Most az otthonunk a saját óvóhelyünk, és ha eddig nem volt időnk végiggondolni, vajon tényleg élhető-e, ez most elkerülhetetlen. A gyerekek most nem járnak közösségbe, és mi szülők is többségben home officeba vagy kényszerszabadságra kényszerültünk. Minden felelősen gondolkodó ember otthon marad az elkövetkezendő hetekben, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan éljük meg ezt a koronavírus miatti járványidőszakot.

Otthonos az otthonod?

A te otthonod olyan, ahová szívesen hazatérsz? Ahol örömmel élsz? Biztonságot nyújt? Most hamar ki fog derülni, hogy a lakásod, házad tényleg illeszkedik-e az életstílusodhoz! Itt most nem a bezárkózásra gondolok, hanem az otthonodban való közlekedésre:

 • hogy mikor zavarod a másikat pl. tévézés közben,
 • hogy van-e elég hely az étkezőasztal körül,
 • hogy elfértek-e az előszobában,
 • hogy alkalmasak-e terek közösségi életre.

Korábban már írtam egy teljes sorozatot a lakásunk, otthonunk ilyen jellegű megvizsgálásáról. Az alaprajz-sorozatom abban segít, hogy felismerjük otthonunk esetleges buktatóit, hogy rájöjjünk, hogyan tehetjük élhetőbbé privátszféránkat minimális erőfeszítéssel is.

Ellenőrizd az otthonod 11 pontját!

Ahogy ott is írtam, ez a 11 rész egy olyan ellenőrző listát takar, amelynek segítségével mindenki fel tudja mérni, hogy „mit tud az otthona”.  A 11 ellenőrző pont a következő:

 1. Bevásárlás után bepakolás
 2. Tiszta és szennyesruhák útvonala
 3. Fürdő használatának útvonala
 4. A terasz megközelítése, kialakítása
 5. Hol legyenek a mellékhelyiségek?
 6. A tűzifa behordásának útvonala
 7. A karácsonyfa helye
 8. A folyosó, közlekedő elhelyezkedése
 9. A lépcső(k) helye, helyzete
 10. A zónák elkülönülése
 11. Az utcafront és az otthonunk kapcsolata

Amint látod, valóban kitértem az otthonunk minden helyiségére, terére, az ezek közötti kapcsolatokra és a funkciókra is.

Most, hogy hosszú ideig egymással leszünk, nagyon fontos, hogy ezt a lehető legkevesebb stressz megélése mellett tegyük. Főleg, ha gyermekeink is vannak. A mi lakásunk is épp vizsgázik (ld. fotók), és eddig nagyon jól. 8 évvel ezelőtt terveztem, és ebben a rendkívüli helyzetben sem kell változtatnom rajta, mert mindennek megvan a maga helye, van elég terünk, és nem ütközünk szünet nélkül egymásba.

Tévedés lenne azt hinni, hogy ehhez óriási otthonra van szükség. Lakberendezőként tudom, hogy az alapos tervezés és a megfelelő struktúra kialakítása nagy segítség a kisebb otthonok ideális kialakításában is.

A KLON Design is igyekszik segíteni

Hamarosan lehetővé teszem, hogy online konzultációkkal is segíthessek nektek ebben, hiszen a karanténban sem áll meg az élet. Ráadásul ez az az időszak, amelyet – még ha kényszerből is – érdemes kihasználni arra, hogy rendbe tegyünk régóta halogatott dolgokat. Akár az otthonunk átszervezését is.

Természetesen tudom, hogy valószínűleg most nem sokan kezdenek átalakításba, azonban azok, akik lakás- vagy házvásárlás előtt, esetleg épp benne vannak, most adják le az igényeiket (kapcsolók helye, szaniterek helye, burkolat megrendelések stb.), különben kicsúsznak a határidőből. Nos, nekik szólnak majd ezek az online konzultációs lehetőségek.

És hogy a gyermekeknek se legyen a változás megerőltető, készülök nekik is egy kis meglepetéssel. Kövesd a Facebook-oldalamat, ahol hamarosan jelentkezem a részletes információkkal.

Addig is kitartást és jó olvasgatást kívánok.