Belvárosi kislakás készülőben!

Néhány hete tanácsadásra kértek fel egy felújítás előtt álló 38 m2-es belvárosi lakáshoz, melynek a térszervezését kellett optimalizálni, berendezéshez ötletelni. Mivel a lakást eladásra szánják, így az optimalizálás jelen esetben nem személyre szabást takart, a cél az volt, hogy kihozzuk belőle a maximális potenciált úgy, hogy kényelmesen használható legyen.

 

(Egy egy ilyen tanácsadás 2-3 órás, ahol az ingatlannal kapcsolatban bármilyen témáról szó eshet, legyen az térszervezés, berendezés, dekorálás, vagy épp az is, hogy érdemes-e megvenni az adott ingatlant.

Több infót ide kattintva találsz.)

Egy alapvetően szuper tulajdonságokkal rendelkező lakásról beszéltünk, melynek 2 bejárata is van, ezáltal minden fő helyiségnek van ablaka. Tehát az biztos volt, hogy nem kell cselhez folyamodnunk a fényt illetően.

 

 

Az alapvetően jó tulajdonságok azonban nem jelentik azt, hogy nem érdemes foglalkozni az alaprajzzal. A potenciál maximalizálása érdekében gyökeresen megváltoztattam a helyiségkapcsolatokat, a közlekedő útvonalakat pedig optimalizáltam, ahogy a ebben a blog bejegyzésemben is írtam. Mivel egy kis lakásról beszélünk, így a legjobb helykihasználás érdekében a fürdőbe helyeztem a WC-t. Ehhez azonban a fürdő kicsinek bizonyult, így a területét kicsit megnöveltem a nappali rovására. (Ez egy kislakás, nem keverendő össze a nagyobb lakásokhoz írt WC-vel kapcsolatos blog bejegyzésemmel). A konyha ugyan világos, de keskeny, így nem praktikus, az étkezőt is nehéz elhelyezni. A lakás méretei és kedvező adottságai lehetővé tették, hogy a konyhát a fürdőszoba bővítése ellenére a nappalival egy térbe helyezzük és egy külön hálószobát alakítsunk ki a korábbi helyén.

 

Valamint sor került a fűtés korszerűsítésére is. Konvektoros fűtés volt kiépítve, a fürdőben pedig átfolyós vízmelegítő működött. A tulajdonosok eredeti elképzelése az volt, hogy a vízmelegítő megmarad, a fűtés ellátására pedig egy parapetes kazánt szerelnek fel, mely 2-3 radiátort látott volna el. Azonban a szomszédos építkezés kapcsán a vízmelegítőhöz kapcsolódó kéményt teljesen újjáépítették a házban, így adott a lehetőség a helyére a mai legkorszerűbb kondenzációs kombi kazán beépítésére. Azt gondolom, hogy egy 38 m2-es lakásban helypazarlás, ha vízmelegítőnek és kazánnak külön-külön helyet kell biztosítani. Javaslatomat elfogadták, kombi kazán lett elhelyezve a korábbi vízmelegítő helyére (átfordítva), mely alá még a mosógépet is el tudtuk helyezni.

 

Végül megszületett egy nagyon praktikus, letisztult alaprajz.

 

Új alaprajz:

A lakás készül, kaptam néhány fotót a folyamatokról, így meg is tudom mutatni a kiinduló állapottal együtt.

Ebben a projektben tanácsadói szerepköröm volt, így az anyagválasztásokat és a terv végső simításait a tulajdonosok végezték, időközben némileg módosítottak a berendezésen is. Azonban jó ízlésüknek köszönhetően szuper lakás lesz belőle. Tehát ha a belvárosban szeretnétek lakást venni tél végén, akkor ne szalasszátok el ezt a lehetőséget!

Hamarosan hozom a kész lakás képeit!

Nem tudod hogyan indulj el a felújítással, úgy érzed többet is ki lehetne hozni otthonodból?

Keress meg és segítek!