegendő 40-60 centiméternyi szabad felület, de lehet, hogy nem.

  1. Mosogatás

A megvásárolt élelmiszereket (zöldség, hús), a mosogatóban mossuk át főzés előtt, tehát erre a lépésre is gondolnunk kell a tervezésnél.

  1. Előkészítés

Rendszerint ez a másik leginkább helyigényes lépés, hiszen a szeletelés, darabolás, panírozás vagy pácolás sok helyet „követel”. Ehhez minimum 1 méteres szabad felületre van szükségünk, de ne essünk túlzásba! Több mint 2 méteres pultfelület már kényelmetlen lenne.

  1. Főzés/Sütés

Ez egy nagyon összetett lépés, hiszen más eszközökre és berendezésekre van szükség a főzéshez, mint a sütéshez.

A főzésnél rendszerint a pultra húzzuk le az ételt a főzőlapról, illetve a pulton készülünk elő a tálaláshoz is (ahol a többi folyamathoz nincs útban, erre elég lehet 40 cm is).

A sütés viszont külön téma, hiszen a sütő messzebb is kerülhet a technológia sortól. Amire azonban mindenképp vigyázni kell, az a sütő helye. Divatos ugyan, hogy magasra építjük be a sütőt, de ennek csak nagy konyhában van relevanciája. Kis konyhában érdemes végiggondolni, megéri-e veszíteni emiatt 60 centiméter lerakófelületet vagy sem. Erről részletesebben itt írtam.

Modern konyha főzőszigettel, ezüst, barna, fekete, fehér

A technológiai sorrend hatása a konyhapult és a konyha elrendezésére

Végezetül engedd meg, hogy felhívjam még valamire a figyelmedet.

A fenti 5 lépéses technológiai sorrend 3., 4. és 5. lépése szoros összefüggésben van egymással. Az 1., azaz a tárolás ettől kissé „távolabb” van, tehát itt lehet játszani a tervezéssel.

De jó, ha tudod, hogy NEM attól lesz nagy, kényelmes és praktikus a konyhád, ha a közepén hagysz egy teljes táncteret. Attól csak a kilométereket tolod a lábadba, és nem fogod érteni, miért fáradsz ki annyira a konyhai teendőktől!

Viszont, ha végiggondolod a saját főzési szokásaidat, figyelembe veszed a technológiai sorrendet, sokat tehetsz magadért. Ha pedig a tervezésben segítségre lenne szükséged, vedd fel velem nyugodtan a kapcsolatot. Kövess Facebookon vagy Instagramon is.