(A cikk első részét itt találod. )

A legkisebb méretű otthon kialakítása is milliós nagyságrendű lehet, ha mindent összeszámolunk, ami a látványba, a designba beleszámít: burkolatok, bútorok, szaniterek, lámpák, festés/tapéta, kiegészítők. Nagyobb költségvetésnél éppen ezért nagyon oda kell figyelni, hogy ne üssék ki egymást a karakteres darabok, ne puffogtassunk feleslegesen. De mi a helyzet kisebb budget esetén?

Ha van olyan látványelem, amelyben megjelenik a személyiséged, amelyikbe beleszeretsz, amelyik “te vagy”, áldozz rá egy kicsit többet nyugodtan. Hiszen ezektől lesz egyedi, karakteres és valóban személyre szabott az otthonod. Cserébe viszont alaposan gondold végig, a többi designelemre mennyit fogsz költeni.

Mire érdemes pénzt áldozni?

Az előző bejegyzésemet azzal zártam, hogy vajon hogyan tudod eldönteni, melyik felület, anyag, tárgy, bútor számít kiemelt, a Pareto-elv alapján a 20%-ba beletartozó darabnak? Mert neked is fontos, hogy a büdzséd 80%-a a lehető legjobb 20%-ra menjen el, ugye?

Tapasztalataim alapján négy különböző kategóriába esnek azok a “területek”, melyekre hajlamosak vagyunk többet költeni. Ebből három leginkább a megbízók igényein múlik, a negyedikhez viszont tapasztalt szem kell. Többnyire ennek a hiánya miatt érződik sok otthonban, hogy annak nincs karaktere, nincs tudatosan megtervezve. Mindenki azt szeretné, hogy az otthonáról elmondhassa: sem elvenni, sem hozzátenni nem kell.

A 4 terület, amelyre költünk

1. A funkciós igényeink szerint

Mire is gondolok pontosan? Mindenkinek megvannak azok a kialakult elképzelései, hogy milyen eszközökre van pontosan szüksége az életében. Lehet ez

 • mosogatógép,
 • egyéb háztartási elektromos eszközök,
 • megfelelő mennyiségű lámpakiállás és kapcsoló (Tudtad, hogy háromféle világítási típus van?),
 • extra kiállások (pl. a házi mozihoz).

Ezeken nem érdemes spórolni, de az észszerűséget mindig tartsuk szem előtt.

2. A minőségi igényeink szerint

Vannak olyan tételek, amelyeknél nem akarunk engedni a minőségből. Ez teljesen érthető, hiszen a jó minőség a garancia a hosszú élettartamra, tehát hosszabb távon megéri a befektetést. De hogy neked pontosan milyen igényeid vannak, abba a lakberendező nem szólhat bele, legfeljebb csak javaslatokkal élhet. Ez a terület tehát ismételten csak tőled függ, rajtad múlik, mennyit költesz az alábbi “látványelemekre”. Ilyenek például a

 • függönyök,
 • burkolatok,
 • szaniterek,
 • kanapéhuzatok,
 • furnérfront stb.

3. Az egyéni beállítottság szerint

A legtöbb embernek van valamilyen hobbija, szenvedélye. Sokan dísztárgyakat gyűjtenek, mások a virágokért vannak oda. A Pareto-elv erre is vonatkozhat, hiszen ha a gyűjteményednek megfelelő tereket akarsz kialakítani, vagy tökéletes tárolókra van szükséged, biztosan erre is fogsz költeni:

 • Posztamensekre a szobrokhoz,
 • vitrinekre a kagylógyűjteményedhez,
 • állványokra a virágaidhoz stb.

Ez megint egy olyan terület, amely rajtad áll. Van azonban valami, amelyben mindenképp kérd szakértő segítségét.

4. Az alaprajzból eredő lehetőségek

Egy lakberendező már az alaprajz alapján el tudja dönteni, melyek azok a pontok az otthonodban, amelyeket érdemes hangsúlyozni. Ezek a pontok többnyire úgy csíphetők fülön, hogy a helyiségek közötti közlekedést vesszük górcső alá: vagyis, mi az, amit elsőre meglátunk, ha egy helyiségbe belépünk, mi az, ami központi helyen van. Ehhez szakértői látásmódra van szükség. Egy ajtón való belépéskor például (a benyitáskor) 60 fokban látjuk a területet. Nem mindegy, mire esik a pillantásunk. Ahogy az sem, merre érdemes az ajtótnyitást betervezni. Ez ugyanis a nulladik lépés.

Ilyen “apróságokra” gondolok, amikor az alaprajzból eredő lehetőségekről beszélek egy-egy látványelem kapcsán. Természetesen nemcsak a közlekedés alapján tudjuk felmérni a lakásunk fókuszpontjait, hanem máshogyan is.

Otthonunk kiemelt helyeit úgy is megtalálhatjuk, hogy bizonyos fix ülőhelyekről mire látunk rá:

 • milyen onnan a lámpa, a fal, a kandalló;
 • hogyan néz ki az asztal;
 • milyen a burkolat vagy egy kép a falon stb.

Statement darabok

Ezek a karakteres elemek statement darabnak, vagy máshogy mondva meghatározó látványelemnek számítanak, melyek akár több funkciót is elláthatnak. Például egyszerre lámpa és karakteres eleme otthonunknak. Vagy komód, de egyben jellegzetes színfoltja a lakásnak. Tehát érdemes más szemmel tekinteni rájuk.

Sokszor előfordulhat, hogy épp a legfontosabb elemek fognak a legkevesebbe kerülni… Ahogy izgalmas fűszere lehet az otthonodnak egy örökölt komód is, amelyet saját kezűleg felújítasz.

KLON tipp

Elárulok egy titkot! A várhatóan legmagasabb költségvetésű dolgokra szinte mindig létezik nagyon könnyű/ gyors és olcsó megoldás. Inspirációért kukkantsatok be imádott irodatársam, Wein Kriszta Napiszemtorna blogjába, ahol rengeteg ötletet találhattok ebben a témában.

Alakítsátok otthonotokat tehát a Pareto-elv ismeretében, hogy jó helyen landoljon az a bizonyos 80 %-nyi büdzsé! Ha segíthetek, keress bátran itt a honlapomon vagy a Facebookon keresztül.