Az előző részben olyan „unalmas” dolgokkal foglalkoztunk, mint a különböző paraméterek (nyithatóság, hőátbocsátás, vasalat és társaik), most azonban izgalmasabb vizekre evezünk. Elérkeztünk a lakberendezést is érintő kérdésekhez. Igen, a nyílászárók nagymértékben befolyásolják mind a térszerverzést, mind a design koncepció kialakítását.

Természetes, kőből épült modern kivitelezésű családi emeletes ház

A nyílászáró nyitásiránya, helyigénye

 

Az előző részben a nyithatóságot már említettem műszaki oldalról, viszont a nyithatóság befolyásolja

 

  • a belső közlekedő útvonalakat,
  • a berendezést és
  • a szokásokat is (melyik ablakot nyitjuk gyakran, hogyan férünk hozzá).

 

Ezek alapján fontos végiggondolni, melyik ajtó/ablak legyen csak bukó, bukó-nyíló, illetve toló. Ugyanígy érdemes kitalálnunk azt is, hogy egy- vagy kétszárnyú megoldásokban gondolkozunk-e.

tárgyaló szürke székekkel fehér asztallal fekete ablakkeretekkel

 

A nyílászáró színe

 

A nyílászáró színe sokaknál csak a homlokzat megjelenése (kinézete) szempontjából érdekes. De ha hiszed, ha nem, a színválasztás nagyon is sokat számít a belső térben, sőt alapvetően meg is határozza azt.

 

Amikor a megbízóimmal beszélgetünk a textilekről és szóba kerül a függöny, akkor a leggyakoribb első kérdés, hogy egyáltalán legyen-e, főleg akkor, ha nincsenek szomszédok, vagy olyan az elhelyezkedés, hogy nem lehet belátni. Nos, erre azt szoktam válaszolni, hogy ha dekoratív a nyílászáró és a megálmodott design nem igényli a függönyt, akkor elmaradhat. De mit is értek dekoratív nyílászárón?

tárgyaló fém kiegészítőkkel

Dekoratív nyílászáró

 

A dekoratív nyílászáró nekem például a felületkezelt, azaz

 

  • az olajozott,
  • lazúrozott vagy
  • festett fát,
  • a belül is színes műanyagot, vagy
  • egy különleges formájú keretet jelent.

 

A design akkor nem igényli a puhaságot adó függönyt, ha a stílus maszkulinabb (loft, steam punk stb.), vagy másban “adjuk meg” a térnek ezt a fajta lágyságot (díszpárnák, tapéta, szőnyeg stb.).

 

Tetőablak

 

Tetőteret tervezni nem egyszerű feladat. A berendezésekor feltétlenül kalkulálni kell a magassági tényezőkkel. Építészetileg és a hivatalos számítási méretek alapján a 190 cm belmagasság a mérvadó, azonban lakberendezésben ez a magassági méret nem releváns; teljesen máshogyan kell hozzáállni! A fejtér miatt mindenképp érdemes a szükséges helyekre ablakot tenni, de annak igazodnia kell stílusban és méretben is a helyiséghez a fentiek alapján.

tetőtér építés, épülő ház

Láthatod, hogy a nyílászárók valóban kívül-belül „öltöztetnek”, és ha neked fontos ez a szempont is, akkor ne sajnáld az időt a tervezésre. Ha ebben a segítségedre lehetek, keress meg az elérhetőségeimen és kövesd a Facebook-oldalamat is, hogy azonnal értesülj az újdonságaimról.