Nappali-konyha-étkező. Kedvező hármas és most már hazánkban is elterjedt és elfogadott, hogy ezek a helyiségek összetartoznak és egybe építhetők. Akár kint, az udvaron is. Legutóbb épp ilyet terveztem.

A megbízás több szempontból is kihívás volt. Egy kinti helyiség megtervezésénél ugyanis az időjárási viszonyokat is figyelembe kell venni, és ennek megfelelően megtervezni

 • a kinti nappali-konyha-étkező védettségét,
 • a különböző elhatárolt helyiség(ek), például egy kinti WC elrendezését,
 • a bútorok elhelyezkedését,
 • a burkolatok anyagát,
 • a textilek fajtáját,
 • a helyiségben található tárgyak esetleges mobilizálhatóságát.

Időjárásálló nappali

Legutóbbi munkámnál a szél volt az az időjárási tényező, amelyet elsődlegesen figyelembe kellett vennem. A családi ház olyan településen található, ahol akkor is lengedez valamennyi szellő, ha a szomszéd településen teljes szélcsend van. El tudod képzelni, milyen erejű szélre lehet számítani rossz idő esetén…

Arra is figyelnem kellett, hogy a telken több és eltérő a szintkülönbség, a lépcsők helye már adott volt, azonban a biztonságos használatukhoz szükséges helyigényt figyelembe kellett vennem.

Ezek voltak tehát a kiinduló „kritériumok”, amelyek alapján egyáltalán elkezdhettem ötletelni. A tervezési folyamat mindent egybe véve több mint 2 hónap volt, ami talán soknak tűnhet, de azonnal megérted, miért nem.

A nappali megtervezésének folyamata

 1. A műszaki kivitelezés nagyon sok utánjárásba került, hiszen 5 (!) méteres szintkülönbség van az utcafronthoz képest (és továbbiak a telken), ami a kinti mellékhelyiség és mosogató szivattyúzási kérdését megnehezítette. Ahhoz, hogy ne legyen szükség szennyvíz aknára, hanem a szivattyúzás automatikusan, szinte észrevétlenül történhessen, speciális megoldásra volt szükség.
 2. A megfelelő fal- és bútorvédelmet, azaz az anyaghasználat kérdését sem szabad egy nap alatt kipipálni, ezért az időjárásnak ellnálló anyagot javasoltam a konyha elkészítéséhez, úgy, hogy a szeletelt tégla burkolat ne befolyásolja a tisztíthatóságát, a falra pedig gyöngykavicsos lábazatvakolatot. (Ez utóbbi ismét azért volt fontos, mert a lábazatvakolat is könnyebben tisztán tartható, mint a nemesvakolat vagy festett felület.) Természetesen mindezek a design koncepció részei.
 3. A fedett és nyitott pergola megtervezése is időigényes folyamat, hiszen a nyitott terület esetében is gondoskodni kell az időjárásállóságról. A nyitott pergolához ezért egyesével beállítható rolókat terveztem, amelyek napos idő esetén nem vesznek el a medencében fürdőzés élményéből sem.

És ezzel el is érkeztünk a legizgalmasabb részhez, a kinti helyiség tematikus felosztásához.

Tematika a teraszon

Amint a látványterveken is láthatod, a helyiségben található

 • egy konyharész bárszékekkel és fűszerpulttal,
 • egy nappalinak is minősíthető terület kanapéval és kanapéhintával,
 • egy étkezőrész TV-vel a közös vacsorákhoz, és meccsnézésekhez,
 • egy elhatárolt WC külön bejárattal,
 • valamint része a térnek a már meglévő 8×5 méteres medence is.

Az egységes térkőburkolat és az egymáshoz illő színek és textíliák segítségével gondoskodtam a különböző részek összehangolásáról. Megbízóimnak javasoltam, hogy mind a falakon, mind a konyha esetében kerüljük a legvilágosabb és legsötétebb (fehér és fekete) színek használatát, mert ezeken látszik a legjobban a szennyeződés. Nagy valószínűség szerint ezért a szeletelt téglaburkolat mint konyhai összekötőelem antracit szürke lesz, amelyet remekül ellensúlyoznak majd a fűszerkert növényei is.

Jelenleg a terveim megvalósításán dolgozunk. A falak már 180 centiméteres magasságig állnak és úton van az összes faanyag. Nagyon várom, hogy mihamarabb megmutathassam neked a végeredményt is. Tarts velem a Facebook-oldalamon, hogy ne maradj le róla.

Ha pedig neked is segíthetek bármilyen lakberendezési kérdés megválaszolásában vagy épp tervezésre van szükséged, keress meg nyugodtan.