Az előző két részben a világítási típusokról és a lámpák kiválasztásának szempontjairól olvashattál. A lámpa azonban önmagában nem ér semmit, működtetni is kell. Ebben a részben ezért a kapcsolásukról írok, illetve a kültéri/kerti világítással foglalkozom.

 

Kényelmetlenné teszi otthonunk „használatát”, ha túl kevés a kapcsoló, ugyanakkor bonyolulttá, ha túl sok. No persze az is számít, hogy hol van az a kapcsoló, kézre esik-e, milyen magasan van. Hiszen ha elérhetetlen, sok bosszúságot tud okoz a mindennapokban. Itt írtam a kapcsolók elhelyezésének optimális helyéről, a 2. pontban pedig a kapcsolókat is érintő összefüggésekről.

Hogyan alakítsuk ki a kapcsolásokat a világításhoz?

Íme néhány alapelvem, amelyet a tervezéseim során alkalmazok:

 

  1. Az általános és hangulatvilágításokat érdemes több helyről kapcsolni, úgynevezett alternatív kapcsolókkal tervezni, amelyet a közlekedési útvonalhoz kell igazítanunk.
  2. Állólámpa esetében akár kapcsolható konnektorban is lehet gondolkodni.
  3. LED-es fényforráshoz trafó is kell. Ennek a helyét alaposan ki kell találni, akár külön távirányítóval a kapcsolón kívül, mellyel a fény színén, fényerején is tudunk változtatni.
  4. A kapcsolócsalád kiválasztásánál érdemes az összhangra törekedni

 

KLON Tipp: A hálószobákban az ágy mellé is érdemes kapcsolót tenni az általános világításhoz (mennyezeti lámpához).

A kültéri és ünnepi világítás

 

Ha már világítás, akkor ne feledkezz meg a kültéri/ünnepi világításról sem, illetve annak vezérléséről. Az ünnepi világításról itt korábban már írtam, érdemes elolvasnod.

Kültéri világítás esetén is nagyon fontos a funkció.

  • Ha közlekedési utat kell megvilágítani, akkor a lámpatesteket célszerű alacsonyan tartani, hogy azok a lábunk előtti részt világítsák meg.
  • Ha a teraszt szeretnénk megvilágítani, akkor tegyük magasra a lámpatestet, hogy az a teret borítsa fényárba. Célszerű olyat választanunk, amelyik lefelé ontja a fényt, hogy ne az eget/tetőt világítsuk meg.
  • Az épületvilágítás esetén figyeljünk arra, hogy az esetleges éjszakai világítás ne legyen zavaró alváskor.
  • A kertben jól tud mutatni a növénycsoportok helyi megvilágítása is, de ebben az esetben is kalkuláljuk be, hogy a fény ne zavarja az éjszakai pihenést.

 

Számos további apróságra is érdemes odafigyelni, de ez mind otthonfüggő. Amennyiben konkrét kérdésed van vagy segítségre lenne szükséged, keress meg itt vagy a Facebook-oldalamon keresztül.