A Salone del mobile 2022-es milánói kiállításán látottak még nagyon sokáig meg fogják határozni a mindennapjaimat, mert a rendezvényen több évre elegendő inspirációt kaptam. Ahogyan az élménybeszámolómban írtam, a Rho Fiera Milano vásártéren 24 pavilonban közel 210 000 négyzetméteren 2175 kiállító mutatta meg az újdonságait és kínálatát. 173 országból közel 270 000 látogató érkezett a kiállításra, ami mindent elárul. Én magam legalább ezer fényképet készítettem, és most neked is elhoztam néhány különleges megoldást.

Fogantyúmegoldások Milánóból

 

Bár apróságnak tűnik, a fogantyúk nagyban meghatározzák a tereink dizánját is. Egy feltűnő fogantyú vagy épp egy rejtett megoldás különös hangulatot tud teremteni még a konyhánkban is. Ezzel kapcsolatban a Vigyázz vele! – Fogantyú cikkemben (Vigyázz vele! – A fogantyú – Klondesign) említettem, hogy itt nemcsak a külsőnek, hanem a méretnek is nagy szerepe van, és három pontot kell figyelembe venni a megfelelő fogantyú kiválasztásakor.

 

Ha már említettem a konyhát, nem mehetünk el olyan érdekes megoldások mellett sem, amelyek éppen elrejtik azt. Igen, akár egy komplett konyhát. Jó megoldás, ha kisebb tereink vannak, vagy ha mindenünk a minimál stílus. Milánóban rengeteg ilyen tolóajtó mögé rejtett konyhát, üvegfallal elválasztott teret láthattunk. Tovább emelhetjük azonban a hangulatot, ha a konyhai gépeinket is lebegősen építjük be. Az ilyen trükkök mindig könnyűvé és kissé talán még futurisztikussá is teszik a tereinket. Ide sorolom a mágneses hátfalat is, aminek köszönhetően megúszhatjuk a feleleges akasztók, kampók vagy polcok felszerelését is, de ugyanilyen jó megoldás a munkalapba integrált főzőlap (mart felülettel) is.

 

 

A konyhában viszont további trükkökkel is élhetünk. Egyik nagy kedvencem az elrejthető, a konyhabútorba beépíthető fellépő, amelyet egy egyszerű mozdulattal elővarázsolhatunk vagy eltűntethetünk. Nem ilyen egyértelmű azonban a polcok kérdése.

 

Polcok „milánói módra”

 

Nagyon könnyen melléfoghatunk a lerakó felületeinkkel, mert rendszerint vagy túl bonyolult megoldásokban gondolkozunk, vagy túlságosan is szem előtt akarunk tudni magunk körül mindent a konyhában is. Egy kamraszekrény a sarokban, egy rátakarás a nyitott polcokra viszont kifejezetten elegáns kivitelezés, ahogyan a vékonyított polcok is könnyűvé tehetik a tereket. Ha pedig a felső fiókok eltérő színűek lesznek a többi elemhez képest, még nívósabbá tehetjük a konyhát.

 

Egyik nagy kedvencem volt Milánóban a 90 cm mély, két oldalra kihúzható fiók. Nem gondolnánk, de az ilyen apró trükkök is nagyon megkönnyíthetik az életünket, és még a közlekedési útvonalaink megtervezését is. Ezt még a TikTok-felületemen is megmutattam.

 

Trükkös dizájnelemek

 

A színektől sokan félnek, amit meg is értek, de egy kis odafigyeléssel nagyon jót tehetünk velük nemcsak a tereink, hanem a saját magunk hangulatáért is. A Milánóban is bemutatott színes zuhanykabinok jó kedvre derítenek, a sárga fénnyel megvilágított vízgőz melegséget sugároz az otthonunkban, egy piros italhűtő pedig elűz minden szomorúságot. De ezt a célt szolgálják az olyan fürdőszobai megoldások is, mint a

 

  • kecses csaptelepek,
  • a falba beépített mosdólefolyó,
  • egy egyedi tükrös szekrény a zuhanykabinban,
  • a fürdőszobai szekrényajtó belsejében elhelyezett tükör,
  • egy olyan csaptelep, amely a szappant is adagolja,
  • a mennyezetről logó zuhanygégecső és akár
  • egy „összelegózható” fürdőszoba bútor.

 

Érdemes tehát keresgélnünk, és nem csak Milánóban. Neked melyik megoldás a kedvenced? Nyugodtan írd meg! Ha pedig neked is lennének még ötleteid, bátran oszd meg velem azokat is. Amennyiben viszont segítségre van szükséged az otthonod kialakításakor, keress meg,  örömmel segítek!

Megköszönöm, hogy cikkemet ajánlod másoknak is. Kövess a Facebookon és az Instagram-felületemen is, ahol számos lakberendezési, térszervezési érdekességet osztok meg a követőimmel.